Tallinn Fashion Week 2019 - Hõbenõel Eve Hanson
ÕL TV | Õhtuleht
19. oktoober 2019, 18:30

TFW | ÕL TV | Eredaimad hetked suure moemaratoni lava ees ja taga (1)

Seitsmeteistkümnes Tallinn Fashion Weeki moenädal meelitas moerahva neljaks päevaks Kultuurikatlasse ning tõi lavale Eesti moedisaini silmapaistvamate tegijate loomingu. Moenädala avapäev kulmineerus suurejoonelise Kuldnõela galaga, mida esitles Kaubamaja ning mille raames anti üle ka tänavused Kuldnõela ja Hõbenõela auhinnad.

Hõbenõela viis koju minimalismi armastav moelooja Eve Hanson.

 Kuldnõela pälvis ehte- ja nüüd ka moedisainer Tanel Veenre

Moenädala avas kolme disaineri loomingut esitlev moeetendus. Agne Talu-Vürmeri esimene päris oma kollektsioon jutustas loo autori tudengiajast ja tänapäeva noortest ning sellesse oli põimitud ka Jaapani tänavamoe, grunge ja emokutuuri mõjusid. 

Kalle Aasamäe oli leidnud inspiratsiooni samuti Jaapanist, kuid pigem selle iidsetest kangatöötlustehnikatest ning multifunktsionaalsest disainist, kollektsiooni fookuses olid nii naistele kui meestele kandmiseks sobiv jaapani riietusese haori

Vilve Unt tegi nimetuse all PROMENADE oma "Aprés Ski" kollektsiooniga kummarduse nüüd juba müütilisena näivatele Silueti aegadele, tuues lavale nostalgiat, kudumite soojust ja põnevaid materjalikombinatsioone.

Iris Janvier (loovjuht Arina Baranovskaja) on Eesti moemaja, mille disainis põimuvad modernsus, funktsionaalsus ning hoolega läbi mõeldud detailid. Brändi filosoofiaks on luua mõistlike hindadega stiilseid naisteriideid, mis oleksid ühtaegu klassikalised ja uuenduslikud. Vastandite omavahelise sümbioosi loomiseks sulatavad Iris Janvieri disainerid traditsioonilised rõivaelemendid meisterlikult kokku uute tehnoloogiate ja luksuslike kangastega. 

Kirill Safonov on Eesti Kunstiakadeemia magistrikraadiga disainer ja Eesti Tekstiilikunstnike Liidu liige, kes on disainerina tegutsenud juba 1999. aastast. Safonovi erilise käekirjaga loomingut on saatnud ka rahvusvaheline edu ning tema loodud disaini on eksponeeritud näitustel ja erakollektsioonides üle maailma. 

Tallinn Fashion Week 2019 Foto: Stanislav Moshkov

Tanel Veenre seisab kelmika ja unenäolise kaubamärgi Tanel Veenre Jewellery taga ning troonib vankumatult kodumaise ehtetaeva tipus. TVJ lipukiri „Unistuste kuningriik“ võtab kokku ka Veenre enda filosoofia – tema loodud ehted meelitavad uskuma muinaslugudesse ja imedesse, tiivulised merihobud ja kosmilise tolmuga kaetud kõrvamarjad on aga kui taasavastatud mälestus kaotatud paradiisist. 

Tallinn Fashion Week 2019 - Tanel Veenre

Gita Siimpoeg (kaubamärgiga GITA) seob rüiu vaibatehnika rõivakunstiga, luues seeläbi vastandlike esteetikate ja põnevate faktuuridega uudseid ja ootamatuid lahendusi. Eri kangakaalude ja materjalide omavahelises vastuolus on parasjagu pinget ja mõnusat intriigi. Kollektsioonide taga seisab alati ka sügavam lugu, olgu see siis täis huumorit, tõsidust või intriigi – kel silma, see haarab loost kinni ja mõistab igat detaili lennult. 

Tallinn Fashion Week 2019 Foto: Stanislav Moshkov

Eve Hansoni minimalistlik ja jätkusuutliku disainiga autorikollektsioon ühendab endas teadmised ja teadlikkuse. Lihtsate baasesemete kõrval on pilgupüüdjaiks efektsed ja ainulaadsed rõivad, mille loomiseks on kasutatud keerukamaid lõikeid, drapeerimist või spetsiaalselt kollektsiooni jaoks valminud graafikat. Volüümikad ja kõnekad rõivad on loodud kestvatest, valdavalt naturaalsetest ja funktsionaalsetest materjali.

