Foto: Library of Congress/Wikimedia Commons
Eesti
30. september 2019, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas ookeanivallutaja Lindbergh Tallinnas käis

„Reedel kella 1 paiku saabus Moskvast telegramm, milles teatati, et Lindbergh on startinud kell 10.42. Lindberghi saabumisest Eestisse teatas esimesena Mustvee piirivalve.

Ookeanilendur oli sõitnud üle Peipsi järve. Veidi enne kella 3 saabus Tallinna sadama kohale oodatud lennuk, kes tegi mõne tiiru sadama kohal... Esimesena väljus lennukist Lindbergh, kes oli tavalises riietuses, isegi lendurimütsi polnud peas. Lennuki tagaistmelt väljus proua Lindbergh, kes oli valges villases mantlis, mis annetatud eskimote poolt, ning pikkades pükstes. Proua oli lendurimütsis,“ kirjeldab Päevaleht, kuidas 29. septembril 1933 saabus Tallinna esimese inimesena üksi üle Atlandi ookeani lennanud Charles Lindbergh.

Laupäeval jalutas Lindbergh vanalinnas ja olla sealses tänavaterägastikus ära eksinud. Toompeal varitses teda suurem salkkond koolitüdrukuid, kes tervitasid lennukuulsust käeviibetega, aga mujal teda ei tülitatud. „Lindbergh oli pahane Ameerika ajakirjandusele, kes ei lase temal sammugi vabalt liikuda. Nii tõid sealsed lehed ülespuhutud teateid tema abiellumisest Ameerika saadiku Morrow tütrega Mehhikos. Lennukuulsust solvavalt tähendati, et abiellumine sündis raha pärast, sest tema abikaasa on väga rikas,“ märkis Päevaleht, kui Lindbergh Tallinnast 1. oktoobril edasi lendas. Udu oli teda kavandatust kauem kinni hoidnud.