Kibedad rivaalid teleekraanil, head sõbrad päriselus: Alexis (Joan Collins) ja Dominique (Diahann Carroll).Foto: Vida Press
Inimesed
4. oktoober 2019, 20:31

„Tahtsin olla esimene mustanahaline mõrd televisioonis!“ Suri „Dünastia“ diiva Diahann Carroll (2)

4. oktoobril lahkus siitilmast näitleja Diahann Carroll, kes oli ennekõike tuntud salakavala Dominique'i rollist seebiseriaalis „Dünastia“.

Laulja ja näitlejanna, Tony auhinna laureaat Carroll oli surres 84 aastat vana. 1997. aastal diagnoosisid arstid tal rinnavähi, millest ta toona ka võitu sai. Oma ülejäänud elu pühendas ta suuresti rinnavähi varajase avastamise ning ravi propageerimisele. Paraku sai haigus temast seekord võitu...

Diahann Carroll alustas teatrilaval ning 1962. aastal pälvis ta Tony teatriauhinna Broadway muusikalis „No Strings“ osalemise eest. Ta oli üks esimesi mustanahalisi filmistaare, esinedes 50ndatel filmides „Porgy and Bess“ ja „Carmen Jones“. 1974. aastal oli Carroll üks Oscari nominente parima naispeaosatäitja rolli eest romantilises draamas  „Claudine“.

Carrolli telekarjäär sai alguse 1968. aastal, kui ta esines nimitegelasena komöödiasarjas „Julia“, kus mängis lesestunud üksikema. Telelegendi staatusesse lennutas naise aga seebiooper „Dünastia“. Aastail 1981-84 mängis ta Dominique Deveraux'd, miljonär Blake Carringtoni mustanahalist poolõde. Ise sõnas Carroll oma rolli kohta: „Tahtsin olla esimene mustanahaline mõrd televisioonis!“ Dominique'ile oli eriliselt pinnuks silmas Blake'i eksabikaasa Alexis, keda mängis Joan Collins – tegelane, kes, tõsi küll, polnud samuti mingi ingel. Carroll oli oma rolli üle väga rõõmus, öeldes, et pole kunagi nii vastikut inimest mängida saanud ning lisas, et see on väga tervitatav: mustanahalistelt tegelaskujudelt ootas publik tema sõnul pigem viisakat ja kena käitumist. Päriselus said Collins ja Carroll, muide, suurepäraselt läbi.

Elu jooksul jõudis Diahann Carroll neli korda abielluda, samuti oli tal pikk afäär tuntud näitleja Sidney Poitieriga. Teda jäävad leinama tütar Suzanne ja arvukad „Dünastia“ fännid.