Foto: Teet Malsroos
Eesti
23. september 2019, 00:01

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Kilingi-Nõmme tüdruku süütus oli kulda väärt (10)

Kuus aastat arutas kohus omapärast kihlvedu kahe Kilingi-Nõmme aleviku elaniku vahel, mis jõudis oma sensatsioonilisusega väljamaa ajalehtedesse, kirjutab nädalaleht Esmaspäev 1934. aasta sügisel.

Kihlveo ühte osapoolt kirjeldab reporter: neiu Salme S. näib veidi nooremana, kui tal tegelikult aastaid on. Keha kaldub tüsedusele. Ta jutt on temperamendikas ja esimese asjana küsib: „No ütelge mulle, kas ma olen inetu?“

Teine osapool oli majandusühisuse ärijuht Hans T., abielus, kahe lapse isa, keda kogu alevik teadis kui jõukat inimest. Kui küsida, kas kohtukaotus on ränk kanda, vastab ta: „Egas päris nälga es löö!“

Salme ja Hans olevat ühisel töösõidul üsna rõvedalt lõõpima hakanud. Ärijuht teatanud, et ega neiu Salme poistest puhas ole ja küllap on kõik tükid maailmas ära teinud. Salme omakorda öelnud, et on valmis naela kulla peale kihla vedama, et teda pole ükski poiss puudutanud ja ta on ikka veel süütu. Nii tehtigi kihla ja järgmisel päeval oli kogu alevik kahinat täis. Heideti hulk kahemõttelist nalja.

Kolme päeva pärast läks Salme maakonnaarsti juurde ja tõi tõendi, et on tõesti süütu, virgo intacta. Järgnes peaaegu kuus aastat kohtuvaidlust, mis kahel korral jõudis riigikohtuni. Kihlveost kirjutati lähedal ja kaugel. Lõpuks jäi Salme ikkagi võitjaks. Hans maksis talle kulla väärtuse rahas – 960 krooni pluss intressid.