Peidetud saladusedFoto: Laura Liinat
Nipid
20. september 2019, 07:37

10 vahvat ideed, mida meisterdada vanadest raamatutest (5)

Kui sinugi raamaturiiulid on ületanud oma kandevõime, on suur tõenäosus, et neisse on lipsanud mõni oopus, mis seal ehk olema ei peaks: nõukogudeaegne propagandalektüür, puudulike lehtedega või igav teos. Anname mõtteid, mida nendega pihta hakata!

Kustumatud piltmälestused
Lipuvanikud on lihtsaim viis tuua sügisel värvi ka tuppa. Selleks ei pea isegi kindlat põhjust olema. Mis oleks, kui rippuvad lipukesed ärataksid ellu su lapsepõlvemälestused – maagilised raamatupildid, mis kõnelesid ka siis, kui teos ise oli tundmatus keeles. Lipukeste tegemiseks lõika trööbatud raamatu lehtedest kolmnurksed tükid ja riputa pesulõksudega nöörile.

Kustumatud piltmälestused Foto: Laura Liinat

Seinad, mis õpetavad keeli
Kui lehe lõikumine näib liiga barbaarne, võib seinale panna ka terved paberküljed. Vahel on lemmikraamatust alles vaid üksainus luuletus või nostalgiline retsept, mis mõjub raamitult mõnusa pilgupüüdjana. Värvilise pildi asemel võid rippu panna ka sootuks sõnaraamatukülje – nii võib mõni võõras keel veel möödaminnes külgegi jääda!

Kes järge ei pea, see raamatut läbi ei saa
Ega pea ole prügikast, et pidevalt meeles pidada pooleli oleva koha leheküljenumbrit! Et mõte saaks rännata loetu üle ja kaugemalegi, tulevad appi üksikud raamatuseljad, mis passivad hästi järjehoidjaks. Lõika need kaante küljest lahti ja kleebi vajadusel tagusele tugevduseks papp. Võid inspireeriva reapidaja veel rõngaste ja tuttidega edevamakski dekoreerida.

Kas hoida see raamat alles?
Tore on mõelda, et ligi 85 protsendil eestlastest on kodus rohkem kui 25 raamatut ja rohkem kui poolel elanikkonnast suisa üle saja teose! Kui su kollektsioon vajab harvendamist, aga sa ei tea, kust pihta hakata, ja hinges ka kripeldab veidi, tuleb appi see skeem!

Kas hoida see raamat alles? Foto: Nipiraamat

Rändavad raamatud
Kui mittemeelisteoste äraandmine näib enesestmõistetav, siis tegelikult võiks
ringlusesse paisata ka neid, mis su elu ühel või teisel moel mõjutanud on. Mis
saaks olla veel parem, kui anda sõbrale soovitus liigutavaks lugemiseks koos
võimalusega see kohe ette võtta! Raamatu sisekaanele kirjuta, kust sa selle said, millal ja kus lugesid ning mida see sulle andis. Palu seda kommet jätkata ka järgmistel lugejatel – nii võid kunagi märkamatult uuesti sama raamatuni jõuda ja näha, paljusid sama lektüür veel mõjutanud on.

Peidetud saladused
Kes siis ei teaks, et rohkete raamatute vahel on hea väärtuslikku kraami peidus hoida: rahatähti, vana kallima pilti ja salajasi armastuskirju. Kui varjamist vajab mõni suurem saladus, kasvõi üksi nautimiseks mõeldud lemmikšokolaad, võta üks tühi puitkast ja liimi selle riiulist paistev külg täis raamatuselgasid. Nii on su
asjad võõraste silmade eest peidus.

Peidetud saladused Foto: Laura Liinat

Riiulid kui mustkunstitrikk
Ajal, mil entsüklopeediad on internetiavarustesse kolinud, seisab paljudel köidete kaupa ENEsid riiulis jõude. Just need prisked ja teadmisi täis kogumikud on hea kindel alus teiste raamatute kandmisel.
Tee raamatust riiul nii:
1. Aseta kandur(id) paika. Kinnita suuremat sorti riiulikandur raamatu sisse nii, et selle horisontaalne serv paikneks alumise kaane ja lehekülgede vahel ning vertikaalne serv toetuks vastu seina ülespoole vaatavalt.
2. Liimi kinni. Kanna raamatu alumise kaane sisemusele liimi või kleebi sinna kahepoolne teip ja lase sel pressi all kinnituda kanduri ja ülejäänud teose külge.
3. Paiguta seinale. Kinnita vertikaalne kanduriosa seina külge. Lao riiuliks oleva raamatu peale ka teisi.

Kandikulood
Kuidas see oligi – et kohvi juues jätkub juttu kauemaks? Kui katad jooke serveeriva kandiku aga raamatukülgedega, võib juhtuda, et ka lugemist jätkub kauemaks! Selleks kleebi PVA-liimiga puitalusele paberlehed, lase neil kuivada ja tõmba siis ka pealt liimiga üle.

Kandikulood Foto: Laura Liinat

Sõnad kannavad ja hoiavad
Kui sa raamatulehtede vahel enam lilli ja taimi ei kuivata, et neist põnevaid kaarte meisterdada, võiks tähemusta vahele torgata hoopis seemned. Lehekülgedest volditud ümbrikud või õmmeldud kotikesed on nutikad hoiukohad, sest kasutavad ära olemasolevat materjali, neile saab kohe peale kirjutada seemnete kogumisinfo ja pealekauba sobituvad need kindlasti su elamisse. Ägedalt kaunistatud pabermahutid passivad hästi ka kinkimiseks!

Sõnad kannavad ja hoiavad Foto: Laura Liinat

Vahetussõbrad
Suure lugemishundina võid avastada end ühel hetkel olukorrast, kus kogu kodune raamatukogu on läbi töötatud. Kui januned uute elamuste järele, samas oled riiulist välja sortinud teosed, mida tahad ära anda, ulatab abikäe lehekülg Raamatuvahetus.ee. Üle saja tuhande pakutava seast leiad endale kindlasti midagi uut ja huvitavat. Ise saad aga rõõmustada kedagi oma kogu raamatuga,
mida ta on ammu oodanud.