Tallinn Fashion Week 2019 Foto: Stanislav Moshkov

Kersti Pohlaku disainitud Ennos on Pariisi ja Tallinna vahel loodud kodumaine rõivabränd, mille kõik esemed on toodetud Eestis. Kangaste valiku ja lõigete omavahelise mänguga tuleb välja peen segu skandinaavialikust minimalismist, tugevate joontega naiselikkusest ning kaasasündinud ja Ida-Euroopale omasest praktilisusest. Ennose trumbiks on üleriided, mis nõuavad tugevat rätsepatööd nii lõigetes kui viimistlusel.

Tallinn Fashion Week 2019 Foto: Stanislav Moshkov

Tallinn Fashion Weeki teine päev näitas naiselikku moodi erinevate disainerite käsitluses. Kogeda sai nii nostalgilist ajaloohõngu, asjalikku tänapäevast argisust kui ka värskeid ideid tulevikuks.

Brand NO.8 uus sügiskollektsioon
„Tree of Life“ on ühtaegu elegantne, provokatiivne, õrn, müstiline ning naiselik, ühendades klassikalised elemendid modernsusega. Rõhutatud pihtadega siluetid ja musta asemel kasutatud beež baasvärv kombinatsioonis värske lavendlitooni ning põhjamaiste sügislemmikute halli ja verepunasega lõid võluva terviku. Kollektsioonis oli sõna antud kontrastidele – nii materjalide, mustrite kui värvide vahel. Põnevaima materjalina mõjus sealjuures sametine neopreen, mis tõotab olla lisaks luksuslikule välimusele ka väga ilmastikukindel. Aksessuaaridena särasid Ruslan Baginskiy peakatted ning Jamemme ümmargused kotid.
 
Piret Kuresaar 
tõi lavale tervikliku kogumi sügismoodi, kust ei puudunud vast küll ükski kaasaja naise riidekappi kuuluv rõivaliik. Omas rütmis said särada kõik sügise värvilemmikud: musta ja halli varjundid, sekka mõni erksama värvisähvatusega. Silmapaistev rõhk oli ka materjalidel – kvaliteetsetest villakangastest õhulise tülli, küütlevate litrite ja kosmiliste läigeteni välja. Piret Kuresaare nime kandva disainrõivaste brändi loojateks on moedisainer Piret Kuresaar ja Hanna Kuresaar, kes peavad oma tugevuseks pikaajalist kogemust disainis, modelleerimises ja tootmises – ning kvaliteedi ja individuaalse lähenemise ühendust oli laval nähtust selgesti tunda.

Alexanderling näitas ette terve rea põnevate lõigetega kleite, milles muster-värv ja lõige olid pidevas dialoogis. Läbivaks motiiviks oli looduslikku põrnikaläiget matkiv hologrammisarnane kuma, mida võis näha nii kõrvarõngastel, rihmikkingadel kui seelikutel. Brändi disainer Anu Ling soovib Eestis loodud ning õmmeldud kollektsiooniga võidelda kasvava ja aina odavneva massimoega, nii oli tema loomingus nutikalt ära kasutatud kangajääke, mis andsid lisavolüümi plisseedetailides.

Mammu Couture 
alustas uut hooaega jõuliselt minimalistliku põhjamaise joonega, millesse on põimitud värvirohkus ning peensusteni viimistletud detailid. Bränd esitles oma esimest mantlite kollektsiooni ning tõi vaatajani puuderjate toonide värskusest pakatavad ja kalliskivitoonide sügavust esile tõstvad sügistalvised rõivakomplektid, millega sobib väärikalt minna kasvõi kontorist teatrisse. Peagi saabuva peohooaja puhul võis näha ka mitmekesist kleidivalikut.

Ivo Nikkolo 25 juubelietendus
tõi moelavale läbilõike sügis-talvisest kollektsioonist, eelvaate kevadisele kollektsioonile ning spetsiaalselt moenädala jaoks loodud komplektid. 25. sünnipäeva tähistas moebränd sügis-talvise kollektsiooniga, mis on inspireeritud mägedest ja tippu jõudmisest. “Kui oled mäe tippu jõudnud, siis valdab sind ühest küljest eufooria ja teisalt rahu. Sellist emotsiooni me uue kollektsiooniga soovimegi anda,” ütles Ivo Nikkolo peadisainer ja kollektsiooni juht Britta Laumets. Disainiideedest pakatav kollektsioon tegi juubeliväärilise ülevaate nii moemärgi tänasest päevast kui ka senisest ajaloost, tuues nutikalt välja oma trumbid, mille pärast Ivo Nikkolot armastatakse.

