Inimesed
25. oktoober 2019, 00:52

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18

„PUUDUTA MIND“ 102. SAADE | Tom Valsberg teab, kuidas tasakaalustada negatiivset meie sees ja vaigistada stressihormoone (8)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordse saate külaliseks on muusik, laulusõnade autor, kirjanik ja maailmarändur Tom Valsberg.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs igal neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

Toomas Valsberg (37) on lõpetanud Tallinna Pääsküla Gümnaasiumi ning Tallinna Ülikooli reklaami ja imagoloogia eriala. Ta on tegutsenud ansamblites Somnambuul, Indigolapsed, Tane Mahuta ja alates aastast 2005 on ta teadliku popmuusika bändi Tom Valsberg & Manki Maind juht. Ta on töötanud ka reklaamiagentuurides Division, TBWA/Guvatrak, NB Reklaam. 

Südame avab Tom Valsberg koos sõpradega, kui viib läbi kakaotseremooniaid väelaulude saatel.

Kakaotseremooniate alustaladeks on indiaanlaste nelja ilmakaare pühitsus, väelaulude laulmine, unistuste visualiseerimine ja juhitud meditatsioonid, mis on segatud flöödihelide ja erinevate aroomidega. Lõuna-Ameerika tseremoniaalsest kakaost tehtud jook aktiveerib südant, alandab vererõhku, kiirendab südamerütmi ja paneb aju tootma suureks koguses endorfiine ja serotoniini, mis võimaldab osalejatel tunda võimsaid ülevaid tundeid. 

Muusik räägib, et tavalises kakaos on kõik erilised ained välja kuumutatud. Tema pakutavat, Mehhikost pärit kakaod juues aga tunnevad inimesed kordades rohkem, kui tavalist kakaod juues. See on maiade vana vägijook, mida muusiku sõnul vanasti lihtrahvale ei jagatud. "Nad kartsid, et muidu muutub rahvas liiga tugevaks," seletab Tom. Füüsiliselt muudab see kofeiinivaba jook tema sõnul südemerütmi kiiremaks ja alandab vererõhku.

"Selles sisalduv aine ergastab meeli, kuid ei tekita sõltuvust ega nägemusi," kinnitab muusik. Mõju kestab keskeltläbi kolm tundi, kuid õiget rütmi tajudes võib seda ka pikendada. "See kakao on ideaalne selleks, kui sa soovid näiteks korraldada sünnipäevapidu ja soovid, et su külalised sinu pööraste ideedega kergesti kaasa tuleks. Seda juues ja õigeid laule lauldes peaks kurbuse ja masenduse sagedus kaduma ja südame võtab üle rõõm ja ekstaas." 

"Puuduta mind" - Tom Valsberg; Urmas Sõõrumaa Foto: Tiina Kõrtsini

Seekordses "Puuduta mind" saates räägime, mida imelist on maailmas juhtumas, keskkonnast, meditsiinist, rännakutest, viisidest tasakaalustada negatiivset, mis maailmast vastu kajab ja paljust muust põnevast. 

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

"Puuduta mind" - Tom Valsberg; Anu Saagim; Sirje Presnal Foto: Tiina Kõrtsini