Mad Morality. Vasakult: Karl Tümanok, Karl Jürgen Kivimaa, Rasmus Metsva ja Robin Metsva. Telefonis bändi laulja - Martin Vist Foto: Martin Ahven
Noortebänd
4. oktoober 2019, 08:00

Noortebändi poolfinalist Mad Morality: tänapäevane rokkar ei pea olema karvane ja diislihaisuga mees

Noortebändi poolfinaalis osalevat alternatiivrokibändi Mad Morality võib selleaastaste võistlejate seas nimetada üheks küpsemaks – see alustas tegevust juba 2015. aastal.  Mad Morality mehed tahavad selgeks teha, et tänapäevased rokkarid ei pea sugugi olema nagu ühe vitsaga löödud, karvased ja õlised. 

Bändi kitarristi Karl Tümanoki sõnul sai muusika tegemine alguse klassikaliselt – läbi ühise koolitee. Viieliikmelise bändi neli noormeest õppisid Saue Gümnaasiumis. "Kui sul nii väikeses linnas on inimesed, kellel on huvi muusikat teha ja veel samas žanris, siis on üksteist hästi lihtne leida," räägib Karl Tümanok. Lisaks temale kuuluvad bändi trummar Robin Metsva ja tema vend, kitarrist Rasmus Metsva, bassimängija Karl Jürgen Kivimaa ja laulja Martin Vist. Sellise koosseisuga teeb bänd muusikat aastast 2016.

Prooviruumide "needus" ja kohustuslik sõjavägi

Mad Morality noormehed paistavad silma otsekohese jutuga ning on võtnud selge sihi muusikamaastikul midagi head korda saata. Bändi algus oli aga paras peavalu ja prooviruumide leidmine suur väljakutse: poolteist aastat rentisid mehed Tallinnas Seebi tänaval asunud ruume, kuni tuli majaomanik, kes palus pillid kokku pakkida ja ära kolida – hoone läks lammutamisele. Sama saatus ootas ees ka Telliskivi tänaval leitud prooviruume. Ka see maja sai buldooseri söödaks.

"Neli aastat järjest olid ees takistustused," ütleb trummar Robin. "Eesti noormeestel on kohustus käia ka sõjaväes ja kõik poisid peale minu käisid ajateenistuses." Nii oli igal aastal keegi puudu.

Nüüd on aga bänd endale "raua tagumiseks" koha leidnud ning vaatamata tihedale töögraafikule leiavad mehed end vähemalt kolm korda nädalas prooviruumis. "Kuna oleme juba nii head, siis ei pea nii palju proovi tegema – oleme mingi taseme juba saavutanud," ütleb Karl. Ta toob võrdluse sportlastega, et kui mingi tase on olemas, peab end lihtsalt trenniga soojas hoidma.

Noortebändile viimasel hetkel

Noortebändi demovooru kuulutuse peale sattus bänd viimasel hetkel, kuigi see on ka eelnevatel aastatel jutuks olnud. Tuleb välja, et rokkarid said käe valgeks juba 2015. aastal, kui esimest korda Noortebändi võistlusele kandideerisid. Tol korral aga õnn ei naeratanud. Karl arvab, et ehk oli põhjus selles, et toonane lugu käsitles nii karmi teemat nagu vägistamine.

Mehed selgitavad, et otsetõlkes võivadki nende laulutekstid tunduda liiga karmid, aga alati võib kuulaja leida ka teisi tõlgendusi. "Mad Morality lugude teemad on mu enda tunnete peegeldus," räägib Karl, kes kirjutab bändi loomingule sõnu. "Kui vaadata mõnda lihtsat teemat teisest perspektiivist võib see olla väga põnev. Sama on näha ka filmides: kui sa võtad lihtsa idee ja pöörad selle natuke pea peale, siis see juba toimib hästi," on ta kindel.

Kuigi Mad Morality noodid kõlavad karmilt, on meeste individuaalne muusikamaitse väga erinev. Nii toob Robin enda muusikaliseks eeskujuks välja helilooja Arvo Pärdi ning Karli kodumaiseks lemmikuks on dirigent ja helilooja Pärt Uusberg.

