Inimesed
10. oktoober 2019, 20:32

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18 

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 100. SAADE | Kas selgeltnägemine on olemas, kes on vaimsed teejuhid ja kas inimesel on see salapärane aura või mitte? (11)

Oktoobri alguses toimus Loitsukelleris Õhtulehe esoteerikasaate "Puuduta mind!" 100. episoodi avalik salvestus. Saadet juhtisid Õhtulehe loovjuht Anu Saagim ning ajakirjanik Sirje Presnal. Toimus tuline õhtupoolik, sest esoteerikutega asus väitlusse vabariigi esiskeptik Martin Vällik. Nõianduspoolt esindasid (arengu)maagid Hannes Vanaküla ja okultist Martin Ojap. Saates tehti selgeks, kas selgeltnägemine on olemas, kes on vaimsed teejuhid ja kas inimesel on see salapärane aura.

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloudist SIIT!

Huvi esoteerika, horoskoobide, paranormaalsete nähtuste ja alternatiivmeditsiini vastu ei näi vaibuvat. Aastalõpu horoskoope saadab hullumeelne edu. Kõik aga ei usu ja püüavad seda ka põhjendada. Skeptik Martin Välliku sõnul seisab ta selle eest, et me teaksime paremini, kuidas maailm toimib, ega võitle sealjuures nende inimeste vastu, kes asjadesse usuvad.

Paljud inimesed usuvad horoskoopidesse, kuid Välliku arvates võib neid küll lugeda, aga uskuda ei tasuks. "Paljud inimesed ütlevad, et need, mis lehes on, et need ei tähenda küll midagi. Aga kui minna astroloogi juurde ja ta teeb sulle isikliku ja personaalse sünnikaardi, et need on ikkagi see päris astroloogia ja peaksid tõele vastama. Ei, ka need ei vasta tõele," on Vällik resoluutne. Ka kristallid on tema sõnul ilusad vaadata ja kaasas kanda, kuid mingisugust ravivõimet neilgi ei ole.

"Puuduta mind" 100. saade toimus Loitsukelleris  Foto: Erki Pärnaku

Üks suuremaid umbluu-teemasid, mille Vällik välja toob on jumala uskumine. See on erinevates kultuurides ja terve ajaloo vältel olnud püsiv nähtus. "Uskumises ei olegi iseenesest midagi halba, sest uskumine on loomupärane. Küll aga oleks hea näha maailma ka natukene kõrvalt ja tutvuda alternatiividega," ütleb skeptik. 

(arengu)maag Hannes Vanaküla  Foto: Erki Pärnaku

Hannes Vanaküla, mis on arengumaagia? 

Sõna „arengumaagia" tuli kasutusele avastusest, et kõik vaimsused baseeruvad minevikukultuste ja dogmade pealt ja on seega muutumatud. Aga mina ja minu meeskond, nähes, et kusagil on viga tehtud, muudame ennast. Me oleme paindlikud. Ehk me oleme arenemisvõimelised. Sellest ka sõna „arengumaag". Arengumaagia olemus on leida tõesed kirjeldused küsimusele: kuidas maailm tegelikult toimib.

Enamasti hakkab inimene vaimsusega tegelema alles siis, kui ta kohtub lahendamatutena näivate probleemidega oma elus. Arengumaagide maailm aga lahendamatuid probleeme ei tunne. Vastupidi - mida rohkem probleeme, seda rohkem vaimset teooriat tuleb. Aga selleks, et teooriast aru saada, peab inimene suutma näha ennast sissepoole. Vaid nii tekivad need tuttavlikud äratundmise hetked, mil avastad, et oled isegi samas suunas mõelnud.

Mina olen maag, kes oskab jõudusid endast läbi lasta. See on meeletu enesedistsipliin, meeletu enesevalitsemine ja õiged häälestused. 

"Puuduta mind" 100. saate salvestus - Martin Ojap Foto: Erki Pärnaku

Martin Ojap, kes on okultist?

Okultist on isik, kes õpib mitmesuguseid okultseid ehk salajasi või varjatud distsipliine. Lühidalt inimene, kes tegeleb salateadustega. Okultsete teadmiste alla kuuluvad näiteks kabala, astroloogia, alkeemia, mitmesugused psühholoogilised, kosmilised, füüsilised ja vaimsed ilmingud, jms. Neid on nimetatud ka hermeetilisteks või esoteerilisteks teadmisteks. Okultistiks saadakse sisemise arengu kaudu, mille läbi tekivad okultsed võimed. See eeldab puhast ja ebaisekat eluviisi, vastasel korral viib see tee musta maagiasse.

Okultist uurib üleloomulikke nähtusi selles võtmes, kuidas inimese tahe võib mõjutada maailma ja kuidas maaim mõjutab inimese tahet. Kogu filosoofia ja seletus keerlebki selle seletuse ümber.  

Maagid, okultistid ja skeptikud, mis on need teemad mis kütavad enim kirgi? Hannes, mida sina arvad?

Kui monogaamia ja polügaamia peale teema läheb, siis see kütab kirgi küll. Jätaks need seksiteemad seekord tagaplaanile ja räägiks hoopis igapäevasest maagiast, mis on käega katsutav ja imelihne. Näiteks nagu häälestatus. Kui lähed seltskonda naerusuisena, siis nii sind ka vastu võetakse. Kui oled kuri ja vingus moega, ega siis pole ka sinusse võimalik hästi suhtuda. 

Toon näite ühes õpetajast, kes pidevalt kurtis, kui halvad ja sõnakuulmatud on tema õpilased. Mina tegin talle lõpuks selgeks, et ta ise ju loob sellist suhtumist. Häälestasime ta ümber peale mida ta ütles, et lapsed ei teegi enam ulakust. Imelihtne maagia ju.  

"Puuduta mind" 100. saade toimus Loitsukelleris - Martin Vällik Foto: Erki Pärnaku

Martin Vällik, sina oled samuti õpetaja. Mida sa kostad sellise jutu peale?

Sellega olen ma täiesti nõus. Õpetaja loob õhkkonna klassis. Ta loob seisundi, kas tema tunnis on huvitav, kas tema jutt kutsub õpilasi kaasa arutelule. Õpetaja ülesanne on käivitada ka need õpilased, kes võib-olla ei tule kaasa ühisele teekonnale nii lihtsalt. Näiteks füüsika, mida ma õpetan on ju tegelikult kohutavalt põnev. Aga selles kõiges ei ole midagi maagilist. 

Kas maagiat siis tõesti pole, kõik on seletatav?

See on semantika valdkond - inimesed ja inimestevahelised suhted. Seda võib seletada maagiast tulenevate terminitega, kuid ka psühholoogisat tulenevate terminitega ja seal ei ole midagi üleloomulikku.

Ojap, miks vaimsed ja maised inimesed omavahel pidevalt vaidlevad?

Need vaidlused lähevad alati ühes suunas. Näiteks üks inimene ütleb, et tead, minu vanaema nägi kunagi ette, kuidas need asjad hakkavad tulevikus täpselt juhtuma. Maine inimene ütleb, et kuule, sinu vanaema jättis lihtsalt täpsustamata, ta jättis meelde ainult need unenäod, mis läksid täide. Need, mis ei sobinud, unustas lihtsalt ära. No ja ongi kogu maagia lihtsustatult. 

Ja siis tuleb teine vaimne inimene, kes ütleb, et käis ravitseja juures, kes tegi ta tervise täielikult korda. Maine inimene vaidleb jällegi vastu öedes, et kuule, sa oleksid ise ka terveks saanud, aga sa lihtsalt usud nii tugevasti, et see andis sulle jõudu juurde ja kiirendas tervenemist. 

Need vaidlused on mõneti ühekülgsed ja mis eriti huvitav, nad ei vii kunagi mingi ühese lahenduseni. Sestap meeldib mulle mõelda nendest asjadest natuke põhimõttelisemal viisil. Tegelikult on olemas erinevad inimtüübid ja nad suhestuvad maailmaga erineval viisil. Ja see maailmaga erinev suhesumise viis võiks avalduda selliselt, et tegelikkuses on kaks avaldumisvormi. Näiteks mõistuse maailm. Kuidas me sellest aru saame? Kui mina teen asja A, siis juhtub asi B. Kui alati nii juhtub, siis ma olen leidnud mingi seaduspärasuse. 

Teine on fenomenide maailm, kus me ei tuvasta täpselt, mis on selle sündmuse põhjus ja me ei saagi tuvastada selle sündmuse põhjust. Üks fenomenide avaldumise vorm võib olla näiteks inimese enda eksistents või ka inimese enda vaba tahe. Kui me ütleme, et vaba tahe on olemas, siis me peame tunnistama, et põhjuslik maailm miskipärast ei tööta. On midagi, mis on sellest eraldiseisev.

