Lapsed leidsid toru. Kuidas see parki sattus, jääbki teadmataFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
21. september 2019, 17:43

Maailmakoristuspäeval Snelli pargis: misasi see veel siin on? (11)

„Suitsukonisid hästi palju!“ „Mingid kommipaberid on ka.“ „Ja niisama pabereid on ka.“ „Ja suitsukonisid.“ „Ja topse,“ kirjeldasid lapsed leitud esemeid.

Laupäeval on Maailmakoristuspäev. Vabatahtlikele täiskasvanutele lisaks osaleb koristuspäeval 195 Eesti kooli ja 26 lasteaeda. Võimas!

Koolide hulgas oli ka Gustav Adolfi Gümnaasium, mille õpilased koristasid reedelTallinna Vanalinna ja Snelli parki.

Koolilähedaste tänavate koristusretkelt värskelt tagasi koolimajja saabunud gümnasist Kriste sõnul oli prügi palju ning eriti suure osa sellest moodustas pisipraht, näiteks pudelikorgid ja suitsukonid. Tema juttu kinnitas pilk kooli ukse juures seisvale suurele prügikotile, millesse oli toodud tuhandeid suitsukonisid.

Selle aasta maailmakoristuspäev keskendubki just olmeprügile. „Tunne on väga hea, sai midagi ära tehtud! Uskumatu, kui palju vedeleb tänaval prahti, mida esmapilgul tähelegi ei pane!“ rääkis ta.

Kooli huvijuht Margot Mängeli sõnul oli prügi oodatust rohkem. „Peame nüüd välja mõtlema, mida sellega ette võtta, sest spetsiaalselt tänase tarbeks me eraldi prügivedu ei tellinud. Ja kogu aeg tuuakse seda järjest juurde!“ oli ta ühtaegu nii rõõmus kui tõsine. Mängel osutas kooli välisukse juures seisvale lauale, millelt iga koristusretkele suunduja sai võtta paari kummikindaid ja väikse kilekoti. „Koristame kõik ära, aga on üks reegel – süstlaid me üles ei korja. Meil lihtsalt puuduvad õiged vahendid süstalde ohutuks käitlemiseks.“

„Järgmine grupp väljub varsti, nemad lähevad Snelli pargi staadionipoolset osa koristama,“ teatas Mängel.

Kui esmapilgul tundus park üsna puhas ja isegi Snelli tiiki võis piinlikkust tundmata vaadata, siis tegelikult olid kilekotid laste käes suhteliselt täis. Üheksa-aastane Grete vaatas kotti ja kirjeldas, mida ta rohu seest ja põõsaste alt leidis. „Siin on konid ja kommipaberid. Aga mul on klaasi ka siin!“ Küsimusele, kas tema hinnangul vedeles maas liiga palju prahti, järgnes kiire entusiastlik noogutus. „Jaa! Väga palju prügi on!“

Aeg-ajalt kostusid põõsaste seest, alt ja vahelt heledamad rõõmukilked, sest lapsed olid igast leiust väga elevil. „Siin on mingi purk. Või on see konserv?“ küsis Johanna klassiõdedelt.

„Õpetaja, ma leidsin välgumihkli!“ kostus põõsast. Last ennast näha ei olnudki.

Pisut eemal toimetas väiksem ja vaiksem seltskond kolmanda klassi lapsi. „Mina leidsin ühe pudeli ja korke.“ „Suitsukonisid hästi palju!“ „Mingid kommipaberid on ka.“ „Ja niisama pabereid on ka.“ „Ja suitsukonisid.“ „Ja topse,“ kirjeldasid nad läbisegi erinevaid leitud esemeid.

Kolmanda klassi juhataja Astrid Randoja rääkis, et iga klass koristas ühe õppetunni jagu. „Aga osad klassid võtsid rohkem aega. Nii, aga mis asi see veel on?“ oli ta üllatunud.

Õpilased leidsid pargist nimelt toru - pika postilaadse metallist toru. „Ei tea, kas see on mingi piire või?“ küsis klassijuhataja.

„Nonii! Kuhu me selle paneme?“ uuris Randoja. Lapsed vastasid nagu ühest suust, et toru tuleb kindlasti kooli viia. „Mina võtan ühest otsast, kes teisest otsast võtab?“ kostus.  

2007. aastal kogunes grupp entusiaste, et kutsuda 2008. aasta maikuus kodudest välja kümneid tuhandeid inimesi. Ürituse nimeks sai „Teeme ära!“. Tänaseks on sellest saanud World Cleanup Day ehk maailmakoristuspäev, millest võtavad osa miljonid inimesed 158 riigist üle maailma.