Dave BentonFoto: Daisy Lappard
Inimesed
22. oktoober 2019, 22:06

Dave Benton: mida välja annad, seda sa ka saad! (12)

Dave Benton annab tütarde Lisa ja Sissiga 18.-23. detsembrini Eestis jõulukontserte.Dave, mis on see, mis on teile jõuluajal tegelikult tähtis? Mida see aeg teie jaoks tähendab?

Kasvasin üles perekonnas, kus jõuludeaeg oli püha aeg, rõõmuaeg. Kõige rohkem tähendas see kõigi jaoks seda, et sel ajal sai terve perekond kokku.
Olen õppinud lapsepõlve traditsioonidest seda, et koostegemine ja olemine on oluline. Perekond tuli kokku terveks päevaks ja jõulupühade ajal käisime külastasime ka teisi, kellest hoolisime. Samal ajal oli see aeg väga religioosne ja me austasime seda. Minu jaoks tähendas see kõik väga palju, eriti nähes inimesi niimoodi kokku tulemas. Jõulud on mulle, nagu see laul ütleb: „It´s the most wonderful time of the year“

Kuidas teie enda jaoks seletaksite ütluse „anda on alati parem kui saada“ tähendust?

Sellega on lihtne: kui sa ei anna, siis sa ka ei saa vastu. Sellist asja ei ole olemas, et sa kas ainult annad või ainult võtad. Ma usun väga tugevalt sellesse, et see, mida välja annad, seda sa ka saad. Sa annad ja see tuleb sinuni tagasi.

Millised on teie jõuluaja traditsioonid? Enamasti olete laval, aga kui lavalt maha astute?

Jõulud on peretraditsioon. Veedan kindlasti jõulud pere keskel koos oma abikaasa, laste ja teiste lähedasemate inimestega. Me tõesti teeme jõuluajal kõike koos: teeme süüa, kaunistame kuuske, valmistume koos jõuluõhtuks. Jõululaupäeval me laulame kõik koos, tantsime mõned tantsud. Jõululaupäev on justkui terve pere pidu. Peale jõululaupäeva tavaliselt naudime üksteise seltskonda, kus veedame veel aega koos, sööme allesjäänud jõulutoite. Kindlasti vaatame ka mõnda jõulufilmi perega.

Mida tuleks teha lapsevanemana, et hoida või tekitada lähedasi suhteid lastega?

Kes olen mina, et öelda, mida teised vanemad tegema peaksid?! Olen alati oma lapsi kasvatanud selliselt, nagu kasvatas mind minu isa. Mu isa oli väga tugev isiksus ja meil oli omavahel väga tugev side. Ma väga soovisin seda ka enda lastega. Ma ei arva, et mu lapsed peaksid tegema seda, mida ma neile ütlen. Ma ei ütle neile kunagi, mida nad peaksid tegema. Jätan neile ruumi teha valikuid. Kuulan alati, mida nad soovivad teha. Arutleme seda koos. Seega ma olen püüdnud luua nendega mitte ainult lapse ja vanema suhet, vaid ka sõbrasuhte, kus nad mind päriselt usaldavad ja julgevad mulle rääkida oma hingeasju.

Millised oleksid teie soovid kõikidesse peredesse jõuluajaks?

Soovin kõigile eelkõige päris koosolemist ja andestamist, mis iganes koos ka läbi elatud ei oleks.

Dave Benton koos perega Foto: Erlend Štaub