Inimesed jaotuvad enda maailmakogemuslikus orientatsioonis kahte lehte. Ühed on rohkem tõmmatud fenomenide maailma poole ja teised on rohkem tõmmatud mõistuse maailma poole. Ja huvitav on see, et need mõlemad on alati teataval määral tasakaalus. Miks? Sellepärast, et me elame 21. sajandil ja vaimsus ei ole välja surnud. See on väga huvitav iseenesest. Midagi on selles vaimses maailmas nii loomuomane inimese jaoks, et see ei kao. See lihtsalt muudab pidevalt oma vormi. 

Vaimsus on mitmeti mõistetav. Vaimsed inimesed on ju ka kõik kunstnikud, kellel sidet esoteerika poolega justkui polegi?

Toon näite luuletajatega, neid on minu ringkonnas mitmeid. Mina ütleks küll, et luuletamine on väga esoteeriline protsess. Kuidas luuletaja töötab? Kõigepealt ta tunnetab, et luule on kusagil olemas ja see tahab temast hirmsasti välja tulla. See peab justkui manfisteeruma. Tekib inspiratiivne aisting, mis peab kokku minema sõnadega ja kui see tunne on õige, siis tekib ka luule.

Kunstniku inspiratsioon on tegelikult taas üks sellistest nähtustest, mis ei ole päris maiselt seletatav. Äärmisel juhul võime selle liigitada bioloogia valdkonda. On mingid väga keerulised protsessid suuraju koores, aga me ei suuda neid tuvastada üksikdetailide mastaabis. Võime öelda, et see kajastub kuidagi kehaliselt, aga mis see täpselt on, me ei tea. Siis põrkumegi taas mõneti fenomenide maailmaga, kus me ei tea, mis täpselt neid sündmusi põhjustavad.

Mida füüsik asjast arvab?

Tänapäeval on meil hulk põnevaid aparaate, millega neid ajuprotsesse mõõdetakse, aga siiski on veel väga pikk maa minna, et sellest mingitki aimu saada. Mina skeptikuna pean siinkohal sinuga isegi nõustuma, et kõik mis sa rääkisid on õige. Inimese aju on ime.

Suured kunstnikud võivad luua maagilise seisundi ka abivahenditega, olgu selleks siis mõnuained, alkohol, nõiduslikud rituaalid või midagi muud.

Selleks, et viia end seisundisse, ei pea tarbima, sest ka meie keha sees on olemas molekulid, mis võimaldavad meil endid käivitada.

Võid sa füüsikuna tuua mõne näite?

See kuulub rohkem bioloogia valdkonda.

"Puuduta mind" 100. saade toimus Loitsukelleris. Õhtulehe lajakirjanik Sirje Presnal  Foto: Erki Pärnaku

Füüsikuna võid siiski öelda, kas selgeltnägemine siis on või ei ole olemas?

Defineerige palun selgeltnägemine.

No näiteks, kui ravitseja või nõid vaatab sulle peale ja loetleb üles kõik sinu tervisehädad. 

Tegelikult leiab inimene iseenda peas need seosed, mida selgeltnägija tol hetkel talle ütleb. 

Näiteks Vigala Sassi või Kaika Lainet võis küll selgeltnägijateks pidada. Või mida sina arvad, Vanaküla kogu sellest selgeltnägemise värgist?

Minu maailmakäsitlus seisneb selles, et me kõik kiirgame midagi ja ka neeldame. See on kiirgamis-neeldamis spekter. Ja kui sa oskad seda kiirgusspektrit tõlgendada või lugeda, siis see ongi selgeltnägemine.

Toon ühe näite iseendast. Mul oli töökaaslane, kellel olid alati räigelt lahedad peod. Kõik rääkisid neist ja mina tahtsin ka lõpuks nendest pidudest osa saada. Lähen mina tipa-tapa kohale ja mis ma näen, kõik on viisakad ja ontlikud. Olen seal tund, isegi kaks ja mitte midagi ei toimu. Lähen minema. Nii kui uksest välja lähen, läheb pidu lahti. Ja nii mitmeid kordi, kuniks sain aru, et see on minu mõju. Ma lihtsalt istun, ei tee mitte midagi, aga ma kiirgan endast välja korda. Siin pole midagi teha.

Kui mul toimuvad suviti paganlikud riitused ja peod, mis sa arvad, kas keegi loobib seal prügi maha? Ei! Kõik imestavad, milline ilus selskond meil on. Tullakse ja ollakse ontlikult ning minnakse ka rahulikult laiali. Aga mine mõnele tavalisele firmapeole, niuke sitahunnik on taga.   

