Kanada peaminister Justin Trudeau palus vabandust ja tunnistas, et eksis.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
19. september 2019, 10:45

RASSISMISKANDAAL: Justin Trudeau palus vabandust, et 2001. aasta koolipeol näo pruuniks võõpas (55)

Kanada peaminister Justin Trudeau võttis õpetajana osa 2001. aastal toimunud koolipeost, kus ta ilmus õpilaste ette pruuniks võõbatud näo, kaela ja kätega. Nüüd on vastavastatud pilt tekitanud avalikkuse ees suurt pahameelt, mistõttu oli Trudeau sunnitud vabandust paluma, vahendab BBC.

Justin Trudeau õpetas enne poliitikasse suundumist Vancouveri erakoolis prantsuse keelt ja matemaatikat. 2001. aasta „Tuhande ja ühe öö“ temaatikaga koolipeol osales mees Aladdini kostüümis. „Tol hetkel ei pidanud ma seda rassistlikuks, ent nüüd mõistan, et see oli midagi, mida rassistid teevad, mistõttu on mul sügavalt kahju,“ palus Trudeau ajakirjanike ees vabandust. Kui talt küsiti, kas selliseid juhtumeid on veel toimunud, vastas peaminister, et ta oli korra ka keskkooli talendikonkursil tumedanahalist esinejat kujutanud.

Fotost rääkides mainis Justin Trudeau, et ta kahetseb sügavalt oma tegu ning oleks pidanud targem olema. Mehele, kelle firmamärgiks on progressiivse suuna edendamine, on foto avalikkuse ette jõudmine suureks poliitiliseks probleemiks. Pilt ilmus välja peaministri jaoks väga ebasobival ajal – nimelt toimuvad kuu aja pärast Kanadas valimised. Opositsioonipoliitikud võtsid kujutise kohe poliitilises võitluses Trudeau vastu kasutusele. Arvamusküsitluste järgi tulevad valimised skandaali sattunud mehele, kes jahib peaministrina teist ametiaega, keerulised.

Kanada moslemite juhtfiguuri Mustafa Farooqi sõnul on juhtunu väga kahetsusväärne. „Nähes peaministrit tumedanahalist isikut kujutava grimmiga (ingliskeelne väljend on blackface/brownface – toim.) on ääretult kurb. Brownface'i kandmine on väga laiduväärne ning tuletab taas meelde rassismi ning idamaise mütoloogia ajalugu, mis on vastuvõetamatu,“ teatas Farooq, kuid arvas, et kahe kümnendi jooksul võivad inimesed muutuda.