Väino KoorbergFoto: Teet Malsroos
Tele
25. oktoober 2019, 10:18

VIDEO | Õhtulehe endine peatoimetaja: tõelist kollast ajakirjandust Eestis ei eksisteeri (20)

Õhtulehe endine peatoimetaja Väino Koorberg meenutas “Ringvaates” lehe 75. sünnipäeva puhul menukaimaid esikülgi ning rääkis ka kollasest meediast. Tõelist kollast ajakirjandust Eestis tema sõnul ei eksisteeri, kuigi Õhtulehte on aastaid kollaseks nimetatud. 

Kui võrrelda Eesti meediat näiteks Briti kõmumeediaga, on Koorbergi sõnul ilmselge, et Õhtuleht teeb vägagi “valget” ajakirjandust. “Me oleme nii väike ühiskond. Inimesed on üksteisele liiga lähedal. Suurtes ühiskondades, kus sa võid väga anonüümsena ringi liikuda, saab teha palju kollasemat ajakirjandust," ütles ta ja lisas, et Eesti väljaanded on ka suures osa tellijatepõhised ning tellijad ei armasta padukollast ajakirjandust.

Oma kõige lemmikumaks Õhtulehe esikaaneks nimetas Koorberg paavst Johannes Paulus II surma kajastava lehe esikülje. Sama päeva lehtedel olid “valgete” ajalehtede ehk Päevalehe ja Postimehe esikaanel hoopis Hansapanga reklaam.

“Säärastel juhtudel, kui surevad maailmatähed, olulised inimesed – ja paavst Johannes II ei olnud üksnes paavst, ta oli vabadusvõitluse sümbol, ka meie vabanemise sümbol –, siis kõik lehetoimetajad punnitavad, et teha seda esikaant, mis läheb kuhugi, mis salvestatakse ajakirjandusmuuseumis. Me sel päeval punnitasime hästi palju. Siin oli ajalooliselt esimene päev, kui Postimehel oli esikaanel Hansapanga reklaam, mis imiteeris tegelikult kollast ajakirjandust. Kui ma tol päeval tulin tööle ja nägin kõiki kolme ajalehte, olin ma hästi pettunud, sest me olime pingutanud. Saime liiga kergelt selle võidu,” rääkis ta. 

Katastroofilise esiküljena toob Koorberg välja Inna Uiti kajastava esikaane, kus suurelt kirjas “Inna Uit: mu keha kuulub kõigile! Tippsportlasest strippariks: “Miks peaksin häbenema! Naine on loodud end näitama”, mille juures oli endisest kulturistist nappides rõivastes pilt.

“Tagantjärele öeldes on väga kahju, me ei tahtnud seda sõnastada nii nagu see välja kukkus. Nagu alati, tuleb mõistus koju, kui asi juba ära saadetud ja trükikojas masin huugama hakanud. Järgmisel hommikul saime ise ka aru, et see on tegelikult väga ebakohane. Siiani on häbi ja tahaks vabandust paluda,” tõdes 6073 päeva Õhtulehe peatoimetajana tegutsenud Koorberg. Esikaanele pandud lause oli tema sõnul parafraseering ja kontekstist välja kisutud, mistõttu jättis vale mulje.

Kõige paremini müüvad Koorbergi sõnul lehed, mille esikaas on seotud horoskoopide või nõidadega.

Vaata kogu intervjuud "Ringvaate" videost: