SUURED MUUTUSED: Rootsi kuningapaar oma laste ja lastelastega 2017. aasta juulis Ölandil. Foto: [email protected]
Inimesed
7. oktoober 2019, 12:50

Kuningas võttis Carl Philipi ja Madeleine'i lastelt kuninglikud õigused (15)

Rootsi õukond andis teada, et prints Carl Philipi ja printsess Madeleine'i järeltulijatel pole enam kuningliku pere liikmete õigusi. 

Kuningas Carl XVI Gustafi otsus piirab tema nooremate laste – prints Carl Philipi ning printsess Madeleine'i – järeltulijate kuninglikke õigusi märkimisväärselt, täheldab Iltalehti.

Uuendusest johtuvalt on Carl Philipi ja printsess Sofia lapsed prints Alexander ja prints Gabriel ning printsess Madeleine'i ja Ameerika miljonäri Christopher O'Neilli lapsed printsess Leonore, prints Nicolas ja printsess Adrienne küll endiselt Rootsi kuningliku pere liikmed, kuid neil pole enam tiitlit „kuninglik kõrgus“. „Tulevikus ei oodata neilt riigipeakohustuste täitmist,“ lisatakse pressiteates. Hertsogi- ja hertsoginnatiitlid, mis monarh on oma lapselastele andnud, jäävad neile alles. 

„Tema Majesteet kuningas ja tema kuninglik kõrgus kroonprintsess on koos Tema Majesteedi kuninganna ja tema kuningliku kõrguse prints Danieliga Rootsi kõrgeimad esindajad kuningriigis ja teistes riikides,“ toonitab õukond. Carl Philip ja tema abikaasa Sofia ning printsess Madeleine jätkavad tööd mittetulundusfondides ja -organisatsioonides, mille nad on asutanud või milles nad on tegevad. „Lisaks täidavad nad ametlikke kohustusi Tema Majesteedi otsustatud määral.“

Iltalehti lisab, et seadusemuudatuse järgi ei pea Rootsi maksumaksja tulevikus Carl Philipi ja Madeleine'i lapsi üleval pidada. Teisalt saavad nad elada märksa vabamat elu. Printsess Madeleine'i esmasündinu Leonore (5) alustab peatselt kooliteed. Tema pere on elanud pikalt isa kodumaal USAs. Nüüd pole pisiprintsessil enam kohustust Rootsi kooli astuda, võib ta võib Ameerikas kohalikus koolis käia, märgib leht.

Rootsi meedia oletuse kohaselt võib kroonprintsess Victoria lapsi printsess Estelle'i (7) ja prints Oscarit (3) tulevikus sagedamini avalikkuse ees näha - on ju nemad monarhi ainsad lapselapsed, keda tema otsus ei puuduta.