Püha Vaimu kirikus Madonna kontserdi kurikuulsa järelpeo korraldanud Anu SaagimFoto: Õhtuleht.ee
Õhtulehe horoskoobid
18. august 2009, 08:09

Pühakojas pralletanud Anu Saagim: kirik olgu nagu seltsimaja!

"Absoluutselt ei kahetse!" teatab Püha Vaimu kirikus Madonna kontserdi kurikuulsa järelpeo korraldanud Anu Saagim ja nimetab prallet oma suve tippsündmuseks.

5. augusti hommik. Kell hakkab seitse saama. Madonna eelmise õhtu kontsert on juba minevik. Kuid ühele inimesele veel mitte. Skandaalne seltskonnadaam Anu Saagim askeldab vanalinnas kultuurimälestiste nimekirjas olevas Püha Vaimu kirikus. Ta vaatab, kas pühakojas öö läbi peetud Madonna-peo järel on kõik korras ja kirikuvara puutumata.

On küll, kuid sellega skandaalne pidu ei lõpe – Saagimi korraldatud prallest kirjutavad kõik ajalehed, selle mõistavad hukka nii avalikkus kui ka kirikuisad ning kõige tipuks lastakse pühakoja valvur Gunnar Ränkel töölt lahti.

Saagim otsustas esiti vaikida

"Oksendati, märatseti, aeleti – sellistest asjadest hakati rääkima. Aga tegelikult oli kõik risti vastupidi! Alguses otsustasingi, et ei kinnita neid jutte ega lükka ka ümber. Lasin koertel haukuda ja viha välja pritsida," väidab Saagim nüüd.

Esmalt vallandusid skandaalitari keelepaelad Vikerraadio saates "Kirikuelu", kus ta heitis usklikele ette võltsvagadust ja silmakirjalikkust.

"Ma arvan, et kirikus on juhtunud hullemaidki asju kui meie pidu," rääkis Saagim raadios.

Peo korraldamise mõte tekkinud tal sellest, et Ränkelil oli luba kiriku kõrval kogudusemaja saalis oma sünnipäeva pidada, räägib ta juba pikemalt Õhtulehele.

"Jah, mina sain ka sinna kutsutud," tunnistab bravuuritar. Kuna 4. augusti õhtul oli Madonna kontsert, siis otsustati, et kirikus võiks teha superstaari etteaste auks väärilise järelpeo. "Nutikas lahendus!" arvab Saagim.

Avalikult on tollel peol käimist tunnistanud meelelahutusärimees Peeter Rebane (KE), samuti pidutsenud seal väidetavalt näiteks modell Mart Haber, lilleseadja Taivo Piller, suhtekorraldaja Reno Hekkonens, teletegija Krista Lensin. Altari kõrvale püstitatud diskoripuldis seisnud aga Martin Saar.

Kirikupeo eestvedaja Saagim nimedest rääkida aga miskipärast ei taha. "Ütleme nii, et päris pungil kirik rahvast polnud. Kutsutuid oli paarsada," poetab ta ja lisab, et pea kõik ilmunud ka kohale.

Saagim raiub nagu rauda, et tema alkoholi ei pruukinud. Ning vägijooki pakutud peol hoopiski kiriku õuele seatud laualt – nii peoperenaise lemmikut šampanjat kui ka näiteks viina jõhvikamahlaga, kuid olnud ka alkoholivabu jooke.

Õhtu kangelased: Madonna ja Jackson

Pidu saanud öö hakul hoo sisse, kuid Saagimi väitel olnud seltskond siiski suhteliselt tagasihoidlik. "Kirik mõjus inimestele hästi distsiplineerivalt. Kõik olid suhteliselt vaoshoitud – sellist tralli nagu tavaliselt ööklubis kohe kindlasti ei olnud!"

Diskorilt sai tellida soovilugusid, aga enim kõlanud kirikuvõlvide all Madonna hitid. "Ja lasti ka Michael Jacksonit," valgustab Saagim. Ning puhkeb siis naerma: ""God is a DJ" (jumal on diskor) oli korduvalt!" (See on Faith-lessi tantsulugu.) Kuigi paljud sättinud end juba kella 1–2 ajal Hollywoodi klubisse Madonna ametlikule järelpeole, pidanud nii mõnigi ka kauem vastu.

"Äärmiselt vedas ilmaga – tohutult sume ja ilus öö. See oli nii nauditav! Lihtsalt tšillisime õues," kirjeldab Saagim pidu, kust ta lahkunud viimaste seas alles kell 7. Olles enda sõnul enne hoolikalt kontrollinud, ega peolised pühakojas midagi ära ei lõhkunud.

Kirikuisad ei taha juhtunust enam sõnagi rääkida. Kogudus esitas politseile avalduse omavolilise sissetungi kohta, kuid Põhja prefektuur otsustas kriminaalmenetlust mitte alustada.

Saagim ei kahetse siiani midagi: "Ma ei tee selliseid asju, mida hiljem kahetsema peaksin. Nii loll ma ka ei ole!" Ja hüüatab siis: "See oli üks minu suve highlight’e (tippsündmusi)!"

Neile, kes teda jumalateotuses süüdistavad, ütleb Saagim: "Kirik pole püha lehm ega midagi üleloomulikku. Samasugune nagu mõni seltsimaja!"

Ta mõtleb hetke ja märgib siis, et nii ööklubi kui pühakoda on kooskäimiskoht, mis peavad olema rahvale avatud. "Kui ei tegele seal vandalismiga, on kõik korras," arvab Saagim.