Sekundeeri, Ojap.

See millest Hannes räägib on mõnes mõttes selgeltnägemise vastand. Selgeltnägemine on see, et lased maailmal enda peale mõjuda. Inimene on passiivses seisundis hästi tundlik. Teine pool on mingi üleloomulik viis taas mõjutada maailma. Ehk siis tekidada mingisugune kord. Näiteks seda mõjutamiskunsti valdavad need inimesed, kes vabastavad inimesi sõltuvusest. Mõnel lihtsalt on suurem mõju teise üle ja ta suudab teise inimese sõltuvusest vabastada. See tähendab, et ta kasutab iseenda tahet teise inimese mõjutamiseks. 

See on siis autoriteetsus?

Autoriteetsus tuleb samuti kuskilt. Sellel on oma kindlad märgid. Ehk siis, me saame autoriteetsust võltsida mingite füüsiliste märkide kaudu. Näiteks ma viitan kellegile. Teine võimalus on, millist häält ma kasutan. Hääle kasutamine on tegelikult väga hästi võltsitav. Aga on olemas ka mingi sisemine hoiak, mis näitab kas inimesel on ka päriselt autoriteetsus olemas. Ja kui see on olemas, siis ma väidan, et see võib rakenduda ka üleloomulikul viisil. Mõnel inimesel lihtsalt on selline pühaku oreool - midagi sellist, et tema poole vaadatakse alt üles. Temas on justkui midagi rohkemat, mis selles maailmas on olemas ja et teda järgides võib kuhugi jõuda. See on tüüpiline gurudele, pühakutele või sektide juhtidele. 

Mis skeptik arvab?

Kõik mõtted on harjutatavad. Gurud ja muud tegelased kasutavad seda õpitut ära mõjuvõimu saavutamiseks teiste üle. Lihtsalt manipuleerimiseks. Aga mitte selleks et neid aidata. Võib-olla mingi punktini isegi aidatakse, aga lõplik eesmärk on siiski mõjuvõimu saavutamine. Tahetakse raha kätte saada või mingeid teeneid. 

Meil on tervendajaid, kes edukalt ravivad sind alkoholismist või aitavad suitsetamist maha jätta? 

Tegelikult lähedki ju ise sinna sooviga, nendest vabaneda. Sul on valmisolek ja enda tahe, et lasta üle võtta enda juhtimine.

Olen näinud ka inimesi, kes on tervendaja abiga lahti saanud raskekujulistest allergiatest. Hannes, oskad sina sel teemal miskit põnevat kosta?

Allergiatest vabanemine on imelihtne. Toon illustreeriva näite ühest naisterahvast, kes kannatas psoriaasi all. Psoriaasi peetakse ravimatuks haiguseks. Mina nõiana näen, et energiad peavad inimese sees liikuma. Aga kui inimene eitab mingeid asju, siis tema keha kohe reageerib sellele. See on tõukereaktsioon. Näide: miks mul on suur kõht ees? Aga sellepärast, et ma muretsen, et mul raha pole. Keha saab signaali, et ahaa, toitu on vähe, seega hakkame rasva juurde koguma. 

Aga allergaid on meie ajus ja psüühikas kinni. Hakkasin siis sellelt psoriaasi põdevalt naiselt uurima, mis viga. Tema oli seda sorti naine, kes arvab, et teab kõike. Peale tunniajast vestlust selgus, et ta on täielik loll. Ja täpselt sellel hetkel, kui ta ka ise sellest aru sai, et ta pole maailma naba, siis ta justkui avas ennast. Ta lasi energiavoo endast läbi ja ei tekkinud ka tema kehas enam haigusreaktsioone. Oligi psoriaasist vaba.

Kosta nüüd selle peale miskit skpetik Martin.

Mina olen nii loll, et mina ei hakka arstiteadusesse ennast toppima ja sel teemal sõna võtma.

"Puuduta mind" 100. saate salvestus Loitsukelleris.  Foto: Erki Pärnaku

Hannes, meil on iga kolmas eestlane täna nõid või selgeltnägija, mis värk sellega on?

Kõik inimesed oskavad tunnetada, aga nad ei oska seda tõlgendada. Lähed peole näiteks ja vaatad mingit meest ja juba eemalt tunnetad, et ta on mõnus tüüp. Vaatad teist ja ei tunne midagi. See ongi tunnetamise või nägemise võime. Neile, kes otsivad kaaslast ütlen alati, olge loomulik. Kui mängite kedagi teist, siis ka leiate endale vale partneri. Pärast nutate. Võtke endale partner, kui olete ise loomulikus seisus. Olge see, kes olete ja te leiate selle õige.  

Mida skeptik selgeltnägemise kohta arvab?

Eks me kõik ju kujutame midagi ette. Me ei näe kõike, aga me teame ja loomulikult ka neid asju, mida me isegi ei näe. Meile on olulie, mida teised inimesed teevad või kavatsevad teha. Mida nad kavatsevad minu suhtes või ka laiemas ringis. Me tegeleme pidevalt prognoosimise, ennustamise ja ette vaatamisega. Lihtsalt selleks, et ise paremini ellu jääda. Kui näeme, et keegi vehib relvaga, siis me hoiame ju eemale. See oli loomulikult äärmuslik näide.

Tavaolukorras, tänaval liikudes või inimestega suheldes, püüame aru saada tema kavatsustest, tema ootustest ja signaliseerida ka enda omi. Tekib suhtlus, aga see suhtlus polegi ju sõnadesse pandud. Kõik väljendub kehahoiakutes ja pilkudes.    

Aga kui inimene tuleb ja ütleb, et ta räägib surnutega? Meediumid on ju täitsa olemas.

Siis see on tema ettekujutus, et ta räägib surnutega. Neid meediumeid on terve ajaloo vältel paljastatud.

Hannes, mida sina arvad?

Tavaloogikaga seda asja ikkagi ei võta. Ei ole olemas üht reaalsust, vaid see on nagu spekter. Nagu vikerkaar. Meil on olemas ju paralleelreaalsused ja seal on olemas ka meie teisikud. Meie füüsiline tegevus arendab neid ja kõik see salvestub. Kui füüsiline inimene nüüd ära sureb, siis need teisikud jäävad alles. Ja kui ongi kummituste mure, siis mina alati ütlen, et see inimene tuleb lõpuni ära tappa. Peab olema kas elav või surnud. Siis ma korjangi ära need teised reaalsused ja teen platsi puhtaks. 

Meie ümber on 64 reaalsust või spektrit ja siis tuleb seda puhastamist vahel teha isegi kuni 64 korda. Seda võivad teha ka erinevad nõiad. Siin pole mingit vastuolu. Kui inimene lahkub siit ilmast, siis ta peab lõplikult lahkuma. Meil on teenus surnumatja, aga meil võiks olla ka teenus surnud hingematja.

Skeptik Martin, kas sina usud kummitustesse?

Ma ei usu nendesse, aga näinud olen küll. Loomulikult on iseeasi, kas ma seda ka usun. 

Räägi oma kummituse kogemusest palun.

Loomulikult oli see pimeduses ja nägin justkui mingit tumedat varju liigutamas. Väga hirmus oli olla. Ma ei teadnud kuhu põgeneda. Mõtlesin, et nüüd on kõik läbi. See oli kohtumine tundmatuga, kellega ma ei osanud midagi peale hakata. Lõpuks selgus, et tegu oli pimeduses hiiliva koeraga. Tavaliselt nii lihtne see selgitus ongi, kui kohtud tundmatu objektiga. Peamine, mis su peas vasardab on, et ma ei tea mida ta kavatseb minuga teha. Tapab mu või viib kuhugi ära. Paljudel lihtsalt lohisevad pimeduse kartuse teemad kaasa lapsepõlvest.

Mis teema nende luupainajatega on? Neid on tundnud või näinud ikka väga paljud. Mida kostab selle peale skeptik?

Luupainaja on tegelikult bioloogiline protsess. Evolutsiooni käigus kujunenud mehanismid. See on jäänuk ajast, kui me elasime veel puu otsas ja nägime und, et me puu otsast alla ei kukuks. Lülitatakse välja see motoorika sel ajal, kui inimene magab. Mõttes justkui liigud, võib-olla ajad saaklooma taga, aga kui sa nüüd päriselt hakkaksid end unes liigutama, siis sa kukuks ju sealt puu otsast alla ja saaksid surma. Siis olemegi väljalülitatud olekus - liikumise käsk ei jõua jäsemetesse. 

Martin, sel ajal kui sa veel aktiivne skeptik olid, siis käis äge vaidlus ka aurade teemal. Lubasid anda 10 000 eurot neile, kes tõestavad, et aura on olemas. Kas see teema on veel jõus?

Jah, on küll, aga erilist tungi sel teemal pole. Isegi Hannes käis seda proovimas, aga ei õnnestunud.

Hannes, mis juhtus?

See on fenomen, no täitsa pekkis! Füüsikas on see fenomen, et kui me laseme valguse kahest pilust läbi, siis tekib see lainetus. Aga kui mõõtma hakkad, siis on ainult kaks täppi. Ja selle auraga on täpselt sama jama. Kui hakkad kontrollima, siis no ei tule välja! 

On siis aura olemas või mitte?

Ma ei eita seda, täitsa on olemas. Mina lihtsalt käsitlen seda asja teistmoodi. 

Mis värvi on näiteks skeptik Martini aura täna?

Sel pole tähtsust mis värvi see on. Mis sest ksu, kui see on ilus värviline! Pigem ütleksin hoopis niiviisi, et me viime oma teadvuse erinevatele astmetele. Esimene aste - näiteks seksuaalsus. Inimene kes tahab kogu aeg krõpsu saada, sest ta näeb igalpool ainult seksi. Teine aste on see, et ta tahab avalduda. Ta ei näe enam meest või naist seksuaalobjektina. Kolmandal astmel on juba meeskonna teema. Sa näed, et inimesed on erinevad. Kõik naised näiteks ei olegi ühesugused.

Neljandal tasandil õpid juba maailma tunnetama. Viies tasand on koostöö. Sinna keegi küll ei jõua. Räägitakse küll, et teeme koostööd, aga no andke andeks... On olemas üks kindel mõõdupuu koostööst näiteks mehe ja naise vahel. See on see, kui puudub armukadedeus. Nii kui te räägite mulle seda petmise juttu, pole teil mingit koostööd.

Ja vot kuues aste läheb juba päris raskeks. Ja ei pea nägema ennast enam füüsilise kehana, vaid hoopis mitme inimesena. See on koostöö iseendaga. Sa pead olema sõber iseendaga. Seitsmes on jõudude läbilaskmine. Ja kui sa aurasid niiviisi käsitled, siis sellest on ka kasu. Aga seni kui sä käsitled, et oh, olen ilus roosa, siis see teadmine ei aita sind. Aura on olemas ja ainult maag teab mida sellega teha.   

Kas sarnaste auradega inimesed võiksid teineteist leida?

Ei pea. Vastandid rikastavad. Mulle endale väga meeldib, kui naine on teistsugune kui mina. Samas pole halb ka sarnase inimesega koos olla. Sa saad võimenduse ja võime elus läbi lüüa.   

Mis on siis parim?

Parim on see, mille sa ise valid. Ei ole head, ega halba. Tuleb kas areneda või maailma muuta.

Skeptik, mida sa arvad horoskoopidest?

Kui keegi peaks minu tähemärki küsima, siis meie jutt jääb lühikeseks.

Hannes, kuidas on lood sinuga?

Löö või maha, aga ma käitun tõesti nagu Ambur. Jama on see jutt, et tuleb oma kaasaks otsida tähemärk, mis sinu omaga sobib. Samas, tean küll mehi, kes sooviks proovida naist igast tähtkujust. Minu teemaks on olnud pigem see, et mõni naine ütleb, et ma mõjutan teda või et mul on võim tema üle. Mõnele mõjun halvasti, mõnele hästi. Tegelikult on tegu taas kiirgusspektriga, mis mõjutab.  

Kas meil kõigil on võimed olemas?

On, aga sellega tuleb vaeva näha ja tegeleda. Kui sul on küll hea lauluhääl, aga sa ei viitsi eriti harjutada, ega sellest siis ka tolku pole. Sinust ei saa ooperilauljat. Ennast ei tohi lasta ka plokkida. Kui keegi pidevalt sind alavääristab, siis hakkad seda lõpuks ka ise tegema. Hakkad ennast justkui kokku tõmbama. Esimene harjutus, mida ma teha soovitan - sind lihtsalt ei huvita, mida teised sinust arvavad. Teine asi, mille olen elus ära õppinud - ära eita mitte midagi. Naiste puhul õppisin ära näiteks järgmise asja - naist tasub kuulata.

Martin, mis teha, kui on tunne et omad nõiavõimeid?

Sellistel inimetel käib kaasas veidrate, korduvate sündmuste muster. Tean näiteks inimest, kellel on uskumatu oskus, et ükskõik kuhu ta ka ei läheks, siis kõik hakkavad teda vihkama. See on sügavalt esoteeriline protsess, sest panna kõiki ennast vihkama, selleks peab talenti olema. Mida see tähendab? Tal on tegelikult mõju teiste üle, aga ta ei halda seda mõju. 

Teine variant, kus nõiandus võib avalduda ja mida me ei oska oodatagi on näiteks ärivaldkond. Hea vaistuga ärimees teab kuhu investeerida. Räägid temaga, aga ta tunnistab isegi, et ega ta eriti ei kalkuleerigi, aga tal lihtsalt on mingi turutunnetus, kuhu oma raha panna. Ta panebki raha sinna, kus see hakkab kasvama. Seega võib nõiandus avalduda igapäevastes protsessides. Korduvad protsessid või elu sündmused toovad välja sellise talendi ehk jõu, mis käib inimesega kaasas, mida on võimalik kontrolli alla võtta ja hakata seda lihvima.

Siinkohal tahaks öelda ühe toreda Sai Baba lause: "Vahet pole, kas te armastate või vihkate mind, mõlemad olete lõa otsas.   

Miks mõnel inimesele oleks justkui õnnetuselind pähe pesa teinud - kogu aeg lähevad kõik asjad halvasti? 

On nii- ja naasuguseid inimesi. Üks külvab õnnetusi ja teine lõikab õnne.

Mida sina arvad Martin? Kas annab ebaõnne needust maha võtta?

Mina töötan täiesti materiaalses maailmas psühholoogina. Kui sa hakkad inimest ravima, eriti kui sa lähed süvitsi kasutades psühhoanalüütilst meetodit, siis see, mida sügavamale inimese sisse sa tungid, seda rohkem probleeme esile tuleb. Komplekse, hirme, enesevihkamisi, jne. Ehk siis, peal on meil fassaad, millest me oleme teadlikud ja sügaval sisimas on traumad ja probleemid, mis on jäänud meid saatma. Ja kui inimesel on mingid loomuomased võimed ehk siis see, mis tema sees toimub, peegeldab ta ka välja. See on üsnagi palju äraleierdatud teadmine, aga minu arvates on see päris sisukas teadmine. Sest see, mis on meie välismaalimas, vähemalt osaliselt, on meie sisemaailma projektsioon. 

Kui inimesel on mingi võimekus maailma muuta ja see inimene satub mingisse kriisi, siis see toob välismaailmas kaasa mingisuguse tugeva kaose. Toob kaasa kindlasti mingisuguse mõju. 

Kui inimesel ei ole üleloomulikke kaasusi, siis ta elab kriisid sageli iseendas läbi ja need ei too kaasa ka mingisuguseid erilisi sündmusi keskkonnas. Aga kui on tegu vaimse inimesega, kel on mingisugused võimed, siis on võimalik, et midagi läheb ka metsa. Võimekate inimestage see lihtsalt juhtub tihedamini. Seega, kui korduvad sündmused käivad kaasas ja on nad tohutult negatiivsed, siis võib öelda et tegu on kaasaskäiva võmekusega.

Skeptikuna ütleksin, et mõni inimene lihtsalt kujutab rohkem asju ette. Mõnel inimesel ikka juhtub rohkem ja siis ta üritab seda ratsionaliseerida. Kui keegi hakkab sellise inimesega tööle, siis oleks hea kui üks inimene aitaks teda vaimses valdkonnas ja teine annaks näiteks hoopis füüsilise katte. Et kas tal on ikka tervis korras, et pole psüühikahäireid, jne. Ühesõnaga need kaks liini võiks olla kaetud. Kui nad hakkavad üksteisega võitlema, siis sellest tuleb vaidlus või võitlus, mis mitte kunagi mitte kuhugi ei vii. 

Mis teema nende needustega on, Hannes? 

Esmalt peab igal inimesel oma koht olema. Kui sa inimesele kohta ei anna, siis varem või hiljem see inimene hukkub. Igal inimesel peab olema oma privaatne tsoon. Lihtne näide - tihtipeale elab vaene mees garaažis, kuna naine erastab kodus kõik tsoonid ära. Kui inimeselt võtta koht kodus, siis ta annab lõpuks otsad.

Maag Martin, mida sina arvad?

