Toiduuudised

Kuidas inimesed „sotsialistlikku söögilauda“ mäletavad (22)

LISA KOMMENTAAR

Aktivistidele29. september 2019, 12:20
Loodan, et ei lähe modereerimisele. Elati keskkonnasäästlikult. Plastikut tunti, kuid kasutati minimaalselt. Joogid olid enamasti pudelites, hapukoor purkides. Läksid oma purgiga poodi ja said osta ka lahtist hapukoort. Enamus kõik pakendati paberisse. Kasutusel olid võrgud juurvilja jaoks. Kahjuks tuleb nüüd uuesti hakata "jalgratast leiutama".
29. september 2019, 12:27
Mingist keskkonnasäästlikkusest polnud küll juttugi. Plasti ja pakendeid lihtsalt ei suudetud veel toota. Kogu prügi aga rändas otse loodusse. Eriti maal, kus igal majal oli oma prügimägi.
arvaja29. september 2019, 12:03
Liha poes sisuliselt ei olnud, see läks kõik venemaale, siia jäi kisa ja heal juhul jalad. Leib ja piim oli olemas. Räimi ikka aeg-ajalt leidus. Kellel oli maal majapidamine, neil oli endal toiduained olemas. Eks nad püüdsid aidata ka sugulasi. Lausnäljas vist küll keegi ei olnud.
pensionär29. september 2019, 11:23
Kohviga oli kitsas. lahustuva kohvi purgi saamine oli väga suur vedamine. Kui ehtsat polnud, tuli läbi ajada viljakohviga, kus kohviube oli vaid 5-10%. Vahepeal oli puudus ka šokolaadist. Nii et asemele pakuti Kamašokolaadi (50 gr, tahvel maksis 16 kopikat) ja ka mingit magusat "valget šokolaadi".tahvleid. Gruusia tee sorte oli kogu aeg saada, Ainus, millest puudust polnud oli alkohol.
0129. september 2019, 09:37
maal tegid ka linnas elavad pered tootmist, mille müük oli kõik korraldatud, vagunid ette ja laadi aga koorem kapsaid peale, head hinnad saadi, osteti ühe kapsakoorma eest ziguliisid, niiet polnud see aeg miskit niii jube, töötajaid tuli hoida ja kasumitootjad mehed põllumajanduses said palka ka kõige rohkem-400-600.-,kui dired said 260-360.-,vat niii, varastamised olid isegi tolajal väiksemad kui nüüd suured sahkerdused maksumaksjate rahadega, sest siis oli ka kontroll olemas.
--29. september 2019, 09:33
ka peale 60.ndate oli elu eriti maal super, sest kõikidel olid ikka maakohas olemas toiduks vajalik, sead, lambad,lehmad,pullid müügiks, kartulid ja muud juurikad, mesilased jne.....kõigeks selleks tuli perel muidugi ka tööd teha, hea oli see, et pullid ja põrsad viidi majandipoolse transpordiga Venemaale, selle ühe emise põrsaste eest saadi tolleaja terve aasta palgasumma, niiet vaesust maapiirkonna rahval küll polnud, linnas elavaile pereliikmeile saadi ka maal elavatelt vanematelt või ka sugulastelt.Kui aga oldi majandites tööl, müüdi kohe otse kas kontorist või sigalast värsket liha, piima
...29. september 2019, 09:17
Lootsite tohutut vingu, aga inimesed nii ei arva.
Proovin29. september 2019, 09:09
Mäletan seda aega alates aastast 1965. Näljas polnud keegi. Tõsi, järjekordades tuli seista, selvepoode oli vähe, aga inimesed olid siis sitked. Siiani mäletan värske saia ja leiva lõhna. Kolhoosiperedel oli oma aiamaa, kus kasvatati kõik vajalikud juurikad (ka sibulad) nii enda tarbeks kui ka varumiskontorite kaudu müügiks, lubatud oli ka siga, lehm. Linnainimestel oli ikka nn kolhoosnikest sugulasi, kes toiduainetega varustasid, olid ka turud. Banaane ei olnud, puudust ei tundnud.
Miks29. september 2019, 09:07
Jälle modereerimisele. Mis mõttes, midagi valesti ei kirjutanud. Olen ise maal kasvanud ja seda näinud. Ise kartulipõldudel õpilasena mütanud ja ka kõplamas käinud. Inimesed tegid tööd ja näljas polnud.
Ajalugu29. september 2019, 09:03
Mäletan seda aega alates aastast 1965. Näljas polnud keegi. Tõsi, järjekordades tuli seista, selvepoode oli vähe, aga inimesed olid siis sitked. Siiani mäletan värske saia ja leiva lõhna. Kolhoosiperedel oli oma aiamaa, kus kasvatati kõik vajalikud juurikad (ka sibulad) nii enda tarbeks kui ka varumiskontorite kaudu müügiks, lubatud oli ka siga, lehm. Linnainimestel oli ikka nn kolhoosnikest sugulasi, kes toiduainetega varustasid, olid ka turud. Banaane ei olnud, puudust ei tundnud.
ww29. september 2019, 08:03
näljas me küll ei olnud. Toitu tuli kodus valmistada mitte plastkarpides rasva,-suhkru- Eainete segu koju tassida. Õnneks ei olnud nendel aegadel burgereid ja me ei pidanud oma suud nii laiali ajama nagu nüüd - nii et terve nägu nagu burger. Ja mis see burger siis õieti on - võileib, seega väärytuslik?
