Vahepeal kõvasti paisunud psühhopaat Todd (Jesse Plemons) ja murtud ori Jesse (Aaron Paul).Foto: Netflix
Film
11. oktoober 2019, 13:20

„El Camino“ – „Breaking Badi“ fänni kohustuslik, kuid samas ka ebavajalik vaatamine (1)

Kuus aastat on möödas, kui lõppes tõenäoliselt ajaloo parim telesari „Breaking Bad“. Nüüd andis sarja looja Vince Gilligan Netflixis välja täispika filmi sarja teise peaosalise Jesse Pinkmani saatusest. Kas on ka hea? Ei ja jah.

Eks see on tavaline, et ühest heast sarjast on raske selle loojatel jätta viimast nahka koorimata. Tegelikult polnud ju „Breaking Bad“ kunagi kõige edukam telesari. Kriitikud kiitsid, kuid vaatajaid oli keskmiselt. Kultussarja staatus siiski saabus ja nii on Gilligan teinud sellele juba ka eelsarja „Better Call Saul“, mis on ausalt öeldes päris hea.

Kui „Breaking Badi“ lõpus hüsteeriliselt naerev Jesse El Camino roolis läbi natside värava vabadusse sõitis, siis jäi see tema viimaseks teoks sarjas. Sarja peategelane jalutas veel narkolaborisse, kus veetis oma viimased hingetõmbed. Enne seda oli ta tapnud viimase hooaja pahalased.

Walter White ja Jesse Pinkman käisid sarjas erinevaid radu pidi. Kooliõpetaja Walter alustas malbe pereisana, kes järkjärgult muutus alter ego Heisenbergiks, mis viis narkobossi ja massimõrvarini. Tema jaoks pühendas eesmärk alati abinõu. Pinkman alustas samal ajal pisikurjategijana, kes ei suutnud Walteri muundumisega Heisenbergiks kaasa minna. Kui Walter oli paari aju, siis Jesse südametunnistus. Ameerika vaates pidi Walter surema – see on paha tegelase palk. Jesse samal ajal vajas lunastust ja selleks ka „El Camino“ ilmselt loodi. Lisaks muidugi viimasele palgatšekile.

Kui täna hommikul kella kümneni, tärminini, mil Netflix filmi välja lasi, siis pean tunnistama, et lugesin minuteid. Ma ei läinud omal ajal „Breaking Badi“ sarja vaimustusega kaasa ja vaatasin sarja järjest ära, kui see oli lõppenud. Esialgu isegi aeglaselt startiv sari võttis kolmandal hooajal aga sellise tempo sisse, et sealt läbisin ma enda elu tõsiseima binge-watching perioodi. Pärast seda olen sarja vaadanud vähemalt kuus korda. Naudinguga.

Ootusärevusega segunes hirm, sest nii tihti on ju sarja autorid suutnud rahaahnusest hea teose metsa keerata. Filmimaailmas tehti seda nii „Alieni“ kui ka „Terminaatoriga“.

„El Camino“ algab sealt, kus „Breaking Bad“ lõppes või siis pooleli jäi. Väravast välja sõitmise järel sai Jesse õige pea aru, et ta pole veel kuskile pääsenud. Politsei soovis teda ilmselgelt kätte saada. Filmi pikkuseks on üle kahe tunni, mis on ligikaudu kaks „Breaking Badi“ osa. Tinglikult võiks ka filmi jagada kaheks osaks.

Esimene pool koosneb enamjaolt tagasivaatest Jesse orjapõlvele natside narkoküpsetajana. Piinamine, vaimne vägivald. Täiesti alandlikuks inimvareks muudetud Jessega. Oluline roll on Jesse Plemonsil, kes kehastas viienda hooaja ja ilmselt kogu sarja kõige psühhootilisemat tapjat Toddi. Kuus aastat on pikk aeg ja nii mõnigi näitleja on selle aja jooksul muutunud. Jesse ehk Aaron Paul on ajale hästi vastu pidanud, kuid sarjas Jessega sama kaalu Todd on vahepeal paisunud pea kahekordseks.

Jesse ja Toddi sekeldused on aeglane kulgemine, mis meenutab sarja kõige vastuolulisemat episoodi „Kärbes“. See koosnes rahahädas produktsiooni tõttu eelkõige sellest, et Walter ajas laboris kärbest taga. Ühtede fännide jaoks igavalt, teiste jaoks filosoofiliselt. Ka filmi esimene pool on tegelikult igav, kus põhiline tegevustiku põhjus on luua eeldused plahvatuslikuks lõpupooleks.

Ja sealt tulebki selle filmi tugevaim osa – rahahädas Jesse peab ise tegema otsuseid, mida ta omal ajal ilmselt teinud poleks ja mida ta jättis toona pigem Walteri lahendada.

Film ongi ühelt poolt hüvastijätt ja ilmselt ka palgatšekk kõigile neile tegelastele, kes Jessega seotud olid. Kohtume alati abivalmi autolammutaja, Jesse kahe narkarist sõbraga, tema vanematega, Mike Ehrmentrauti, tema suurima armastuse Jane’ga ja muidugi ka Walter White’ga. Walteri ekraanile tulek tekitaks kinosaalides ilmselt üldised ovatsioonid, kui mehed filosofeerivad enda narkoäriplaanide üle. Ei, ärge kartke, Walter on filmi ajaks surnud. Mängu tuleb ka kurjategijate suurim sõber tolmuimejamüüja, kes aitab neil vajadusel avalikkuse eest kaduda.

Filmist jääb puudu „Breaking Badi“ mustast huumorist, seda on seal, kuid ainult episoodiliselt. Kuid Jesse saab enda lunastuse, kas ka õnne, see jääb pigem küsitavaks. Küll saavad „Breaking Badi“ fännid tõmmata nüüd joone alla kõikidele Jesse saatusega seotud teooriatele.

Kas sari sai filmist rikutud? Ei. Kas sari läks filmist paremaks? Ei. Kas seda filmi oli vaja? Ei. Kas see film võinuks olemata olla? Ei. „Breaking Bad“ jääb ikka endiselt maailma parimaks sarjaks.