Hannesel on siinkohal sisemine loogika täiesti olemas. See tähendab, et kui mina annan inimesele koha, siis ma luban temal olemas olla. Ja kui mina võtan temalt koha, siis alateadlikult võtan temalt ka alalolemise õiguse. Ja kui minul on võimekus võtta ära kelleltki olemisolemise võimekus, siis see võimekus võib lõpuks avalduda sellisel viisil, et inimese olek kaob ka füüsiliselt ära. 

Hannes?

See on see, mida ma püüan pidevalt naistele öelda - saage ometigi aru, et teie mees on ka inimene! Ärge tapke jumala pärast oma meest!

"Puuduta mind" 100. saade toimus Loitsukelleris. Õhtulehe loovjuht Anu Saagimi ning ajakirjanik Sirje Presnali külalisteks olid vabariigi esiskeptik Martin Vällik, nõianduspoolt esindasid (arengu)maagid Hannes Vanaküla ja Martin Ojap Foto: Erki Pärnaku

Hannes, kas karma on ka olemas?

On, aga mitte nii nagu on räägitud. See on pigem paratamatus. See on see, et ring peab täis saama. Kui ring saab täis, siis tekib sul uus omadus.  Ma ka ise alles avastan seda teemat ja ei oska selle koha pealt veel suurt suud pruukida. Täna käsitleme karmat kui karistust või halba asja.

Maag Martin?

Minu jaoks on karma minu minevik, mis kutsub esile minu tuleviku. Väärkäsitlus on see, et karmat käsitletakse moraliseeriva instrumendina. Et, kui sa nii ei tee, siis sul tuleb halb karma. Sellega pole ma nõus. Pigem on see nii, et kui mul on tulevikus mingi sündmus, siis minu minevik kutsub selle esile ja nende sündmuste kaudu saan ma tegelikult aru, milline on minu isiklik minevik. Mõni inimene võib öelda, et milline on minu perekond. Mismoodi on mind üles kavatatud. Millised on kogemuste pagas, mis hakkab minu elu edasi mõjutama. Vaimne inimene võib minna kaugemale ehk oma eelmistesse eludesse.    

Kas karma pole mitte väga füüsikaline nähtus, skeptik Martin? Füüsikas on ja ka alati põhjus ja tagajärg.

Elu on üsnagi kaootiline nähtus. Ise arvame loomulikult, et meil on mngi kontroll selle üle. Ka kogu maagia värk on selle peale ehitatud, et me kontrolliksime neid elusündmusi, mis tegelikult juhtuvad täiesti suvaliselt ja kaootiliselt. Karma on olnud selles justkui üks instrument, et jama juhtub ka nende inimestega, kes muidu on head. No näe, et sellepärast, et tema peres sureb keegi vähki, siis võib-olla ta üle-eelmises elus lõi koera jalaga. See on loomulikult siin lihtsustatud variant. See on viis otsida selles kaootilises elus mingisugustki korda. 

Maag Martin?

Siin tulebki vaimse inimese ja skeptiku igipõline vaidlus välja. Ühe inimesega juhtub midagi ja siis vaimne inimene ütleb, et no ta ju ei kuuland üleloomulikke jõude, ei saanud aru milline on tema tegelik karma. Aga maine inimene ütleb, et ta ei kuulanud piisavalt mõistuse häält. Oleks ta piisavalt oma mõistuse häält kuulanud, siis oleks asjad ju lahenenud. Mina saan aru siinkohal, et asju tuleks käsitleda paralleelselt. Kui ühte kinni jääda, siis sa võid muutuda iseenda enesekesksuses liialt upsakaks. 

Vaimne tõlgendus teeb inimeste elu võib-olla kergemaks? Annab võimaluse põhjendada mingeid asju. Mida arvab skeptik?  

Leida sündmustele valesid selgitusi näiteks. Vähemalt need lohutavad mingil hetkel.  

Hannes, mis teeks meid päriselt õnnelikuks?

Mitmekesisus. Pidevalt öeldakse, et mitmekesisus rikastab, aga nii kui keegi püüab olla erinev, siis tahetakse ta nurka suruda või maha lüüa. Kõik on kinni suhtumises. Unusta ära õnn, siis saad vabaks. Ja alles siis on võimalik selle peale ehitada mingi vaimne arusaam. Selle pealt on võimali end teostada, ennast muuta ja ka elusündmusi juhtida. Inimesed, kes otsivad ainult õnne, ei saavuta kontrolli maailma üle. Nad ei ole vabad. Õppige olema üle vajadusest õnne järgi. Õnn, see lihtsalt tuleb.     

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!