Kelly VaskFoto: Robin Roots
Noortebänd
9. oktoober 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Kelly Vask: vahel tunnen, et mu hing on nagu 90aastasel (3)

Noortebänd 2019 poolfinaalist võib leida 22aastase Kelly Vase. Lisaks muusika- ja loometööle õpetab neiu väikseid laululapsi Elva laulustuudios. "Vahel on selline tunne, et olen küll 22aastane, aga mu hing on nagu 90aastasel," naerab Kelly, kellele on alati meeldinud oma tundeid analüüsida. 

Hetkel elab Kelly Viljandis, kuid sõidab iga päev Elvasse, et õpetada sealseid laululapsi ja noori. "Võibolla kunagi, kui töö väga sunnib, siis olen nõus kolima ka kuskile Tallinna lähedale, aga mitte linna sisse," räägib ta. "Mul on vaja oma ruumi ja rahulikku tempot, mida Tallinn ei paku. Natuke kiireks läheb ja liiga palju inimesi on," leiab Lääne-Virumaal Vergi külas üles kasvanud neiu. 

Esimesed katsetused muusikaga

Kui ajas tagasi minna, meenutab Kelly esimesi mälestusi muusikaga: "Vanaema väidab, et olin kolmeaastane – meil oli Viljandis vana-vanaema juures väike punane lasteklaver. Vanaema mängis selle pealt mulle lastelaule ja näitas akorde. Mingil hetkel hakkasin ise samal klaveril järele mängima telekast tulevaid reklaame," meenutab Kelly. Sealt pärineb ka tema muusikapisik.

Kuigi muusikalisi katsetusi tegi Kelly juba varem, mäletab ta, et esimest enda lugu esitles ta avalikult kaheksandas klassis. Kelly tegi nimelt koos poistega koolibändi. "Võtsin kätte ja hakkasin kirjutama," räägib ta. "Hästi pikalt käisin ka üksi esinemas, mängisin kitarri ja laulsin. Kui läksin Viljandisse kultuuriakadeemiasse, siis sain üsna ruttu tuttavaks inimestega, kellega koos võiks neid lugusid mängida."

Praegu on Kellyl oma bänd ning aasta alguses ilmus tal ka minialbum.

Millest sünnib muusika?

"Hästi klassikaline vastus, aga elu ise näitab kätte need asjad," vastab Kelly küsimusele, kuskohast ta leiab inspiratsiooni. "Koos ülikooli lõpuga sain aru, et lõputult ennast ohverdada ei jõua. Peab natuke võtma aega ja iseendaga sina peale saama."

Terve suvi möödus neiul sünnikodus Vergi külas. "Olin seal oma pillide keskel ja kirjutasin nii, nagu tundsin, et on õige." Seda püüab endas Kelly ka Noortebändi konkursil edasi anda. "Üritan hoida seda joont, et olen nii aus, kui vähegi võimalik. Et see, millest ma kirjutan, on täpselt see, kes ma selles ajahetkes olen olnud. See on eriti ilus ja julge asi. Eriti laval olles – julgeda olla sada protsenti see, kes sa ise oled," arutab Kelly.

Kuulsus ja au ei ole olulised

Kelly tunnistab, et tema soontes ei voola keevaline ambitsioonikus. Ta ei ole see, kes läheb üle laipade ning kelle motoks on, et saagu, mis saab, peaasi, et saavutab! "Mul ei ole olnud kunagi metsikut tahet, et saada kuulsaks või rikkaks. Mul ei ole kunagi olnud sellist tahtmist. Kui see kunagi tuleb, siis on tore. Aga ma ei ole kunagi midagi teinud sellepärast. Ka Noortebändi ei läinud ma sellepärast, et saaks nüüd kuulsaks."

"Tasub mõelda nii, et kõik, mis sa mõtled või teed, jätab märgi. Seepärast on Kelly kindel, et inimestevahelised suhted on väga olulised. "See, kuidas sa suhtled kaasmuusikutega või muusikatööstuses, mängib väga suurt rolli. Üpris raske on olla edukas muusik, kui keegi ei taha sinuga koostööd teha. Seepärast tasub nii mõelda, et kõik, mida ütled ja teed, jätab märgi maha ja sõna levib nagu kulutuli."

