Katrin LustFoto: Kalev Lilleorg
Tele
30. september 2019, 20:48

VÕIGAS LUGU „KUUUURIJAS“: pedofiili vägistatud laps võeti emalt tagaselja ära (370)

Mida tunneb ema, kelle kümneaastase lapse vägistas 70aastane naabrimees ja tagatipuks võtab vald veel lapse temalt ära? Seda uurib Katrin Lust „Kuuuurijas“, kus pisaraid jagub.

Enne saate algust sõnas Lust, et saade tuleb karm ja julm, kuid ometi toimuvad need asjad siinsamas Eestis.

Lustiga võtsid ühendust 36 naabrit, kes kirjutasid kohalikule vallavalitsusele kirja, milles astusid välja naabrinaise kaitseks, kellelt suvel olid lastekaitseametnikud ära võtnud kümneaastase poja, kelle pedofiil oli vägistanud.

„Nad helistasid minule ja ütlesid, et nende kodukohas on 70aastane mees vägistanud kümneaastase lapse, aga kohalikud lastekaitsetöötajad ja vallaametnikud jätavad naabritele sellise mulje, nagu nad kaitseksid rohkem pedofiili kui last ja tema ema,“ sõnas Lust saates. Lastekodusse viidud laps nutvat iga päev ema taga.

Juuni kuu alguses läks väike poiss, keda saates nimetatakse Jaaguks, kodust välja ja teda ootas ees lõbus päev kooli korraldatud lastelaagris. Koos teiste laste ja 13aastase õega jalutas Jaak bussi peale, mis viib ta igal hommikul kooli. Sel hommikul jõudis ta aga hoopis pedofiili käte vahele.

„Ma ei tohi lapsega rääkida telefonis ega kokku saada,“ sõnab poisi isa, kuid miks, sellele ta vastust ei tea.

Üle 70aastane mees, kes väikese poisi vägistas, on kohalike sõnul vana liputaja ja käib koduhoovis paljalt ringi.

„Kui lapsed jõudsid laagrisse, siis õpetaja helistas mulle ja ütles, et ta [Jaak] ei tulnud laagrisse, kas ta jäi haigeks. Ma ütlesin ei, et laps peaks juba laagris olema. Ja siis uurija helistas, et nad jõuavad siia,“ meenutab ema, kellele uurija teatas, et laps on vägistatud. Kümneaastane poiss vägistati 2. juulil ja toodi siis koju politsei saatel.

Kaks nädalat hiljem võtsid emaga ühendust lastekaitsjad, et viia laps suuremasse linna psühhiaatri juurde. Loomulikult oli ema lapse huvides sellega nõus, kuid kaks päeva hiljem võeti temalt tagaselja kohtu kaudu ära vanemlikud õigused. Laps enam koju ei pääsenud. Milles seisneb ema süü, sellest ta aru ei saa.

„Kohtust tuli määrus mulle,“ sõnas ema. Juba kaks ja pool kuud on poiss kodust eemal turvakodus. Ema nutab enda sõnul ööd ja päevad.

„Ta ütles, et emme, palun tee kiiresti, ma lähen hulluks, ma tahan koju!“ olid ema sõnul poja sõnad nende kohtumisel. Ema sõnul jõudis enne turvakodusse minekut poeg talle rääkida, et vanamees tahtis kõike filmida, kuid siis hakkas poiss karjuma, mille peale pedofiil ka otse teolt tabati.

Praegu on see 70aastane mees vahi all, kuid ta taotleb enda vabastamist eeluurimise ajaks.

Pedofiili naabrimehe sõnul oli Jaak ka varem kohtunud selle vanamehega. Politsei, prokuratuur ja kohalikud lastekaitsetöötajad olid pedofiilist teadlikud, kuid ei võtnud midagi ette. Kolme kuu jooksul, kui teda on kinni peetud, pole keegi tema naabreid küsitlenud.

Kohalikud lastekaitsjad väidavad, et ema oli lapse suhtlusest perverdiga teadlik juba varem. Enda sõnul teavitas ema kohe lastekaitsetöötajaid, kui kuulis, et naabrimees tema lapsi nillib, neile roose toob ja neid musikesteks kutsub. Info perverdi kohta lubati edastada kohalikule politseile.

Saatest selgub, et ajaks, kui laps saab emaga telefonitsi rääkida, pannakse talle lausa mikrofonid külge. „Ma tahan tagasi oma emme ja issi juurde. Lastekaitse ütles mulle, et kui ma hakkan jonnima ja pirtsutama, siis ma ei saa kunagi koju,“ teatas poiss telefonis. „Nad ütlevad, et mu emme teeb mulle liiga või et ta peksab mind, aga see ei vasta tõele. Minu emme ja issi kaitsevad mind.“

Vallavalitsuse põhiargument ongi see, et ema oli suhtlusest pedofiiliga teadlik ja jättis lapse hooletusse. Ema sõnul ei vasta see aga tõele. Naabridki teavad, et ema oli perverdist naabrimehega hädas.

Naabrite ühisavaldust vallavalitsus aga vastu ei võtta. Emale jäi mulje, et lastekaitse juba tegeleb sellega ja edastas info politseile. Saates selgub aga, et seda ei tehtud, ja just see, et ema ise varem avaldust ei teinud, sai talle saatuslikuks.

Vallavanem lubab, et tegeleb sellega, kuid saadab Lusti ja poisi ema oma kabinetist minema. Mõned päevad hiljem saadab vallavanem kirju, üritades „Kuuuurija“ saadet ära keelata. Kõige tipuks saadab vald kohtusse ka hagiavalduse, et saade keelataks.

Lust lubati ilma kaamerata ka lastekaitseametniku jutule ning too väitis, et ei teadnud enne vägistamist midagi juhtumist, kuigi saatetegijatel on olemas vastupidised andmed ja ka tõestus.

Viimast korda kohtus Lust vallavanemaga Tallinnas, kuid naabrite ühisavaldust ei soovinud too ka siis vastu võtta.

Lugu ei ole veel saanud lõplikku lahendust.