Karl Madis 60Foto: Robin Roots
Inimesed
24. september 2019, 10:21

KARL MADIS 60 | Vanameistri 10 mõttetera, mis igapäevaelu helgemaks teevad (2)

Karl Madis laulis end eestlaste südametesse juba 80ndatel. Iseloomuliku tämbriga hääl on paljude mällu sööbinud lauludega, millest tuntuim loomulikult „Pärlipüüdja“.

Novembris on aeg pidada Karl Madise juubelikontserte, kuhu on oodatud nii need, kes teda ja tema loomingut juba ammust ajast teavad, kui ka uued avastajad, sest nagu aeg näitab, on Karl Madis pidevas arengus, pidevalt teel ja kuigi tema kontsertidel kõlavad ka vanad armsad tuttavad lood, on alati ka midagi uut ja avastamisväärset.

Siin on vanameistri mõtteteri, mis elu helgemaks teevad: 

Armastus on kõige tähtsam. Sellest pole midagi tähtsamat.

Teiste armastamist ei pea meelde tuletama. See on mul kogu aeg meeles. See ei lähe kuhugi.

Ma väga naudin seda, kui rahvale laulud meeldivad. Mul pole tülpimust tihti esitatud lugude suhtes. Kui rahvas mitmeid kordi mingit lugu küsib ja käima läheb, siis see ongi see, mille pärast ma laval olen!

Te võite mind täiesti ära kustutada kõikidest raadiote nimekirjadest, aga laske eesti muusikat! See, et mina seal olen, ei oma üldse tähtsust. Kuidas me siis hoiame oma keelt, kui eesti muusikat raadios nii vähe laseme?

Maailm on meie endi sees. Kõik see Jumal on meie sees.

Jumala nimel on mõõka tõstetud, aga ei saa mõõka tõsta ääretu armastuse nimel.

Mina on mõtetevaheline vaikus. See on päris mina. Vaikust võib leida ükskõik kus kohast. Otsin seda vaikust, kus on mõtetevaikus.

Kui tead, mis on sinu sees, siis pole hirmu isegi surma ees. See maailm, kus me praegu oleme, ei ole kõik, mida me näeme. Tänulikkus on selle hea maailma minu ümber loonud, sest ma olen elanud ääretult heas maailmas.

Hea pillimees on lugupidav teiste suhtes. Ta on nii palju tööd teinud, et oskab lugu pidada ükskõik millisest tööst.

Elus ei tohiks ühegi asjaga liialdada. Elusse tuleks väga mõõdukalt suhtuda.

Karl Madis 60 Foto: Erakogu

Kahetunnisel kontserdil on juubilariga laval särav Birgit Sarrap, noor muusikalitäht Mikk Kaasik ning kogenud kolleegid Uku Suviste ja Koit Toome. Lauljaid saadab ansambel Karavan koosseisus Jaak Lutsoja, Marko Sirila, Toomas Vanem ja Roland Jairus.