Laura PõldvereFoto: Kalev Lilleorg
Inimesed
12. oktoober 2019, 12:07

Laura Põldvere ravimatust haigusest: ühel hommikul ärkasin üles ja mul olid seljas tohutud valud! (128)

Laura Põldvere avalikustas, et on 12 aastat kannatanud kroonilise neeruvaagna põletiku käes. 

"Alguses ma ei teadnud, mis asi see on. See tuli välja, kui olin ühes väga armsas lastelaagris kasvataja. Sellel suvel olid väga külmad ilmad ja ühel hommikul ärkasin üles ja mul olid seljas tohutud valud," rääkis Laura "Ringvaates". "Keegi viis sealt laagrist mind Pärnu EMO-sse, kus siis vaadati-uuriti ja mitte midagi ei leitud."

"Peale seda olid pidevalt justkui neeruvaagna põletiku algmed. Ma võtsin pidevalt antibiootikume, aga keegi nagu edasi ei uurinud ja ei saanud aru, milles asi on. Nüüd olengi jõudnud sinna, et mul on krooniline neerupõletik, pluss mingid naastud, mis tekitavad neid tohutuid valusid ja põletikku," lausus Laura saates. 

Lauljanna rääkis, et varasemalt on ta pidanud selgitama inimestele, miks tal tihti on külm ning miks soovib, et aken kinni pannakse. "Alati mõeldakse, et ju siis pirtsutab. Väga paljud naised meie kliimatsoonis põevad seda ja väga paljud ei saa sellele abi," teadis Laura rääkida. "Soojas hoidmine aitab, aga piisab vähesest kui bakter on juba sees." Laura sõnul ei aita ka soojade sukapükste kandmine, mida arstid aastaid talle soovitanud. "Panen soojad sukapüksid jalga, siis see ei aita." 

Laura meenutas, kui oli Prantsusmaal ühe mägiküla kiirabihaiglas: "Eesti arstidega olin telefoni teel ühenduses ja üks arstidest soovitas, et võiksin joogat teha. Siis mõtlesin küll, et võtke minult valu ära, ma ei saa aru, milles asi on!"

Laura sõnul ei saa haigust ette ennustada: "Ema, kes elab mulle väga kaasa ja hoolitseb, ütles, et ära lenda lennukiga, et äkki siis lähevad valud suuremaks enne kui ei teata, mis asi see on." Samas sõnab Laura, et selle haiguse pärast ei saa ka plaane lõhki lüüa. "Selle sama haigusega olin ka "Eurovisioni" laval. Sellel perioodil olin ka valudes ja ääretult ebamugav oli aegajalt. Aga lava on see koht, kus pinge on nii suur, et sa ei tunne seda valu." Valude leevendamiseks võtab Laura antibiootikume ja erinevaid valuvaigisteid, mis võtavad valu mingil hetkel alla.

"Kaks aastat ei ole mul konstantselt valusid olnud tänu sellele, et ma pigem pidevalt tarbin antibiootikume, aga  mingil hetkel oli see täiesti normaalne, et pidevalt olid valud sees," rääkis ta.

Laura meenutas saates ka Kasahstani reisi, kus sattus sealsesse kiirabihaiglasse. "Mõtlesin, et seal osatakse mulle abi anda. Mul olid valud ja tundsin, et ei jaksa tööd teha. Päeval olin valudes ja öösel istusin sooja duši all," rääkis lauljanna. Lõppkokkuvõttes oli Laura seitse päeva sealses haiglas tilgutite all. "Kuigi see on ravimatu haigus, ei ole see surmav haigus. Saan sellega edasi elada," rääkis Laura. 

Täispikka intervjuud saab järelvaadata siin: