OTSAD LAHTI: Võru kesklinnas asuva Estonia mälestusmärgi ees istuv Jüri Luik leiab, et kui teooria on tõsiseltvõetav, siis tuleks seda uurida.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
28. september 2020, 09:35

Lugu algselt ilmunud 7. oktoobril 2019

ÕL ARHIIV | JÄRJEKORDNE VANDENÕUTEOORIA? Insener otsib Estonia huku põhjust: visiirilukud võidi avada mujalt kui kaptenisillalt (14)

Ehkki parvlaev Estonia hukust on möödunud pisut üle 25 aasta, ei rauge püüdlused leida selle katastroofi põhjust. „Estoniat ei lastud põhja planeeritult, vaid see oli mitme riigi eriteenistuse täiesti luhta läinud erioperatsioon,“ arvab Jüri Luik – kahe riigi eriteenistustega seotud olnud mees, kes on ehitusinseneri magistripaberitega pürotehnik. 

Võrus elav Jüri Luik on Estonia katastroofi põhjuse erinevaid variante nii ise läbi mõelnud kui ka arutanud eri riikide eriteenistuste inimestega. Ta toob välja ka omal ajal struktuurides töötanud konkreetsete isikute nimed, kuid ei saa neid leheveergudel avaldada. „Nad isegi ei kaalunud tõsiselt seda, et Estonia viis põhja tehniline viga või metalli kulumine,“ ütleb ta.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99