Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
17. september 2019, 11:29

Hiidlasi kutsutakse tuulepargi vastu võitlema (24)

Hiiumaal Ristna poolsaarel Surfparadiisi pidav Paap Kõlar kutsub hiidlasi kolmapäeva pärastlõunal Kärdlasse meeleavaldusele riigifirma Enefit Green plaani vastu rajada Hiiumaast 12 km kaugusele enam kui saja tuulegeneraatoriga meretuulepark.

"Hiidlased ja saare külastajad ei lepi iialgi tuuletööstusega Hiiumaal ja selle rannikumeres ning nad on seda piisavalt selgelt ja massiliselt väljendanud juba kümme aastat tagasi," kirjutas Kõlar avalikus pöördumises Enefit Greenile.

Kõlar kinnitab, et avalikul arutelul Kärdlas 18. septembril ei saa olla Enefit Greeni jaoks positiivseid tagajärgi, kuna vastavalt kehtivale riigikohtu lahendile Hiiu merealade planeering tuuletööstust ei sisalda.

Loode-Eesti rannikumerre Hiiumaa külje alla hakati hiidtuuleparki kavandama aastast 2006 ning kohalikud on  tuulepargi rajamise vastu protestinud juba enam kui 10 aastat. 

Kodanikuliikumise Võitlus Tuuleveskitega seekordne protestimiiting algab 18. septembril kell 15.30 Kärdla kultuurikeskuse ees.

Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvenergia ettevõte Enefit Green esitas Loode-Eesti rannikumere tuulepargi täiendatud keskkonnamõjude hindamise avaliku väljapaneku, mille järgi plaanitakse Hiiumaa lähistele kuni 1100megavatist meretuuleparki.

Kavandatav tuulikute arv on 107 kuni 182, olenevalt tuuliku nimivõimsusest. Tuulikute omavaheline kaugus on umbes kilomeeter ning tuulepargi asukohaks on arendaja valinud Hiiumaa rannikust 12 kilomeetri kaugusel asuvad merealad.