Gwyneth PaltrowFoto: Andrew Schwartz/SIPA/Scanpix
Inimesed
16. oktoober 2019, 17:26

Süüdistus: Hollywoodi tähe Gwyneth Paltrow veebikülg õhutab anoreksiale

Hollywoodi täht Gwyneth Paltrow on langenud kriitikatule alla oma veebiküljel ilmunud artikli eest, mis kutsub inimesi üles olema nii kõhnad kui võimalik.

Paltrow' kuulsal elustiiliveebiküljel Goop ilmunud artikkel kannab pealkirja "Dieedimüütide purustamine". Juures on märkus: "teaduslikult tõestatud", vahendab Daily Mail. Artiklis on intervjuu USA psühholoogi Traci Manniga, kes väidab, et inimesed peaksid püüdlema oma geenide kohta madalaima võimaliku kehakaalu poole. Mann kasutab väljendit "madalaim kehakaal, millega on võimalik elada".

Kuid Cambridge'i Ülikooli teadlane dr Giles Yeo nimetab Manni nõuannet vastutustundetuks. "See on ohtlik nõuanne, kuna paljud inimesed mõistavad seda nii, et nad peavad olema nii kõhnad kui võimalik." Geenispets Yeo, kes on rääkinud BBC saates "Trust Me, I'm a Doctor" sellest, kuidas aju meie toitumist juhib, väidab, et mitmed Goopi väited ei põhine mitte teadusel, vaid pseudoteadusel. 

Dr Yeo ütles, et just säärased artiklit tiivustavad inimesi arutuid dieete pidama. Tema sõnul on dr Manni soovitus tobe, "sest pole selget moodust välja selgitada, milline on sinu madalaim kehakaal, millega on võimalik elada". "Inimesed ei tohiks toitu karta ja "dieet" ei tohiks olla nii laetud väljend. Goop on osa põhjuseks, miks inimesed on hakanud söömist kartma. Me peame toitu armastama, ainult seda vähem sööma."

Dr Mann seletab oma kommentaaris, et väljend "madalaim kehakaal, millega on võimalik elada" tähendab madalaimat kehakaalu, mis sul võib olla, ilma et peaksid pidama ranget dieeti või ebatervislikumalt käituma. Dieedipidamisele on Mann enda sõnul kategooriliselt vastu.

Paltrow' soovitused on varemgi kriitikat pälvinud. Naistearstid taunisid tema soovitust käia tuppe auruga puhastamas. California toidu-, ravimi- ja meditsiiniseadmete rakkerühm kaebas Goopi kohtusse jadeiidist tupemunade pärast, mida firma veebipoes reklaamiti kui imevahendit, mis peaks tasakaalustama hormoone, reguleerima menstruaaltsüklit ning ennetama emaka allavajet ja põiepidamatust. Günekoloogide sõnul võivad munad soodustada hoopis bakteriaalsete põletike teket ning pealegi pole tervislik neid tundide viisi tupes kanda.

Goop jõudis aasta tagasi kohtuvälise lahendini ning nõustus maksma 145 000 dollarit trahvi, mis põhineb toodete läbimüügil Californias.

Munad jäid Goopi netipoodi siiski alles, kuid nende reklaamiteksti tuli kohendada.