Katrin Tian Shan mäestikus sel suvel.Foto: Facebook/Aivar Merisalu
Inimesed
26. september 2019, 14:49

TIPPSAAVUTUS: Katrin Merisalu vallutas esimese eestlannana üle 8000 meetri kõrguse mäe

Neljapäeva, 26. septembri varahommikul kell 7.45 jõudis alpinist Katrin Merisalu esimese Eesti naisena 8136 meetrit kõrge Manaslu mäe tippu, annab tema abikaasa Aivar Merisalu sotsiaalmeedias teada. 

"Tuleb unistada ja suurelt, kunagi ei tea millal need täituda võivad!" kirjutab Aivar. Kommentaaridest selgub, et praegu on Katrin 7400 meetri kõrgusel laagris ja reedel tuleb ta mäelt alla. 

Manaslu on kõrguselt maailma kaheksas mäetipp. 

"Me kõik teeme enda jaoks omad valikud. Kes käib metsas orienteerumas, kes teeb muud. Mina valisin mäkke mineku. See pakub rahuldust. Eks see samas ole ka natuke enesehävituslik," on Katrin 2017. aastal Naistelehele rääkinud. 

"Ega ma ole lõpuni ise ka päris hästi aru saanud, miks seda teen. Võib-olla on asi selles, et mägedes tekib äkki metsikult palju aega. Kodus ei ole seda kunagi sellisel määral. Pühendud oma eesmärgile, seda küll, kuid eelkõige on sul aega iseenda jaoks."

Katrin meenutas ka 2015. aastal Matterhorni, Alpide ühe surmatoovama tipu, vallutamist, kus ronijatele pool kivinõlva kaela tuli. "Võid mõelda, et oled valmis erinevateks olukordadeks, aga tegelikult ei ole. Lihtsalt surud ennast vastu kivi, lööd risti ette ja loodad kõige paremat. Kujuta ette, et seisad keset kiirteed ja vasemalt-paremalt kihutavad sinust autod mööda – vaat selline tunne see oligi. Nagu terve igavik! Kardan siiani kivikolinat. Seljakotid kaitsesid. Meil olid kotis telefonid puruks ja termosed mõlkis. Pärast seda pandi kogu mägi kinni."

Möödunud aastal pääses Katrin koos viie Eesti alpinistiga napilt surmasuust - kuueliikmeline Eesti alpinistide rühm võttis ette raske ülesande vallutada Tadžikistani poolel asuva Pamiiri mäestiku kaks kõrgeimat tippu: Ismoili Somoni ehk endine Kommunismi mäetipp (7495 m) ja Korženevskaja ehk Kuh-i-Santalaki mäetipp (7105 m).

Pärast Ismoili Somoni pidi helikopter nad baaslaagrist peale võtma, nad pidid olema esimesel lennul, kuid kuna Katrin tuli hiljem mäest alla, jäeti nad teisele väljalennule. Katrin kommenteeris siis sotsiaalmeedias, et oli lennuvahetuse pärast pahane. Hiljem selgus aga, et kopter, millel nad olema pidanuks, kukkus kümme minutit pärast õhkutõusmist 14 kilomeetri kaugusel alla.