Jeff Koons poseerimas oma kingituse kõrval. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
8. oktoober 2019, 12:04

Bataclani veresauna mälestusmärk vallandas ropud võrdlused (15)

Kõmulise USA kunstniku Jeff Koonsi hiiglaslik skulptuur 2015. aasta Pariisi veresauna ohvrite mälestuseks on tekitanud ohtralt poleemikat. "Üksteist värvilist pärakut varre otsas," kirjutas filosoof Yves Michaud ajakirjas L'Obs.

2015. aasta novembris tapeti Pariisis koordineeritud terrorirünnakutes Bataclani kontserdisaalile, suurele spordistaadionile, restoranidele ja baaridele 130 inimest.  Koonsile tüüpilises kitšistiilis "Tulbikimp" on kunstniku kingitus prantslastele, ilmutamaks oma toetust ja USA solidaarsust.

Jeff Koonsi tulbiskulptuur avati Pariisis reedel. Foto: SIPA/Scanpix

12 meetri kõrgune skulptuur avati reedel Champs-Elysées' aias. Kuid BBC Newsi teatel on seda tabanud juba laialdane kriitika. "Üksteist värvilist pärakut varre otsas," kirjutas filosoof Yves Michaud ajakirjas L'Obs, lisades, et tema hinnangul on tegu pornograafilise skulptuuriga.

Rosa-nimeline Twitteri kommentaator säutsus, et pariislased hakkavad tulpe suurteks värvilisteks vahukommideks pidama. 

Kolumnist Eric Naulleau nimetab Koonsi taiest jõletuks. Mitmed kritiseerijad on lubanud, et hakkavad pargi sellest osast ringiga mööda käima. Kuid mõnigi ei mõista, millest on puhkenud skandaal: Koonsi teos olevat ilus ja tulevat südamest.

Ka Pariisi linnapea Anne Hidalgo nimetas Koonsi skulptuuri kauniks kingituseks ning suurepäraseks vabaduse ja sõpruse sümboliks.