TAEVATREPIST MINEVIKKU: Kirjanik Mart Kivastik (keskel) tutvustas oma kõige uuemat romaani "Taevatrepp". Tutvustusel küsitles kirjanikku Karin Bachmann (paremal) ja lõigu raamatust luges ette Andres Dvinjaninov.Foto: Aldo Luud
Raamat
27. september 2019, 19:32

FOTOD | Mart Kivastiku vastne raamat: pikad juuksed, jalgrattad, tüdrukud ja Procol Harum (2)

„Minuaegsetel 14aastastel poistel olid peaasi teksad, närimiskumm, kogu aeg äritseti millegagi, vahel võis tappa ka saada. Aga kirjutada annab sellest kõvasti,“ nii iseloomustab oma äsja ilmunud romaani „Taevatrepp“ tegevustikku kirjanik Mart Kivastik.

Reede õhtul Tasku keskuse raamatupoes tutvustatud raamatu tegevus käib Tartus, nagu Kivastiku raamatutes tavaks saanud on. Raamatuesitlusel üritab arhitekt Karin Bachmann kirjanikuhärralt välja pinnida, kas „Taevatrepp“ on autobiograafiline raamat või mitte.

Kivastik soovitab lugejatel ennast mitte vaevata küsimusega, kes võiks päris elus olla üks või teine tegelane raamatust – see on täiesti mõttetu, kirja sai pandud lihtsalt lugu. Ning nõuka-aegses Tartus jagub Kivastikul ainest kõvasti.

Tänasel moodsal ajal elav insener Uu saab tänu kunstnikust sõbrale Georgile võimaluse rännata tagasi oma poisipõlve, kus valitseb igavene suvi, saab vahtida tüdrukuid ja kasvatada pikad juuksed. Ja toonastele poistele oli õnnelik olemiseks vaja ainult jalgratast: vastavalt vanusele kas Školnikut, Ereliukast või Turisti.

Peategelane kasutab võimalust põgeneda minevikku heameelega, sest tänapäevas on sügis, sõbrad on elust tüdinud ja kiilakaks läinud, kunagi imetletud tüdrukud abielus ja igapäevaelu tüütu. Viimaks tuleb peategelasel otsustada, kas ta jääb minevikku või tuleb tal naasta oma aega.

Raamatu “Taevatrepp” toimetaja on Margit Kuusk, kujundas ja küljendas Heiki Kähr, välja andis kirjastus Väike Öömuusika. Kirjastamist toetas Eesti Kultuurkapital.