J. K. RowlingFoto: AFP/Scanpix
Inimesed
26. oktoober 2019, 11:00

Rowling: noored, ärge käige välismaa lastekodudes vabatahtlikuks! (1)

Võlurpoiss Harry Potteri looja J. K. Rowling astus Londonis noorte liidrite foorumil üles ootamatu avaldusega: ta manitses, et noored ei käiks välismaa orbudekodudes vabatahtlikku tööd tegemas.

Laste heategevusfondi Lumos president Rowling kritiseeris nn lastekoduturismi, mis värskete uurimuste andmeil ajab peresid lahku ja soodustab lastega kaubitsemist. "Vaatamata parimatele kavatsustele on kurb tõde, et orbudekodude külastamine ja seal vabatahtlikuna töötamine hoiab käigus tööstust, mis lahutab lapsi oma peredest ning seab neid unarusse jätmise ja kuritarvitamisohtu."

Kirjaniku sõnul kahjustab laste paigutamine institutsioonidesse nende normaalset arengut, muudab neid haavatavaks kuritarvitamise ja inimkaubanduse suhtes ning kahandab elus toimetuleku šansse. "Ja see nukker statistika kehtib ka meie silmis korralikult juhitud lastekodude puhul ..."

Rowling kuulutas Londonis tippkohtumisel One Young World Summit välja kolmeaastase ülemaailmse kampaania #HelpingNotHelping, muutmaks suhtumist lastekoduturismi ja vabatahtlike töösse.