Praad 36 kop. Supp 27 kop. Magustoit 20 kop. Piim 5 kop. Leib laual tasuta!29. september 2019, 04:49
Näidake täna sellist söögikohta? Kõik oli olemas. Nõukaaeg ei kestnud ainult aastatel1988 - 1991.
Valgustad asja tendentslikult, ühkülgselt.29. september 2019, 11:59
Aga sai miinimumpalgaline palka 70 rubla.(näidake täna sellist nii väikest palka) Millest võeti maha 6% tulumaksu ja 1% ametiühingumaksu. kes kuulus veel ka parteisse, komsomoli või spordiühingutesse, siis läksid maha ka need maksud. Nii et kui vaatad palga ja portsjoni proportsioone, siis praegu väga palju kallim ei olegi.
Proportsioonid!29. september 2019, 12:22
Siis oli miinimumpalk 70 rbl. miinus maksud. Praegu 540 eurot maksuvabalt. vahe on numbriliselt 8 kordne. Supp 27 kopikat? 8-ga korrutatult tuleks praegu 2,16 EUR.. Praad 36 kop.? Praegu analoog oleks 2,88 EUR? Olen küll pensionil, kuid käin vahel ka pubis lõunatamas. Päevapraad on 3,5 EUR. Biifsteeks või požarski kotlet praekartulitega ja salat. Maitsev, suur portsjon. Suurem, kui oli ENSV ajal töölissööklas kiievi kotlet kartulipudruga. Suur klaas tomatimahla - 1 euro. Proportsioonide järgi pole hirmkallis. Aga tegu on pubiga. Vahest on odavamaidki söögikohti.
RS2 to 04:4929. september 2019, 19:17
Ja palk oli? Zigulli r0mu maksis alates 7500.- kui ostu loa said. Muidu vähemalt kaks korda kallim. Korterijärjekord oli vähemalt kakskümmend aastat. Kui õnnestus kooperatiivi saada, siis kaks zigulli hinda vähemalt. Siis telefoni järjekord jälle aastaid. Mööbli eest korteri jaoks pidid samuti paar-kolm tonni välja käima. Telekas maksis umbes kahte kuupalka, s- tase Riga pesumasina said 80.- , paremat poolnud saada ja kui said siis samuti ühest kuupalgast ei piisanud.
meenutus nõuka aja lõpust29. september 2019, 00:49
Elasime provintsis, väikelinnas. Seega varustatus kehvem kui pealinnas. Kaubanduses ei töötanud, tutvusi ka polnud. Ning 5-6 ajal töölt tulles oli poest parem kraam kõik juba ära ostetud. Vorsti igapäev ei saanud. Enamasti "supikogu" kondid, seakõrvad ja suitsutatud seapõsed, mida andis praadida.Pluss kala. nii et näljas tegelikult küll polnud. 1986. läksin sovhoosi tööle- käisime v töölistebussiga linnast. Seal said oma töölised osta poole hinnaga kioskist kanamune ja liha. Nii sealiha, loomaliha, kanaliha ja vahel lausa vasikalihaga. Nii et kuni nõuka aja lõpuni oli meie laud üsna rikkalik.
Defitsiidiaeg oli 29. september 2019, 01:02
Süld ikilo maksis poes kopikaid. Ka räimed olid odavad. Saada võis ka lesta, hõbeheiki, heeringaid, turska ja veel mingeid ookeanikalu. Ja kalakonserve. Apelsine ja mandariine sai poest üsna harva. Neid sai ka valimispäevadel valimisjaoskonna puhvetis ja pühad aegu töölistele võimldatavates "brežnevi pakikestes". Neis oli ka muud defitsiiti nagu rohelised herned, majoneesi, magusat kondenspiima suitsuvorst j,n,e, Pakke sai kahjuks harva. Banaane ja ananasse sain esimest korda proovida alles Soomes, kuhu õnnestus Gorba-aja lõpus, kui režiim mahenes, sai kord turismigrupiga minna.
T.Mets28. september 2019, 18:47
Nõuka ajal sageli käisin lõunatamas kas kolhooside või ettevõtete sööklates, millede kohta vaid tänusõnu sai öelda--söök oli maitsev, portsud suured ja kindlasti taskukohased. Toidupoodides puudus tänane sära ja klants ja praegusele ajale omane ersatz. Igal juhul,tühja kõhtu küll ei pidanud kannatama
RS2 to T.Mets29. september 2019, 19:24
Ersats oli tollel ajal sama moodi. Mis moodi neid plaane sinu arust täideti, kui igal pool kirjutati juurde ja v a r a s rt a t i laiali? Seega samamoodi liha asemel pandi tärklist, või asemel margariini ja nii edasi.
28. september 2019, 18:39
Millestki puudust küll ei polnud. Rahulik aeg oli, mitte nagu nüüd.
Kousa28. september 2019, 15:27
Oligi nii,et mitte öelda parem.Laud oli äke.Pepsist,fantast tundsid rõõmu ja kui oskasid,oli hindki madal.Eriti yyr.Praegu kõike kylluses,aga erilist rõõmu pole.Sest on palju vaeseid ja mitte kõik pole ise syydi.Kurb ja trööstitu.
28. september 2019, 14:02
lihtsalt õudne, kuidas ennevanasti elati.