Foto: Kuvatõmmis/vimeo.com
Teater
18. september 2019, 11:43

The Guardian valis NO99 lavastuse 50 parima sekka (7)

Suurbritannia päevaleht The Guardian reastas 21. sajandi 50 parimat näidendit, mille hulka mahtus ka NO99 lavastus „Three Kingdoms“.

Lisaks eestlastele andsid näidendisse, mis käsitles seksikaubandust, oma panuse ka Briti näitekirjanik Simon Stephens, Saksamaa üks hinnatumaid lavastajaid Sebastian Nübling ja muusikaline kujundaja Lars Wittershagen. Kaasa tegid näitlejad nii NO99st, Münchner Kammerspielest kui ka Londonist.

„Võrdselt jälestatud ja armastatud tükk on kahtlemata ergastanud uut põlvkonda [Briti] lavastajaid, keda inspireerib Mandri-Euroopa teater. Ning oma Brexiti-eelse Briti-Euroopa suhete dekonstrueerimisega tundub ta kõhedust tekitavalt ettenägelik,“ nendib The Guardian, paigutades lavastuse edetabeli 50. kohale. 

The Guardiani kriitik Michael Billington andis omal ajal lavastusele vaid kaks tärni viiest, heites lavastajale ette liigset deklaratiivsust ja lärmakust. „Kuid näitlejate energiat ega pühendumust ei saa kahtluse alla seada,“ nentis arvustaja, tõstes teiste seas esile Mirtel Pohlat ja Risto Kübarat. The Guardiani edetabeli tipus troonib Briti näitekirjaniku Jez Butterworthi „Jerusalem“, mis esietendus 2009. aastal Londonis Royal Courti teatris. Teiseks jäi 2015. aastal publiku ette jõudnud hiphopimuusikal „Hamilton“. 

„Three Kingdomi“ etendused toimusid 2011. aasta oktoobris ja novembris ning 2012. aasta kevadel Münchenis, lisaks 2012. aasta mais Londonis World Stage Festival raames. Eestis esietendus see 17. septembril ning seda mängiti siin vaid 15 korda.