Lea Dali Lion saates "Puuduta mind"Foto: Tiina Kõrtsini
Puuduta mind
17. oktoober 2019, 17:21

„PUUDUTA MIND“ | Lea Dali Lion: olen valinud iseennast ja mu süda hüüab rõõmust pakatades (5)

Muusik Lea Dali Lion on viimastel aastatel hoidnud madalat profiili ja avalikkuse ette astunud aruharva, pikematest intervjuudest rääkimata. Aastal 2014 šokeeris toonase perekonnanimega Liitmaa avalikkust rääkides ülimalt avameelselt, kuidas ta oli pea aasta võidelnud rinnavähiga. Naise sõnul ongi ta tänaseks valinud ennast. 

Lea, mida sõnapaar „vali ennast“ sinu jaoks tähendab?

„Vali ennast“ tundub ühest küljest olevat justkui kõige lihtsam ja loomupärasem tegevusviis ja enamik inimesi arvabki, et nad valivad iga päev ennast, kui aga süvenema hakata, siis leiab see enamus inimesi iseendale suureks üllatuseks, et nad valivad tegelikult igal ajahetkel kõiki ja kõike muud kui iseennast. Ja niimoodi võib märkamatult kulgeda terve elu.

Inimesele tundub, et ta valib iseennast, kui ta riisub õigel ajal õuest lehed ära ja nii võibki see olla, kuid see õige aeg kipub ikka välja kooruma sellest, et naaber riisus ju ka oma aia juba eile lehtedest puhtaks. Sinu aial, sinu lehtedel ja sinu ajal ei olegi sinu naabriga mingit pistmist ja sa tead seda väga hästi, küll aga tunned sa end terve ööpäeva jooksul, mil naabril lehed riisutud ja sul mitte, üsna ebameeldivalt. Seega tuleb lõpuks välja, et sa riisud neid lehti siiski naabri jaoks ja iseenda asemel oled sel juhul valinud naabri.

Kui sa valid ennast, siis sa tunned täpselt ära selle hetke, kus süda hüüab rõõmust pakatades, et lähme nüüd lehti riisuma, sest lehtede riisumine on lihtsalt nii super lahe ja värske õhk ja ilusad värvilised lehed. Sel juhul oled tõepoolest valinud enda. Ja pealegi on tegemist täiesti erinevate tegevustega, kas sa riisud kiirelt süümepiinades oma aia ära, lootes, et äkki naaber oli kodust ära ega märganudki, kui laisk sa tegelikult oled või naudid sa igat tuuleiilt, mis su pead paitab, kaugelt kostuvaid koertehaukeid, jõuad märgata ka lõunamaalennuks valmistuvaid linnuparvi ja mis kõige tähtsam... sa oled iseendaga koos.

Kuidas teha siis esimesed sammud, et hakata valima iseennast?

Selleks, et iseennast valida, tuleb sul kõigepealt teada saada, kes sa selline üldse oled. Selleks, et enda sisse näha, tuleks mõneks ajaks infomürast eemale sõita. Eriti hea veel, kui täiesti üksinda ja mitmeks päevaks. Olen avastanud, et kui iseendaga metsapuhkusele lähen, siis alles kolmanda päeva hommikuks olen ma suutnud kõiksugu infosodist puhastuda ja siis hakkab süda hoopis teises taktis lööma ja sa kuuled selle ära. Ja siis võid ette võtta suurepärase tutvumise universumi kõige ägedama olendiga - sinu endaga.

Mida võib põhjustada inimesele pidev iseenda allasurumine?

Iseennast pidevalt alla surudes muutub sinu ‘‘ise’’ muudkui väiksemaks ja väiksemaks, sest sa annad talle pidevalt juhiseid, et teda pole tegelikult vaja. Niikuinii teised otsustavad ja valivad, sest nemad teavad paremini kuidas peab ja kuidas on. Ja kuna see teeb sulle sisimas ikkagi haiget, suigutad sa selle kõhetuks jäänud ‘‘ise’’ lõpuks vabatahtlikult talveunne. Siis oled sa pannud end justkui ooterežiimile. Elu läheb küll edasi, aga sina ise selles tegelikult ei osale.

Selliseid inimesemoodi kestasid liigub maakoorel ringi rohkem, kui me julgeme arvata. Ja siis mõni enam ei jõua ja otsustabki ‘‘ära minna’’. Ja kõik imestavad, et kuidas see küll juhtuda sai. Aga sellisel inimesel ei ole siit lõpuks raske ära minna, sest ka tunded ja emotsioonid lülitusid koos ‘‘isega’’ ooterežiimile.

Millised on esimesed muutused uue elusuuna võtmisel?

Olen tähelepanekuid teinud, et nii kui mõni inimene otsustab end muuta, ilmuvad kui võluväel välja need, kes hakkavad teda keelitama, et kas ikkagi on vaja muutuda. Äkki oleks ikka mõistlik täpselt samamoodi edasi minna. Äkki sa peaks ikkagi veel analüüsima, et kas sa ikka soovid seda uut suunda võtta. Kõigepealt tuleb üks, siis teine, siis kolmas. Ja jutt on täpselt seesama, mis justkui paneb sind proovile, et kas sa oled tõesti muutusteks valmis. Need võivad olla inimesed, kellega sa pole oma elus võib-olla eriti suhelnudki või lausa täiesti võõrad, aga just nüüd on nad platsis kui sinu parimad sõbrad ja jaotavad, ilma et sa oleks küsinud, oma tarka nõu, sest neile tundub, et nad teavad täpselt, mis suunas sa tegelikult liikuma peaks.

Siin on just see tähtis koht, kus sul on võimalus end proovile panna ja vaadata, kas oskad eksimatult suurest mõtte-ja soovikuhjast iseenda omad ära tunda. Ja kui ei oskagi, pole ka hullu, harjutamine teeb meistriks ja mis see elu muud on kui igasuguste asjade harjutamine.

Kunas tunda ära, et nüüd on viimane piir, nüüd tuleb seada ennast esikohale?

Inimesed on unikaalsed, seega asuvad kõikide piirid erinevates kohtades ja nii ongi hea. Siin mingit toimivat superretsepti pole võimalik välja kirjutada. Kui sa tunned end halvasti ükskõik mil moel, siis saadki otsustada, et kas tahad seda ebameeldivat tunnet veel edasi tunda või siis otsustad kohe, et tahad midagi muuta. Küll aga on hea teada, et muuta saad sa ainult ise ja iseennast. Ja teist inimest sinu kõrval saab soovi korral muuta ainult see teine inimene ise.

Lea Dali Lion raamatuesitlusel Foto: MARI LUUD

Jaanuari alguses toimub Tallinnas suurseminar „Vali ennast“, mis julgustab inimesi nägema, et meil kõigil on võimalik teha valikuid kooskõlas iseendaga ja et alati on midagi veel võimalik, alati leidub väljapääs, isegi kui elu tundub hetkel võimatu. Üks esinejatest on Lea Dali Lion.