Rootsi kuningas koos kroonprintsess Victoriaga.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Scanpix
Inimesed
10. oktoober 2019, 13:30

Rootsi kuningas võttis lapselastelt kuninglikud õigused – muutused on kavas ka Taanis (12)

Rootsi õukond teatas sel nädalal, et kuninga otsusel on printsess Madeleine'i ja prints Carl Philipi lapsed nüüdsest kuninglike õigusteta, aga ka kohustusteta. Iltalehti teatel puhuvad uued tuuled ka Taani kuningakojas.

Printsess Madeleine'il on ameeriklasest abikaasa Chris O'Neilliga kolm, prints Carl Philipil abikaasa Sofiaga kaks last. Kuningas Carl XVI Gustafi otsuse kohaselt jäävad kõnealused lapsed küll kuningliku pere liikmeks, kuid kaotavad õiguse tiitlile "tema kuninglik kõrgus". Neil pole ametlikke kuninglikke kohustusi ning Rootsi maksumaksja ei pea neid hakkama üleval pidama. 

Muutus ei puuduta kroonprintsess Victoria lapsi printsess Estelle'i ja prints Oscarit. 

Iltalehti teatel väitis mitu Rootsi väljaannet, et printsess Madeleine'i oli oma isa otsusele vastu. Kuid Madeleine kommenteerib Instagramis, et otsust oli kavandatud juba aasta aega. "Usume Chrisiga, et see mõjub meie lastele hästi, nad saavad oma elu eraisikutena elada." Rootsi meedia teatel on pikalt Floridas elanud printsess Madeleine'il nüüd täielik õigus lapsed Ameerikas kooli panna.

Taani kroonprintsi lapsed hakkavad õppima välismaal

Ka Carl Philip ja Sofia nimetavad oma Instagrami postituses üksnes positiivseks seda, "et Alexanderil ja Gabrielil on elus vabadus valida, mida nad teha tahavad". Kuninglik paar toonitab, et sünni järel kuningalt saadud Södermanlandi ja Dalarna hertsogi tiitel jääb nende poegadele alles. "Meil on kõnealuste maakondadega tugev side ja tahame nendega endiselt seotud olla."

 
 
 
View this post on Instagram

Idag meddelade Kungen beslutet att våra barn inte längre har ställningen Kungliga Högheter. Vi ser detta som positivt då Alexander och Gabriel kommer att ha friare valmöjligheter i livet. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ De kommer att behålla sina prinstitlar och sina hertigdömen, Södermanland och Dalarna, vilket vi värdesätter och är stolta över. Vår familj har starka kopplingar till båda landskapen och vi behåller vårt engagemang där. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Vi kommer att ha fortsatt fokus på våra hjärtefrågor och engagemang. Vi kommer också att fortsätta att stödja Kungen och Kronprinsessan – vår blivande statschef – och delta i Kungahusets verksamhet på det sätt man önskar. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 📷: Kungl. Hovstaterna

A post shared by Prinsparet (@prinsparet) on

Varsti pärast Rootsi kuningakoja avaldust teatati Taani õukonnast, et kroonprints Frederik ja kroonprintsess Mary kavatsevad oma neli last välismaale õppima saata. Nende esikpoeg Christian saab järgmisel nädalal 14aastaseks. Tütar Isabella on 12aastane ja kaksikud Vincent ja Josephine kaheksased.

Rootsi kroonprints on koos perega aastaid Šveitsis suusatamas käinud (pildil aastal 2012). Foto: AP/Scanpix

Iltalehti andmeil võib tegu olla Šveitsi rahvusvahelise kooliga. Kuninglikud võsukesed on seni käinud Taanis Berlingske koolis, mida viimasel ajal on ohtralt kritiseeritud. Mõned emad-isad on väitnud, et sealsetes algklassides esineb palju kiusamist ja lausa vägivalda.

Pole teada, kas Taani kuningliku paari otsus on seotud koolikiusuga. Kroonprints ja tema abikaasa kavatsevad Šveitsis viibida kordamööda. Frederik on ise koos noorema venna Joachimiga õppinud Prantsusmaal Normandias, kuid nimetanud koolipõlve raskeks - ta polevat suutnud klassikaaslastega õpinguis sammu pidada.