Alicia Alonso 2012. aastal. Foto: AP/Scanpix
Inimesed
18. oktoober 2019, 11:43

Karmi saatuse kiuste tippu tõusnud balletilegend suri 98aastaselt

17. oktoobril suri 98 aasta vanuses Kuuba balletilegend Alicia Alonso, keda on nimetatud XX sajandi üheks tippbaleriiniks. Tantsijanna oli jäänud noorena poolpimedaks ning talle öeldi, et ta ei saa silmahaiguse tõttu enam eales tantsida. "Aga ma tantsisin!"

1959. aasta revolutsiooni järel oli Alonso aidanud Fidel Castrol Kuuba Rahvusballetti rajada. "Alicia Alonso on lahkunud ning jätnud järele tohutu tühiku, kuid ületamatu pärandi," ütleb Kuuba president Miguel Diaz-Canel oma järelehüüdes. "Ta seadis Kuuba maailma tipptantsu altarile. Tänan Teid, Alicia, surematu loomingu eest."

Alicia Ernestina de la Caridad Martínez del Hoyo sündis 21. detsembril 1920 ning astus esmakordselt lavale 1931. 16aastasena abiellus ta balletikoolikaaslase Fernando Alonso ning nad kolisid New Yorki ja ühinesid Ballet Caravaniga. Kuid kolm aastat hiljem hakkas noore baleriini silmanägemine halvenema. Tal diagnoositi võrkkesta irdumine. 

Balletilegend on BBC-le rääkinud, et silmahaigus oli kohutav ja nõudis mitmeid operatsioone. "Mul ei lubatud pead kiiresti langetada ega keerata. See kestis kaks aastat. Mulle öeldi, et ma ei tantsi enam iial. Aga ma tantsisin!"

Haiglas käisid õpetajad Alicia voodiveerel talle "Giselle'i" partiid õpetamas. Baleriin harjutas tantsusamme oma sõrmi liigutades. Ta naasis võidukalt lavale ning oli 1940. aastate lõpuks tantsinud Giselle'i rolli nii New Yorgis kui Londonis, kuid vahepeal orienteerus laval vaid prožektorite järgi - kaastantsijaid ta ei näinud.

1948 rajas Alicia Havannas Alicia Alonso Balletikompanii, kuid see tuli kaheksa aastat hiljem rahapuudusel sulgeda. Oma mälestusteraamatus meenutab priimabaleriin, kuidas Fidel Castro küsis temalt pärast Kuuba revolutsiooni, kui palju raha ta rahvusballeti moodustamiseks vajab. Alicia öelnud: 100 000 dollarit. "Me anname sulle 200 000," olnud Fideli vastus. Riiklik balletitrupp tõi tantsu töörahvani, esinedes vabrikutes ja teistes töökohtades.

Alonso jätkas kompanii juhina 70. eluaastateni ning tantsis ka ise veel kõrges eas. Tantsulegendi järgi on Kuubas nime saanud lõhnaõli ning tema ühe kuulsama rolli järgi on kohalik jäätisekohvik ristitud Coppeliaks.