Foto: Arno Saar
Eesti
24. september 2019, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas kogunes esimene Eestimaa Rahvuste Foorum

Oli 24. september 1988, kui Tallinna polütehnilise instituudi aulas olid koos Eestis tollal tegutsenud 16 vähemusrahvuste organisatsiooni esindajad, osalemaks esimesel Eestimaa rahvuste foorumil, mille juhatajaks valiti Hagi Šein (pildil). Iseenesest polnud nood vähemusrahvuste organisatsioonid liikmeskonnalt eriti suured, kuid olid agaralt täitmas oma eesmärki taaselustada etniline identiteet ja kultuur.

Foorum deklareeris, et toetab põlisrahva püüdu Eesti omariiklusele ja demokraatiale. Taheti näidata, et suveräänsus, demokratiseerumine ja majandusuuendused ei ole siin vaid eestlaste, vaid kõigi rahvusrühmade huvides, ning sõdida nõukogude rahva kujundiga, mis tegelikult oli ju väiksemate rahvuste venestamine. 

Foorumist teadsid ka väliseestlased. Stockholmi Eesti Päevaleht kirjutas, et rahvuste foorum peetakse Rahvarinde algatusel ja selle eesmärk on eri rahvuste huvide ja vajaduste teadvustamine ja Eesti rahvustevaheliste suhete perspektiivide selgitamine. Teisisõnu – jõuda arusaamisele, mis liidab Eestimaa rahvaid. Arutelu puudutas ka kultuuriautonoomiaga seonduvat.

Hiljem kujundati foorum Eestimaa Rahvuste Ühenduseks, millel oli oluline osa kultuuriautonoomia seaduse arutelul riigikogus. 2005. aastal kuulutas tollane rahvastikuminister Paul-Eerik Rummo 24. septembri Eesti rahvusvähemuste päevaks.