Tallinn Fashion Weeki kolmas päev algas monokroomse värvigamma ja minimalistliku joonega, et õhtu lõpuks võtta suund glamuursemate kleitide ja säravamate kaunistuste poole. 


Trenkani Jaapani reisi meeleoludest lähtunud kollektsioon otsis mõttelisi ühisjooni sealse ja Eesti maalähedase tunnetuse vahel. Mugavad minimalistlikud ja avarad lõiked, milles kimono kohtus Eesti hamega. Ka põhilisteks materjalideks olid valitud meile tuttavad lina ja puuvill, värvivalik oli samuti põhjamaiselt-jaapanlikult karge. 

Samas tagasihoidlikus gammas jätkas Raili Nõlvak, kes oma kollektsioonis tegeles sümmetriliste joonte ja nende lõhkumisega. Paljud harjumuspäraste vormid - pintsakud ja triiksärgid - olid saanud uue ebasümmeetrilise hingamise. Tervikule andsid aktsendi Astrid Rajalo nahkaksessuaarid. 

August tõi vaatajate ette sportliku minimalismi, milles nii urbanistlikke kui moderntantsu mõjutusi. Materjalidest oli uuena lisandunud eksklusiivne ning meie kliimale paslikult soe mohäärvill ning tekstuuri lisasid erineva paksusega tepitud kangad. 

Kolmandale päevale tõmbas vaatemänguliselt joone alla Embassy of Fashioni kolmik: Ketlin Bachmann, Riina Põldroos ja Aldo Järvsoo. 

Ketlin Bachmanni värske kollektsiooni juhtmotiiviks võiks olla elurõõmus draama: võrgutavad pitsid, küütlevad jäälilled, litrite tähesadu, sünkjas must ja ihu läbikumavus olid piisavalt hästi doseeritud, et ükski disainisuund ei pääsenud liigselt staaritsema ning tervikust võis endale meelepärases koguses disaineri essentsi valida igaüks.

Riina Põldroos lasi särada oma filigraanselt väljamõõdetud lõigetel, jätkas oma signatuuriks kujunenud tiiva- ja linnumotiivide edasiarendust ning omaette pilkupüüdva terviku moodustasid metallikkanga säravatest plokkidest peokleidid. Pärast "tähekleitide" paraadi lavalt läbi käinud hõljuvate värviliste siidsleppide-keepide pillerkaar lisas kollektsioonile rõõmsa lõppakordi.


Aldo Järvsoo Pariisi süngetest ja pahelistest öödest pärit disainimeeleolu lennutas vaatajad eelmise sajandi dekadentlikku esikolmandikku, kuid ilma üleliigsete tsitaatideta konkreetsest moekümnendist mõjus kollektsioon siiski äärmiselt kaasaegsena. Raskestitabatav ja seetõttu eriti ihaldusväärne pariisilikkus ilmnes pigem detailides: vähem või rohkem diskreetsed paljastused, mõõdetud kalliskivisära, kaela seotud sleihvid, plisseevarrukad. luksuslikud materjalid ja peoga sulgedest kaunistusi.

Vaata pildigaleriid lavatagusest melust!

Tallinn Fashion Weeki programm

Kolmapäev 16.10
18.00 Agne Talu-Vürmer, Kalle Aasamäe, Vilve Unt
20.00 Kaubamaja esitleb: Kuldnõel | Ennos, Eve Hanson, GITA, Iris Janvier, Kirill Safonov, Tanel Veenre

Neljapäev 17.10
18.00 Brand no 8, Piret Kuresaar
19.30 Alexanderling, Mammu Couture
21.00 Ivo Nikkolo 25

Reede 18.10
18.00 Trenkan, Raili Nõlvak, August
20.00 Ketlin Bachmann, Riina Põldroos, Aldo Järvsoo

Laupäev 19.10
17.00 Tauri Västrik, Perit Muuga
18.30 Natali Õnnis, NYMF
20.30 Tallinn Dolls