Jaapani keiser Naruhito.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
18. oktoober 2019, 14:28

KROONIMISPIDUSTUSED: Jaapanis antakse armu 550 000 pisikurjategijale (2)

Jaapani valitsuse teatel antakse rohkem kui poolele miljonile jaapanlasest kriminaalile nende varasemad patud andeks, et tähistada keiser Naruhito kroonimist, vahendab CNN.

Jaapanit laastanud taifuun Hagibi tõttu lükati keiser Naruhito ja keisrinna Masako avalik kroonimine edasi, ent suurejoonelised pidustused on jaapanlasi kindlasti peagi ees ootamas. Bankett mõjuvõimsatele väliskülalistele toimub teisipäeval, ent suur avalik paraad lükati 10. novembrile.

Ligi 550 000 inimest vabastatakse karistusest amnestia korras. Jaapani valitsuse eesmärk on innustada kriminaale end „reformima ja rehabiliteerima“. Muidugi kasutatakse meedet väiksemaid kuritöid korda saatnud isikute peal, näiteks liikluses eksinud või vargusega vahele jäänud inimestega. Neile võivad lisanduda ka kehva tervisega või majanduslikes raskustes süüalused. Tõsiste kuritöödega seotud isikud ei tule kõne alla.

Jaapani seaduste kohaselt peavad väiksemaid rikkumisi kordasaatnud jaapanlased ootama viis aastat, enne kui neil on võimalik näiteks eksameid sooritada või riiklikke lubasid taotleda. „Andeksandmised on mõeldud neid piiranguid nihutama, kuigi see ei puhasta nende karistusregistrit,“ sõnas justiitsministeeriumi rehabilitatsioonibüroos töötav Kentaro Tanaka.

See poleks esimene kord, kui armuandmist on keisriga seotud suurte sündmuste puhul kasutatud. Näiteks keiser Hirohito surmaga 1989. aastal anti amnestia 10 miljonile inimesele. Tegu võib olla ka poliitiliselt motiveeritud otsusega, millest saavad pidustuste varjus mitmed mõjukad isikud kasu.

Naruhito tõusis 126. keisrina Jaapani troonile selle aasta mais, kui tema isa Akihito valitsemisest taandus. Naruhito võimuletulekuga algas ka uus Reiwa ajastu.