Muusikast jääb sõltuvusse

"Tänapäeva rokkarid ei ole enam sõltuvuses kokaiinist ja alkoholist. Nad on sõltuvuses just sellest samast dopamiinist, mille nad saavad läbi muusika ja loome," leiab Karl. "See, mida me teeme, on puhas rõõm. Kui hakkame muusikat looma, siis on see kui probleemi lahkamine – kui asjad hakkavad paika loksuma, tekitab see dopamiinilaksu ja rahulolutunde," kirjeldab Karl. "Kui sa sellisest asjast sõltuvuses oled, siis see pakub mõnutunnet." 

Noortebändi poolfinalistil on erinevalt paljudest teistest kaasvõistlejatest ette näidata kontod nii striimimiskeskkonnas Spotify, kus bändi lauludel on kuulajaid ligi 40st riigist, ning Youtube´i keskkonnas, kuhu nad on videoid lisanud. "Eelkõige teeme muusikat iseendale ja saame sellest mingi naudingu," ütleb Karl.

Robin aga sõnab, et kuigi bänd on aastatega arenenud ja üksteise tugevusi ja nõrkusi teatakse hästi, on teatud mõttes nii isegi raskem muusikat luua. "Mida targemaks sa saad, seda lollimana end tunned," naerab Robin. "Kui oskused on edasi arenenud, siis tahad teha aina paremini ja ambitsioonikamalt." Selline olukord võib mehe sõnul aga viia kergelt ülemõtlemiseni, mis aga loometööd võib sootuks pärssida. 

Järgmine siht – täispikk album

"Nelja lauluga ei purjeta kaugele," ütleb Karl otsekoheselt. "Teha paar lugu ära, et need kuskil striimimiskeskkonnas oleks? Keegi ei vaata neid," on ta kindel. Seega on Mad Morality võtnud eesmärgiks lähitulevikus välja anda täispikk album. 

Mad Morality laulutekstid on ingliskeelsed ja teisiti ei ole mehed ka mõelnud. "Kui oled välismaal saavutanud mingi kuulsuse, siis saavutad selle ka Eestis," on Karl kindel. Spotifys jälgivad bändi tegemisi nii kaasmaalased kui inimesed Lõuna-Ameerikast.

Mad Morality liikmed tõdevad, et Eestis ei tee paljud bändid alternatiivset rokkmuusikat. Seepärast on neil ka kergem silma paista. 

 

Kuigi ingliskeelse muusikaga on kergem maailmas läbi lüüa, toovad bändiliikmed erandina välja kohaliku rokihiiu Metsatöllu, kes on laineid löönud eesti keelega ka Ameerikas ja mujal maailmas. Kas ka Mad Morality mehed on valmis jätma igapäevatööd ja kodud, et muusikuna maailma näha ja tuurile minna? "See nõuaks kindlasti korraldamist ja elumuutust, aga võimatu ei ole," lausub Karl. 

Ühe asja tahavad Mad Morality mehed aga selgeks teha: tänapäeva rokkarid ei pea sugugi olema nagu ühe vitsaga löödud. Karl kinnitab: "Inimesed arvavad, et rokkar on karvane, õline ja diislihaisuga mees. Seda arvavad inimesed, kes ei tea metal-muusikast midagi. Kindlasti on ka selliseid rokkareid. Võid kurja muusikat teha, aga see ei tähenda, et ise kuri oled."

 

Noortebändi demovoorust võttis tänavu osa 24 erinevat kollektiivi, kelle seast žürii valis välja 12. Žüriisse kuulusid Laura Prits, Marii Reimann, Kristjan Vardja, Karl-Erik Tamme, Merli Antsmaa, Andrei Zevakin, Stella Raudsepp, Henri Kuusk, Raimond Põldmaa ja Joshua James Viinalass.

Noortebändi poolfinaalid leiavad aset oktoobris Tallinnas ja Tartus. Konkursi finaalgala toimub 14. novembril Tallinnas Vabal Laval.