Noortebänd 2019 demovooru ajal valmis Kellyl singel "Golden". Kui sotsiaalmeediast vilksatas läbi Noortebändi konkursi demovooru kutse, ei kaalunud noor muusik pikalt. "Mõtlesin proovida. Samal ajal andsin endale aru, et mul ei ole mingisugust eelnevat ajalugu selle koosseisuga, kellega olen laval. Ei ole fännibaasi ega ka ühtegi kontserti olnud. Mul oli ainult see üks lugu. Vaatame, kuhu me jõuame," naerab ta. 

Kelly on lõpetanud Viljandi kultuuriakadeemia muusik-tehnoloogi eriala. Enda teadmisi püüab ta kasutada ka igapäevategemistes, salvestades ja miksides enda loomingut ise. "Tahaksin sihtida sinnamaale, et rohkem muusikat teha ja mängida."

Muusikatarbimine on muutunud

Lisaks isiklikele muusikaprojektidele õpetab Kelly lauluhuvilisi lapsi ja noori Elva laulustuudios. Tema kõige noorem õpilane on kümneaastane ning kõige vanem 32aastane. Kelly lausub, et noorte lauljate järelkasvu pärast ei tasu muretseda. Küll aga on noorte puhul suur probleem see, et ei julgeta katsetada. "Kui tunnis ütlen, et proovime nüüd teistmoodi, siis korraks lööb jalad alt ära," räägib ta. "Kui endal esmaseks sammuks julgust pole, siis tugivõrgustik ei saa aidata. See peab endast tulema," on Kelly kindel.

Noortebändi poolfinalist teab omast kogemusest, et kõige olulisem on harjutada ja proovida erinevaid teid pidi. Ta julgustab, et prooviruumis võibki laulda kõvasti ja valesti. "Teeme siin need asjad ära ja kontserdi ajal läheb kõik hästi."

Muusikuna on Kellyl kõige suurem eesmärk enda lugusid jagada, lootes et kuskil on keegi, kes on sama asja läbi elanud ja et sellest tekiks mingi side. Kelly ei ole piiritlenud, kas peaks sihtima kodumaist või välismaist publikut. "Unistada tasub, aga nii, et üks varbaots jääb ikka maa peale. Miski niisama sülle ei kuku ja tööd tuleb ikkagi teha selle nimel."

"Tean noori muusikuid, kes teevad ülihead muusikat, aga sõelast läbi pressimine on keeruline," ütleb Kelly, arvates et see takerdub sellesse, et muusikatarbimine on ajas palju muutunud. "Väga paljud inimesed ei istu ega kuulagi muusikat. Sellist asja, nagu "ma istun maha ja kuulan ühe albumi muusikat" eriti tihti enam ei kohta. Kindlasti seda on ja toimub ka sellele sihtgrupile suunatud festivale, aga laiem üldsus kuulab muusikat taustaks – pidudel või tööle sõites."

Kelly arvab, et muusikatarbimise muutustes võibki leida põhjuse, miks ei võeta enam uut muusikat nii avasüli vastu.

Kõige algus – Jäääär

Kui küsida Kellylt, kes on teda mõjutanud, mainib ta kodumaist ansamblit Jäääär. "Arvan, et see on olnud kõige algus. See, mis alati on olnud kaasas. Need tekstid ütlevad palju. Rõhub emotsioonile ja ühtse pinnase loomisele." 

Noorele eale vaatamata õhkub Kellyst küpsust. Selle eest tänab ta oma vanemaid ja naljatamisi ka seda, et on lapsepõlves sunnitud palju kolima. "Olen pidanud alati kohanema. Kui sind on visatud situatsioonidesse juba enne seda, kui sa päriselt oma elu peale lähed, on see ka võibolla andnud mingisuguse tõuke," räägib Kelly.

"Mulle on alati meeldinud enda emotsioonid läbi mõelda. Mitte etteruttavalt, vaid tagurpidi – miks mingi asi on nii läinud? See tingib, et järgmises olukorras tean juba, kuidas olla," arutab ta. "See on suunanud mind kiiremini maha rahunema. Mingis mõttes on tore, teisest küljest naljakas ka. Vahel on selline tunne, et olen küll 22aastane, aga mu hing on nagu 90aastasel," naerab Kelly. 

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.