Dave BentonFoto: LAURA OKS
Inimesed
9. oktoober 2019, 20:55

Dave Bentoni neerud lakkasid töötamast: ma olin kindel, et see asi viib mind hauda, aga perekond andis põhjuse elada (26)

Aastaid on räägitud, et tuntud laulja ja Eurovisioni võitja Dave Bentoni tervis on kehv. Kuid keegi ei teadnud, kui hull asi tegelikult on. Kolm kuud tagasi tehti 68aastasele Bentonile elupäästev neerusiirdamine, tänu millele saab ta naljatada, et on nüüd tükikese võrra rohkem eestlane. 

Bentoni sõnul algas kehv enesetunne juba pärast Eurovisoni lõppu. “Arvan, et see juhtus paar nädalat pärast Eurovisioni võitu. Siis ma tõesti tundsin, et mul on mingi tõsine viirus kallal. Ja ma töötasin edasi. Ma mäletan, et oli nädalavahetus. Ma pidin Pärnus esinema. Ja ma tundsin, et… ma ei suuda lavale minna, ma ei suuda tõustagi,” rääkis ta “Pealtnägijas”.

Ta toimetati raskes seisundis haiglasse, kus diagnoositi tugev neerupuudulikkus:  keha ei suutnud enam vabaneda mürgistest jääkainetest. Alustati neeruasendusravi ehk dialüüsi. Mis tähendab, et patsiendi veri lastakse läbi aparaadi, mis verd mürkainetest vabastab. Arstid, rääkimata abikaasast, olid väga murelikud.

“See hetk, kui ta sinna haiglasse jäi, oli minu elus esimene, kui ma kartsin, et ma võin ta kaotada. Ma olin viimaseid kuid lapseootel, see kõik oli hästi kurnav,” tõdes Dave’i abikaasa Maris Benton. 

Bentoni arsti Madis Ilmoja sõnul alustati kohe erinevate ravidega ning kümmekonna dialüüsiprotseduuriga hakkasid neerud uuesti tööle. Tundus, et tegu oli ühekordse ehmatusega ja kuigi Bentonil diagnoositi krooniline neerupuudulikkus, haigus, mis kulgeb progresseeruvalt, möödusid vahepealsed aastad võrdlemisi rahulikult. 

Ent 2018. aasta kevadel jõudis kätte hetk, kui neerud enam iseseisvalt oma rolli täita ei suutnud. Mees pidi hakkama kolm korda nädalas käima neli tundi järjest kestvas neeruasendusravis. Enesetunne muutus kohati väljakannatamatuks. 

“Ma ei sooviks midagi sellist isegi oma vaenlastele. Kui hommikul ärgates atakk sunnib sind oksendama, aga sul pole midagi oksendada, magu on tühi…” rääkis Benton. “Me kunagi ei teadnud millal see enesetunne võib väga halvaks minna, samas teine päev oli okei. Haigla vahet käimine oli selle aasta jooksul pidev ja mõned hetked olid hirmutavad ka, kus ei olnud päris kindel, kas kõik ikka läheb hästi,” lisas Maris. 

Ehkki Bentoni enesetunne oli väga halb, suutis ta tuhandete televaatajate ees end veel kokku võtta ja head nägu teha, kui elas veebruaris “Eesti laulul” kaasa oma tütrele Sissile. “Kuna ta ei saanud kohal olla enamus asjadel, tekitas see suure motivatsiooni paremini teha, et justkui tasa teha seda. Et ta lõppkokkuvõttes tuli võistustele kohale, oli minu jaoks hästi tähtis, see tegi erilisemaks kogu selle asja,” rääkis Sissi. 

Selleks hetkeks olid Bentoni neerud praktiliselt töövõime kaotanud. Kolm kuud hiljem, selle aasta mais, pani mehe arst ta neerusiirdamise ootejärjekorda. Eestis ootab doonorasendusneeru umbes poolsada inimest. See ei ole klassikaline järjekord, kus kõige kauem oodanu saab esimesena neeru, vaid loeb patsiendi olukorra kriitilisus ning sobivus doonoriga. 

“See viimane aasta on meie pere kokku toonud ülitugevaks. See side, mida ma näen praegu tüdrukute vahel, on minu jaoks müstiline. See kokkuhoidvus, toetus, üksteise jaoks olemasolemine on kosmilistes mõõtmetes,” tõdes Maris.

"Kui mul peret poleks, siis ma oleksin juba alla andnud. Ma oleks mõelnud, et see asi viib mind hauda. Aga perekond on põhjus, mille nimel elada," tunnistas Dave.

Juuli alguspäevil ehk kaks kuud pärast ootenimekirja panekut, saabus teade, et Bentonit ootab uus neer. “Kui sind neerusiirdamise ootenimekirja pannakse, siis öeldakse, et tuleb olla valmis üheksakuuliseks kuni aastaseks ootamiseks, enne, kui midagi juhtub. Minu jaoks oli ime, et see nii kiiresti juhtus,” nentis mees.

“See oli sürreaalne. Kõne tuli, ta keeras voodis ringi ja ütles, et mulle on neer. Siis ta jäi mõtlema ja esimene mõte oli see, et homme on esinemine, et nad järsku natukene ootavad. Ma ütlesin, et ei, me lähme kohe haiglasse," meenutas Maris.

Bentoni sõnul peab olema haiglas viie tunni jooksul pärast doonorneeru leidmist. Kuna tal oli järgmine päev üle pika aja esinemine pulmas, pidi tütar Sissi laulud selgeks õppima ja tema eest esinema minema.

Operatsioon läks edukalt ja tänaseks elab Benton juba kolm kuud uue neeruga. Tegelikult jäid Bentonile kaks tema enda neeru alles ning üks opereeriti alakõhtu. 

Bentoni sõnul tunneb ta ennast paremini kui enne, kuid vahel esineb ka päevi, millal 50 meetrit kõndimist on liiga koormav. “Peab veel arvestama tõsiasjaga, et immuunsüsteem on ikka nõrk. Väga kerge on saada külge erinevaid viiruseid ja haigusi. Tuleb olla ettevaatlik, kui sinu lähedal aevastatakse, köhitakse,” rääkis ta.

Kuigi laulja peab võtma 15 erinevat rohtu, saab ta arstide sõnul elada edaspidi tavapärast elu. Üldjuhul ei tea patsiendid, kellelt asendusorgan tuli, nii ka Benton. Ainus info on, et tegu on eesti rahvusest inimesega, kelle organid päästsid mitu elu.

“Kui ma kunagi ta pere kohta teada saan, siis ma tahaksin neid tänada. Kui ma ei saanud teda ennast tänada, siis ma tänaksin neid,” ütles Benton.