Freddy 9. septembril Briti telesaates "This Morning".Foto: VIDA PRESS
Inimesed
29. september 2019, 13:00

Transsooline mees jääb vaatamata võitlusele oma lapse sünnitunnistusel emaks (7)

Transsooline mees, kes sünnitas mullu lapse, kuid ei taha, et teda lapse sünnitunnistusel emaks nimetataks, jäi Briti kõrgemas kohtus kaotajaks, kirjutab Daily Mail.

Nimekas Briti lehes The Guardian multimeediakunstnikuna töötav 32aastane Freddy McConnell sündis naisena, kuid elab nüüd pärast soo korrigeerimise lõikust mehena. Ta oli bioloogiliselt võimeline rasedaks jääma ning tõi ilmale lapse, ent rasestumise ajaks oli temast seaduse silmis saanud mees. Seaduse silmis oli ta mees ka sünnitades. 

Kuid lapse sünnitunnistuse sõnastus häirib McConnellit. Perekonnaseisuaktide büroo ametnik ütles Freddyle: seadus nõuab, et inimene, kes sünnitas, läheks kirja emana. Transsooline Freddy polnud sellega nõus ning kaebas Inglismaal ja Walesis sünni- ja surmatunnistusi välja kirjutava riigiameti General Registrar Office Londonis asuvasse kõrgemasse kohtusse. 

Freddy jäi kohtuvõitluses siiski kaotajaks. Kohtu peredivisjoni juht Sir Andrew McFarlane seletas, et tuleb vahet teha lapsevanemastaatusel ja sool. "Nüüdsel ajal on inimesel, kes seaduse silmis on mees,  meditsiiniliselt ja seaduslikult võimalik rasedaks jääda ja laps sünnitada. Ehkki selle isiku sugu on "mees", on tema lapsevanemastaatus, mis tuleneb nende bioloogilisest rollist sünnitamisel, "ema"."