Foto: Aldo Luud
Eesti
26. september 2019, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Roboter eestlased Venemaalt ära tõi

Külavanemateni Peipsi taga jõudis kindral Kuno-Hans von Bothi 21. septembril 1943 antud käsk operatsiooni Roboter alustamiseks, jätmaks Ingeri ja Oudova alad tühjaks, et vaenlasele ei jääks 26. septembril ühtegi tööle rakendatavat inimest alles. Tööle rakendatavaks loeti isegi kümneaastased poisid. Käsu eestikeelses osas öeldi, et Saksa sõjavägi ei kaitse seda maa-ala varsti Punaarmee ega partisanide eest.  28. septembril allkirjastati eestlaste evakueerimiskava – nelja nädalaga taheti ära tuua 14 000 inimest. 

Käsu lõpus ähvardati, et need, kes vabatahtlikult ümber ei asu, evakueeritakse edaspidi tundmatus suunas. 

Eestlastega oli lihtsam toime tulla, venelaste seas äratas ärakolimine tugevat vastuseisu.

Oudovamaalt lõppes eestlaste evakueerimine 10. novembril 1943. Ingerimaalt alustati evakuatsiooniga alles 6. oktoobril. Narvas tuli karantiinis olla, paljud tulid aga jala üle piiri, sattudes traattõketele ja või lausa sohu. Kuna evakueerimine oli hilja peale jäänud, siis mõnest külast ei saadud enam tulema. Pljussa jõest idas olev ala läks partisanide kätte. Majadel lehvisid jälle punalipud, mehi viidi vägisi võitlussalkadesse. Jõel olnud sillad ja parved lõhuti ära.

22. detsembriks oli Loode-Venemaalt Eestisse toodud 22 448 eestlast. Enamik neist saadeti siin põllutööd tegema, väiksem osa tööstusettevõtetesse.