Foto: Aldo Luud
Tele
26. september 2019, 21:06

TV3 VIDEO | Põllumehed saavad valitsuselt lubatust kolm korda vähem raha (32)

Praegune valitsus lubas enne kabinetti pääsemist, et põllumehed väärivad üleminekutoetust ja see lubadus läks ka koalitsioonileppesse. Samas teatas valitsus teisipäeval, et lubatud 15 miljoni euro asemel jagatakse põllumeestele kolm korda vähem ehk hoopis 5 miljonit eurot toetust, vahendas „Seitsmesed uudised“.

Üleminekutoetuse eesmärk on aidata põllumeestel oma äri elus hoida, kuna konkurentsitingimused on teiste Euroopa riikidega võrreldes palju halvemad.

Alles augustis lubas maaeluminister Mart Järvik ümarlaual põllumeestele, et selle toetuse maksmata jätmine ei ole mõeldav ja kinnitas, et välja makstav summa on ikkagi 15.3 miljonit eurot.

Teisipäeval, mil valitsus põllumeestele ebameeldiva uudise teada andis, lohutas rahandusminister Martin Helme, et tegelikult võiks lood palju hullemad olla. „Kevadel oli selle rea peal null ja nüüd on seal viis miljonit. Ma saan aru, et põllumehed on pettunud, aga see viis miljonit on paremad kui null miljonit,“ sõnas ta. 

Põllumehed on sellest uudisest nördinud, sest juba praegu on Eestis tootmiskulud kordades kõrgemad kui teistes Euroopa riikides ja lisaks oodatakse hirmuga, millised mõjud toob endaga kaasa Brexit. Murelikud tootjad tõdevad, et kui riigilt piisavalt toetust ei saa, siis ulatub see muudatus poehindade kaudu ja tavakodanikuni, sest kuidagi peavad põllumehed oma kulud katma.