"Puuduta mind" - Anu Saagim; Tiit Trofimov, Tõnu Talimaa, Sirje Presnal
Puuduta mind
26. september 2019, 18:14

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist.

„PUUDUTA MIND“ 97. SAADE | Eesti mees on puntras? Tiit Trofimov ja Tõnu Talimaa naudivad spirituaalset teekonda (4)

Igal nädalal kostitame sind põneva veebisaatega „Puuduta mind“, kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi seekordseteks külaliseks on inspireerivad Eesti mehed, Tiit Trofimov ja Tõnu Talimaa.

Vaata saadet "Puuduta mind" ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18.

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!

Tiit on üks inspireeriv Eesti mees, kes oma elu elanud väga mitmes suunas ja jõudnud elu jooksul teha viie mehe eest ja rohkemgi. Viimastel aastatel on ta aga jalge alla võtnud spirituaalse teekonna ja naudib seda iga päev. Ta on mees, kes aastal 2016 elas kümme päeva pimeduses maa all ja lemmikkohaks on tal Bali, kus korraldab põnevaid seiklus- ja puhkusreise. 

Lisaks tegeleb mees veel sidekoe teraapilise massaažiga ehk siis MER-massaažiga, mis on emotsioone ja lihasvalusid vabastav massaaž. "Paljud inimesed jooksevad oma hädadega aastaid ringi, teadmata, et enamik meie kehalistest probleemidest tekib just allasurutud emotsioonidest.," räägib Tiit. Vahelduva eduga annab ta ka OSHO aktiivmeditatsioone ja kundalini-tantra joogat, mis on samuti emotsionaalkeha tasakaalustavad ja vabastavad tegevused.

Tiit, oled olnud varasemalt edukas ärimees ja kõva pidutseja, miks ja kuidas sinu elu radikaalselt uue suuna võttis?

Nagu enamikel neist, kes sellele teele kord lähevad, algab see tavaliselt ikka mingist suurematesse raskustesse sattumisest. Isa kinkis mulle minu esimese meditatsioonikursuse, kui olin kuskil 20. Kolmekümneselt läbisin Silva kursuse ja 38-aastaselt hakkasin huvi tundma tantra ja jooga vastu. Mingi tugevam sisemine hingeline karje on minu sees karjunud juba kuskil 15 aastat, aga siis ei saanud ma veel päris täpselt aru, mis täpselt sees kriibib ja mida see seesmine kutsung mulle öelda tahab. Hetkel saan öelda, et minu otsingud veel käivad, kuid kindlasti olen juba sadamale palju lähemale jõudnud, nii mõndagi enese kohta avastanud ja oma elustiilis muutnud.

Mis seisus on Eesti mees hetkel?

Kui aus olla, siis on eesti mehed omadega ikka väga puntras ja üle töötanud. Näen seda oma igapäevatöös ja oma lähedaste sõprade pealt väga tihti ja aina hullemaks olukord läheb. Kahjuks on Eestis ja kogu maailmas suunatud tähelepanu välisele fassaadile ja selle nimel ollakse end valmis ennastsalgavalt ohverdama. Viimastel aastatel on eriti palju kuulda, kuidas paljudel noortel meestel on eluisu kadunud, paljud lõpetavad juba 40-selt infarkti või vähiga. Pean tunnistama, et veel mõned aastad tagasi elasin ka ise samasugust elu, aga õnneks aitas jooga ja meditatsioon mul enam-vähem tasakaalu jääda.

Minagi olen elus väga palju läbi elanud: teinud palju sporti, õppinud, pidutsenud nii, et maa on must, proovinud igasugu narkootikume, joonud, ringi tõmmanud, kaotanud kõik, mida kalliks pidasin jne. Kogu selle virrvarri tulemusena saan öelda vaid ühte: kui sul pole sisemist rahu, siis ei tee sind miski õnnelikuks.

Elage lihtsalt, elage armastuses. Peatuge ja märgake, mis teie ümber toimub, veetke aega üksinduses, et märkaksite, mis teie hing teile öelda tahab. Naerge ja rõõmustage palju ja öelge oma lähedastele igal võimalusel, kui palju te neid armastate!

