Staarid külastavad Tallinna prügilat. Video: Tatjana Iljina
Inimesed
17. september 2019, 16:26

ÕL VIDEO JA GALERII | Staarid prügimäel reaalsusega tutvumas: vähim, mis me teha saame, on sorteerida! (47)

„Rõõmustas, et see on müüt. Minagi olen linnapealt kuulnud, et mis mõte on üldse prügi sorteerida, nagunii lendab kõik kokku. Ei lenda!“ sõnab näitleja Evelin Võigemast Maailmakoristuspäeva eel, kui tuntud eestlased käisid prügikäitlemisega tutvumas Tallinna jäätmete taaskasutuskeskuses.

„Ma aastaid kogun prügi eraldi, aga ei saa öelda, et ma oleks patust puhas nende aastate jooksul olnud,“ tunnistab Evelin Võigemast, et temalgi lendab vahel üht-teist lihtsalt segaolmejäätmetesse. „Vähim, mis me teha saame, on sorteerida oma prügi ja suhtuda sellesse kui ressurssi, mida saab uuesti kasutada.“

Räppar Henry Kõrvits ehk Genka tunnistab, et tema kodus tekitatakse suhteliselt palju prügi, kohati ehk isegi liiga palju. „Võrreldes millega? Kui ma käin maal ema juures ja vaatan, et tal on selline pisikene kilekott, kus sai on sees olnud, seal ämbris ja ta paneb sinna mingeid üksikuid asju,“ toob ta näite.

Juba aastaid on ta näiteks vaielnud sõpradega selle üle, kas õunad tuleks panna poes kilekotti. „Mäletan, et sõber ütles, et mis sa räägid, sul ei ole veel lapsi. Kui kõik lapsed tahavad õuna, siis on maru raske, aga tegelikult ei ole! Sa paned ühe õuna peale selle hinnakleepeka ja õunad korvi. Ongi korras!“ ei peaks Genka arvates kindlasti selliseid asju kilekotti pakkima.

Pakendamise teemale mõtleb ka muusik Andres Kõpper iga kord, kui ta poes käib. „Üsna vähe saab seal laveerida. Tahes-tahtmata toidutööstus on enamasti selline, et suures osas peab toiduaineid ostma mingisuguses pakendis. Kui käia turul, siis seal justkui saad paljusid aineid osta pakendivabalt, aga seda harjumust ei ole veel nii tugevalt sees, et poodi või turule minnes võtaksin kaasa eraldi pakendi,“ tõdeb muusik. Ta siiski kiidab end, sest näiteks kodujuustu on ta korduvalt ostnud enda klaaspurki ja vahel ka juustu.

Prügisorteerimises on ta aga tubli. „Mul on neli prügikasti – pakendid, olmeprügi, biolagunev ning siis paber ja papp. Kõige suurem hulk prügi, mis kodus tekib, ongi biolagunev,“ sõnab Kõpper. Millal ta viimati poest kilekoti ostis, ta ei mäletagi.

Laulja Ott Lepland üritab prügi sorteerida igal võimalusel. Mis on tema kõige värskem harjumus, ta öelda ei oska, kuid nendib, et üha enam mõtleb ta toidupoodi minnes oma ostud läbi. „Mida sa sealt ostad ja kui palju, et ei teostaks seda ostu mõtlematult ja pärast ei liiguks toidukraam prügikasti. Ma olen hakanud oluliselt rohkem tähelepanu pöörama sellele, mida ma ostan, kui palju ma ostan ja kuidas see toit on pakendatud,“ selgitab muusik. „Kui sul on ikkagi puuvili tükeldatud ja pandud kuhugi plastpakendisse, siis see on tegelikult jabur, seda ei ole vaja,“ sõnab Lepland, lisades, et vajadusel suudavad ju kõik ise puuvilju hakkida.

Maailmakoristuspäeva eestvedaja Mart Normet plaanib aga rõdule panna kompostri. „Saab näha, mis sellest saab,“ muigab ta. Prügisorteerimises on ta usin – eraldi lähevad biojäätmed, papp ja paber, klaas ja pakend. Pandipakend viiakse ära ja selle eest saavad lapsed kommiraha. „Siis jääbki üle segaolme, aga seda üritaks vähendada, sest tegelikult on loogika selles, et prügi eriti ei tekigi, kui sa sorteerid, sest suurem osa on pakend. Kui seda natukene läbi loputada veega, siis see on väga hästi taaskasutatav.“

Küsimusele, kas ühel päeval võiks kogu tema prügi mahtuda ühte purki, vastab Normet: „Loomulikult! See on väga hea eesmärk. Kui prügi mahub ära ühte purki, sa püstitad endale mingi ulme-eesmärgi, siis sa jõuad sellele pigem lähemale. Kui sa püstitad tagasihoidliku eesmärgi, siis ei muutu eriti midagi. See on väga hea ja kihvt eesmärk!“

Kõige šokeerivam oligi Normeti jaoks prügi kogus: „Ma ei tea, et hunt, rebane, sipelgas, sääsk ega keegi teine looduse sünnitis sellist jama põhjustaks. Ülejäänud elavad kuidagi harmoonias ja inimene nagu lihtsalt tapab ennast kogu aeg. See ökoloogiline katastroof, mida inimene on maailmale põhjustanud, on lihtsalt uskumatu!“

Vaata ka videot!