"Laser"Foto: Kuvatõmmis saatest
Tele
30. september 2019, 20:30

Naised jäävad rasedaks, sest blogija Paljas Porgand vassib andmetega? (59)

Noorte naiste iidol Paljas Porgand räägib oma blogis, kuidas antibeebipillid ta tervise ära rikkusid ning kiidab taevani uhket alternatiivi - pea 300-eurost Daysy monitori. Väidetavalt hoiab imeline kraadiklaas rasestumise ära 99,3% kindlusega.

Marii Karell on selle teema oma saates "Laser" ette võtnud ning tõestab, et tegelikult pole imevahend nii usaldusväärne midagi. 

"30% kasutajatest jääb aasta jooksul rasedaks," toob naistearst Hedda Lippus välja monitori tegeliku usaldusväärsuse. Ja esimesed ohvrid on juba käes.

"Tõepoolest on naisi, kes Daysyt kasutades soovimatult rasedaks on jäänud," räägib Lippus oma praktikast ja tunnistab, et Palja Porgandi nimi käib läbi nii mõnegi patsiendi jutust.

„Ma avastasin Daysy Palja Porgangi blogist. Tema kiitis, et see on väga hea ja ma otsustasin, et proovin. Kui jäängi rasedaks, siis tean, et ei toiminud,“ kirjeldab noor neiu Kerli Seepmann, kuidas viljakusmonitorini jõudis. 

Blogija Paljas Porgand kirjutas sellest küll 2016. aastal, kuid tänaseks on neile postitustele kogunenud sadu kommentaare.

Naistearst Hedda Lippuse sõnul on mõned juba tema juurde jõudnud, kes Daysyt kasutades ja usaldades soovimatult rasestunud. „Aja jooksul hakkame neid ilmselt rohkem nägema,“ sõnab Lippus.

Paljas Porgand reklaamib seda kui loomilikku meetodit raseduse vältimiseks. Ta kirjutab kuidas pillide tagajärjel kadus tal seksiisu, tulid tujukõikumised ja kuidas akne oli nii kohutav, et ta isegi kaalus peole minemata jätmist.

Daysy peaks töötama nii, et mõõdab kehatemperatuuri ja ütleb selle järgi, millistel päevadel on tütarlapsel võimalik rasestuda. „Õigel kasutamisel on tema kindlus välja arvutatud, 99,3 %“ lubab maaletooja Helina Savi reklaamvideos.

„Daysy-monitori usaldusväärsus on nagu kalendermeetodil, umbes 70% on tõhusus. 30% naistest, kes seda kasutavad, jäävad ühe aasta jooksul rasedaks,” toob arst Hedda Lippus välja tegelikud numbrid.

Savi sõnul on tootja teinud uuringuid ja leidnud, et just selline usaldusväärsus monitoril on. „Loomulikult rasestumine on võimalik. See ei ole rasestumisvastane vahend,“ sõnab Savi. Samas nimetab naistearst Lippus seda ebausaldusväärseks, sest uuringu käigus arvati välja kõik need, kes olid rasedaks jäänud. Lisaks ei ole Lippuse sõnul see uuring sõltumatu, sest on sponsoreeritud tootja poolt.

Maaletooja Savi on aga teist meelt. „Tootja võltsib oma uuringu tulemusi?“ küsib Savi. Savi sõnul ei peagi monitori võrdlema tavameditsiiniga ning kui inimene seda õigesti kasutab, on monitor usaldusväärne.

Daysyt kasutanud ja rasestunud neiud on korduvalt nimetanud Palja Porgandi nime. Kui algul oli blogija nõus ka saatemeeskonnale intervjuu andma, loobus ta siiski sellest järgmisel päeval sms-i teel.

Kuigi oma blogis ütleb ta, et ei teeni Daysy monitori müügi pealt sentigi, väidab maaletooja, et teenib ja ta on nende koostööpartner ja tiimi liigi.