Marii KarellFoto: Tiina Kõrtsini
Tele
7. oktoober 2019, 20:20

„Laseri“ eksperiment tõestas, et eestlane on valmis lapstööjõule vaatamata odavaid banaane ostma (63)

Lapstööjõud, ohtlikud pestitsiidid ning orjatöö hiiglaslikes istandustes. Just need on mõned põhjused, miks tuhandete kilomeetrite kauguselt tulev banaan on poes odavam kui Eesti oma porgand. Tõstmaks inimeste teadlikkust, pani TV3 saade "Laser" Balti jaama püsti müügitelgi odava banaaniga – vaid 39 senti kilogrammi eest.

"Banaan on eestlase jaoks vabaduse sümbol: kui Eesti vabariik taastati, tähistasid eestlased seda suure hulga banaanidega. See on tänini nii jäänud. Aga kuidas on võimalik, et kaugelt Lõuna-Ameerikast saabuv banaan maksab alla ühe euro?" püstitas "Laseri" autor ja saatejuht Marii Karell saates küsimuse. 

Enne igat müüki selgitati ostjale, et odava hinna taga on lapstööjõud ja rohke pritsimine mürgiga. Müügitulemused olid aga jahmatavad: vähem kui kahe tunniga müüs "Laseri" saatejuht Marii Karell maha 90 kilogrammi banaane.

Pensionärid, pereemad, koolilapsed, turistid ja ärimehed – kõik olid nõus mõnekümne sendi säästmise nimel järjekorras seisma. Sajakonnast ostjast keeldus kaubast ainult viis.

"Lapstööjõud – seda ei tohi ju," lausus üks banaaniostja murelikult, kuid lisas siis kohe: "Andke mulle 50 sendi eest."

Kas lapstööjõud on tõesti tänapäeval veel reaalsus? "Mitu-mitu Eesti täit lapsi ei saa käia koolis, vaid teevad odava raha eest tööd, et meie saaksime rõõmsalt banaane osta ja neid süüa ja kui meile need ei maitse, siis ära visata," rääkis MTÜ Mondo vastutustundliku tarbimise eestvedaja Kristina Mänd banaanitootmise tagamaid saates. "Ega jaemüüja ega maaletooja ei jäta enda kasu sealt välja võtmata - lõigatakse ikka selle kõige nõrgema pealt."

"Me ostame iga päev banaane, mida ei ole toodetud ausa kaubanduse teel: dokumentaalfilmi "Banana Split" andmetel teenivad banaaniistanduses töötajad viis dollarit päevas. Seejuures iga eksimuse puhul on karistuseks palga vähendamine. Maksimaalselt teenib banaaniistanduses töötaja selliste arvude puhul 150 dollarit kuus ja seda ka siis, kui töötada iga päev - ilma puhkepäevadeta.