Margaret Atwood ja Graeme Gibson 2018. aasta novembris.Foto: The Canadian Press/Scanpix
Inimesed
21. september 2019, 13:00

Margaret Atwood jäi keset raamatuturneed leseks

85 aasta vanuses on surnud teenekas Toronto kirjanik ja luuletaja Graeme Gibson, kes laiemale avalikkusele on tuntud kirjanik Margaret Atwoodi kauase elukaaslasena. The Stari teatel lakkas Gibsoni süda tuksumast Atwoodi raamatutuuril Inglismaal.

79aastaselt Atwoodilt ilmus äsja tema bestselleri "Teenijanna lugu" (1985) järg "Testamendid", mille tutvustamiseks oli Kanada kirjanik ette võtnud ringreisi Inglismaale. Gibson saatis oma elukaaslast tuuril ja suri Londoni haiglas. 

"Oleme murtud oma armastatud isa, vanaisa ja abikaasa Graeme'i kaotusest, kuid oleme rõõmsad, et tal õnnestus lahkuda kärmelt, nagu ta soovinud oligi, ning vältida dementsuse süvenemist, mida ta kartis," seisab Atwoodi avalduses. New York Times oli kirjutanud kaks aastat tagasi, et Gibsonil oli diagnoositud dementsus.

Lese sõnul olid Graeme'i viimased elunädalad olnud imetoredad. "Ta lahkus kõrghetkel, armastusest, sõprusest ja tunnustusest ümbritsetuna. Oleme tema targa, eetilise ja pühendunud elu eest tänulikud."

Gibson tegutses Kanada PEN-klubi presidendina, oli riigi kirjanike liidu asutajaliige ning mitmete kõrgete auhindade laureaat. Tema ja Atwoodi tütar Jess sündis 1976. aastal. Varasemast abielust on Gibsonil kaks poega.