"Puuduta mind" - Anu Saagim; Tiit Trofimov, Tõnu Talimaa, Sirje Presnal Foto: Erki Parnaku

Tõnu Talimaad huvitasid juba poisikesena kõiksugu teemad, mis käsitlesid universumi teket ja arengut, astronoomiat. Kooliajal vanemates klassides lisandus huvi keemia, tuumafüüsika, relatiivsusteooria, kõikvõimalike paranähtuste, inimese energeetika ja erinevate tervendamisvõtete suhtes.

"Otsisin vastuseid teaduslikest raamatutest, Piiblist, Bhagavad - Gitast, budistlikkest tekstidest ning kõikvõimalikest muudest allikatest," räägib Tõnu. "Käisin erinevate seminaride kaudu erinevatelt õpetajatelt küsimustele vastuseid nõutamas, kuid alati tundsin kuskil sisimas rahulolematust, mis sundis pidevalt edasi otsima. Mida otsisin, seda ma siis veel ei teadnud."

Tõnu, kust oled veel inspiratsiooni saanud?

90ndate alguses puutusin kokku Castaneda raamatutega ning seejärel erinevatest allikatest tolteekide, maiade ja inkade maailmamõistmise kirjeldustega, šamanismiga. Tundsin sisemiselt, et need on mulle palju lähedasemad ja tuttavamad, kui kogu eelnev kokku. Tekkis sügav huvi šamanistliku maailmanägemise vastu.

Hakkasin raamatute järgi omal käel igapäevaelu tingimustes tegelema Castaneda raamatutes erinevate eesmärkide saavutamiseks soovitatavate praktikatega. Algsele subjektiivsele edukusele järgnesid üsna pea tugevad tagasilöögid suhtumistes iseendasse ja ümbritsevatesse, inimsuhetes, tervises ja tegude tegemise võimes. Ma ei suutnud mõista - miks? Tegin kõike justnagu õigesti. Mõistmised hakkasid tulema, kui kohtusin Sergei Strekaloviga.

See juhtus, 1996 aastal, kui Sergei viis Tallinnas ekstrasenssidele ja professionaalsetele tervendajatele läbi hiilerlikku, aura tasakaalustamise seminari ning tutvustas oma maailmanägemist. Avastasin tol ajal enda jaoks, et tema poolt loodud filosoofilis - praktiline süsteem "Mängud maailmades" on lähedane šamanistlikule, täpsemalt tolteekide ja maiade maailmanägemisele, olles samal ajal väga hästi sulandatud tänapäeva psühholoogia kui ka igapäevaelu konteksti.

Ta tegi mulle ettepaneku osaleda ka muudel seminaridel. Sellest ajast olen Sergei kaasrändur ja õpilane. Ta pühendas mind ja veel paljusid õppidasoovijaid regulaarsete kohtumiste ja rännakute ajal oma teadmistesse ja oskustesse, mis puudutasid paljusid valdkondi.

Milleks seda kõike vaja on?

Sotsiaalses ja isiksuslikus plaanis on seda kõike vaja selleks, et oleks võimalik edukalt toime tulla oma sisemaailmaga - mõtetega, mälestustega, emotsioonidega, tunnetega, soovidega, kehaseisunditega, tervisega, jne., et arendada oskusi. kuidas luua avatusel ja mõistmisel põhinevaid inimsuhteid kodus ja tööl. Et osata eesmärke püstitada ja neid siis saavutada. Et seada oma seisundeid, suhteid, tegemisi nii, et nendest oleks kasu ka meid ümbritsevale maailmale.

Veel olulisem on aga see - kõiki neid oskusi , õigemini nende kaudu igapäevaelus saadud isiklikke kogemusi , on vaja selleks, et süviti mõista ja taibata ISE OLEMIST, et kogeda vastust küsimustele KES MA OLEN, KUST TULEN, KUHU LÄHEN. Nendest kogemustest sünnivad ELU taipamisse omakorda täiesti uued mõõtmed.

Vaata saadet „Puuduta mind“ ÕL veebis ja FBs neljapäeval kell 18 või TTVs kell 22.15, kordus reede hommikul. 

Kõiki saateid on võimalik kuulata ja alla laadida hiljem ka Soundcloud'ist SIIT!