Brigitte Susanne Hunt Foto: Robin Roots
Inimesed
4. oktoober 2019, 20:00

Brigitte Susanne Hunt netikommentaatorite kohtusse kaebamisest: mu eesmärk pole teenida raha, ma tahan, et see sõim lõppeks (144)

Raadiohääl Brigitte Susanne Hunt palkas end esindama advokaat Robert Sarve, et võtta vastutusele anonüümsed netikommentaatorid, kes teda räigete sõnadega solvanud on. “Minu eesmärk ei ole raha teenida, vaid see, et see sõim lõppeks,” selgitab Hunt, miks ta seda teeb. 

Robert Sarv esindas aasta tagasi näitlejat Marika Korolevi, kes aitas panna vastutama teda Perekoolis sõimanud inimesed. Adovkaadi sõnul saavad olukorras, kus inimene soovib, et tema anonüümne sõimamine lõppeks, ainsana appi tulla advokaadid.

Hundi sõnul ei teadnud ta varem, et anonüümsed kommentaarid saaksid üldse karistatavad olla.

“Ma ei teadnud, et väga lihtne on viia kokku kommentaar viia kokku inimese IP ja tema isikuga. Ma sain Robertilt teada, et see ei ole normaalne ja et see on karistatav, et seadus kaitseb ka avaliku elu tegelasi. Normaalne on, et seadus kaitseb ka meid. Kui mina saaksin näiteks peksa kodus oma mehe käest, kas siis tuleks inimesed ütlema, et aga sa ju oled avaliku elu tegelane ja sa peakski olema harjunud, et sul on suurem koorem kanda?” rääkis ta TV3 saates “Duubel”.

Hundi sõnul loeb ta enda kohta käivate artiklite kommentaare alati. “Loomulikult loen kommentaare. Kui ma näen juba, et mingi uudis on mu kohta tehtud, näiteks mul oli sünnipäev ja selle loo all on sada kommentaari, siis ma juba kujutan ette, kes ma selle pärast nende arvates olen,” ütles ta. “See on inimlik huvi, ma tahan seda. Ma ei tea, miks ma neid loen, ma tahangi lihtsalt teada, mis mu kohta öeldakse.”

Kriteeriumid, mille alusel kommentaatoreid kohtusse kaebamiseks välja valitakse, on Sarve sõnul need, mis on väga õelad ja puudutavad Hundi eraelu.

“Valisime koos Brigittega välja kommentaarid, mis on suunatud eraelu sellise sfääri käsitlemisele, mida ta ise võib-olla ei tahaks, et teised inimesed nii õelalt kommenteeriks. Osadel kommentaaridel on piisavalt alust, et valuraha nõuda,” selgitas Sarv.

“Kujuta ette, kui keegi ütleb su ema või naise kohta, et ta on andetu lits näiteks. Kuidas sa ennast tunneksid, kas tekib üldse mingi küsimus, kust see piir jookseb? Sa ju tunned ju emotsionaalselt ju ära, et see ei ole tõsi, mida sa ajad ja läheme kohtusse lihtsalt!” lisas Hunt.

“Teoorias eristatakse kahte kategooriat: faktiväited, mis peavad olema õiged, näiteks, kui keegi kirjutab Brigitte kohta, et ta teenib seksiga raha, siis see on faktiväide. Kui inimene on ostnud oma auto seksi müümise eest, siis see on fakt. Kui sellel inimesel pole argumendi katteks panna ühtegi tõendit, siis on see valeväide ja au tõotav, sest ühelegi naisele ei saa Eesti kultuuriruumis boonusena või heas mõttes kasuks tulla see, et temast kujuneb avalikkuse ees maine, et ta müüb ennast,” rääkis Sarv.

“Ja ma ei ole sellele alust andnud, ma ei ole kunagi öelnud seda, keegi ei saa kunagi väita, et ma oleks oma autod või raha kelleltki välja imenud. Kust see info tuleb? See on ilmselgelt laim,” sõnas Hunt. 

Kommentaaride seas, mille Sarv ja Hunt olid solvavana välja valinud, oli ka kommentaar, milles anonüümne kommentaator ütleb, et Hunt on bitch ning seetõttu paneb ta oma müügis olevale autole kahekordse hinna. 

Kuid Hunt on ka iseennast avalikult varem bitchiks nimetanud. Kas Sarv ja Hunt valivad sel juhul välja kommentaare põhimõtte alusel, et kui juba, siis täiega?

Sarve sõnul võib aga kommentaar olla antud kontekstis solvav. 

“Selles kommentaaris pole minu jaoks sõna bitch nii hull, aga “juba see tõstab hinda poole võrra”, mismõttes see tõstab mu auto hinda? Minu auto väärtus on vastavuses turu hinnaga, miinus tahmafilter, siin kontekstis tule tõesta ära, et see tõstab minu auto hinda, et ma bitch olen. See teotab minu au, et mina panen oma autole hinda juurde, see ei ole nii,” lisas Hunt. 

Millised rahalised karistused anonüümseid kommentaatoreid ees ootavad, sõltub Sarve sõnul kommenteerija elatustasemest.

“Kui see inimene on ka varasemalt kommenteerinud, meil on hetkel sajad kommentaarid kohtusse saadetud ja kohus tegeleb inimeste välja selgitamisega. Kui saame need inimesed teada, siis saame analüüsida, mis on konkreetsed summad isiku põhjal. Kui inimese varaline seis pole kõige parem, ei saa see summa olla väga suur,” selgitas Sarv, lisades, et jõukama inimese puhul võib karistus kerkida ka kolme nulliga summadeni.