Foto: Mati Hiis
Tele
3. oktoober 2019, 20:36

TV3 VIDEO | Küpseb seaduseelnõu, mis muudab juhilubade saamise tingimusi (15)

Riik plaanib muuta seda, millistel tingimustel autojuhiload kätte saab. Aastaid arutatud teemal on nüüdseks valminud seaduseelnõu, kuhu on veel võimalik muudatusi teha, vahendas „Seitsmesed uudised“.

Plaanis on liiklusteooria eksamil vähendada küsimuste arv 40 pealt 30 peale. Sealjuures on küsimuste seas kümme küsimust, mis puudutavad otseselt liiklusohutust ja olukordi liikluses, mis võivad praktikas viia hirmsa õnnetuseni. Neile vastates on lubatud teha üks viga. Ülejäänud küsimuste seas oleks lubatud 4 viga.

Tegelikult ei ole teooriaga nii palju probleeme kui sõidueksamitega, millest esimese korraga kuni 40 protsenti sooritajaid läbi kukuvad. Pärast seaduse muutmist oleks sõidueksamil pikalt aega mõne manöövri sooritamiseks, kuid senist korduskatse võimalust ei ole.

Mis puudutab õppimist, siis soovitakse autokoolides tõsta kohustuslik 23 sõidutundi 30 peale, mis on paras põnts õppurite rahakotile. Liiklusekspert Toivo Kanguri sõnul ei peaks riik üldse sõidutundide normi määramisega end vaevama. „Ega 23 või 30 tunniga keegi autojuhiks ju ei saa. See on loodud väga andekatele või lihtsalt andekatel juhtidele. Selle peaks läbi mõtlema. Peaks mõtlema, kas riik peaks kehtestama üldse mingit sõidutundide arvu,“ sõnas ta.

Seadusemuudatusega soovitakse muuta ka üldist õpetamisfilosoofiat.