"Lendav tsirkus": Monty Pythonit fännav teatritrupp kutsutakse Kosovo sõja ajal Albaaniasse etendusi andma.Foto: kaader filmist
Film
24. oktoober 2019, 12:02

Vaata, millised filmid võistlevad tänavu PÖFFil peaauhinna nimel!

Külma sõja spioonitriller, postapokalüptiline kogupereseiklus, neo-noir, muusikaline must komöödia – selliseid žanriliselt intrigeerivaid valikuid võib leida tänavusest Pimedate Ööde filmifestivali põhivõistlusprogrammist.

„Seda võib nimetada juba PÖFFi kaubamärgiks,” ütles festivali juht Tiina Lokk. „Oleme rohkem kui teised festivalid avatud žanrifilmidele ja huvitavatele žanrilistele ristumistele. Ka viimaste aastate arengud on näidanud, et selliseid mitme žanri elementidega filme tehakse üha enam.”

21 linateose seas, mis hakkavad võistlema peaauhinna pärast, on kümme maailma-, kaheksa rahvusvahelist ja kolm Euroopa esilinastust. Filme on neljast maailmajaost: kümme Euroopast, kuus Aasiast, neli Ameerikast ja üks Aafrikast. Dominikaani Vabariik, Vietnam, Kosovo ja Lõuna-Aafrika Vabariik on põhivõistlusprogrammis esimest korda.

Noorim lavastaja on 30aastane dominikaanlane Hector M. Valdez, vanim 72-aastane venelane Konstantin Lopušanski. Kõige säravamaid auhindu, sealhulgas Berliini Hõbekaru ja San Sebastiani Kuldse Merekarbi on võitnud Hongkongis sündinud 70aastane USA režissöör Wayne Wang.

Lavastajana astub üles nimekas Taani näitleja Ulrich Thomsen, kes on tuntud filmidest „Perekonnapidu” ja „Kommuun”, aga ka Bondi-filmist „Liiga kitsas maailm”.

Kolme režissööri – iraanlanna Narges Abyari, vietnamlase Lương Đình Dũngi ja filipiinlase Jun Robles Lanavarasemad linateosed on esitatud mitteingliskeelse filmi Oscarile.

Näitlejatest on tuntuim ameeriklane Bill Pullman, kes mängib peaosa Poola filmis „Kõige külmem mäng”. Eesti kineast on panustanud Jaapani režissööri Anshul Chauhani filmi „Tagurpidi”: selle on üles võtnud Max Golomidov.

Kõik võistlusfilmid jõuavad ekraanile nii Tallinnas kui Tartus. Alates tänasest saavad debüütfilmide võistluse pileteid osta Hundikarja liikmed, reedest ka kõik teised soovijad. Kuni 10. novembrini on kõik PÖFFi piletid müügil 5-eurose soodushinnaga.

PÖFF leiab tänavu aset 15. novembrist 1. detsembrini. Tutvu filmidega lähemalt SIIN.