Charlie XCX koos Tommy Cashi ja umruga. Foto: @umru/Instagram
Saund
17. september 2019, 10:59

Charli XCXi plaadil tegutseb lisaks Tommy Cashile teinegi eestlane!

Briti artist Charli XCX andis 13. septembril välja albumi "Charli", mille 15 pala seas kõlab ka tema koostöö Tommy Cashiga. Üks "Clicki" autoritest ja produtsentidest on samuti Eesti päritolu.

Tegu on umru nime all New Yorgis tegutseva muusikuga ja produtsendiga, kes lõi 2017. aastal laineid juba Charli XCXi mix-tape'il "Pop 2" oleva palaga "I Got It" (samal tape'il räppis ka Tommy palas "Delicious"). Suures Õunas sündinud umru tegelik nimi on Jaan Rothenberg - tema ema on Eestist pärit kunstnik Jaanika Peerna ning isa New Jersey Institute of Technology filosoofiaõppejõud David Rothenberg, kes on ühtlasi muusik.

"Hakkasime koos Charliga seda lugu New Yorgi korteri rangete mürapiirangute tõttu hästi vaikselt tegema," säutsub umru Twitteris. "Nii tore, et see albumile jõudis ja et vanakoolirefrään, mille seal lindistasime, on loo lõppversioonis alles."

Muusika on umrul veres: Jaanika Peerna rääkis mulluses Eesti Päevalehe usutluses, et tema ameeriklasest abikaasa David on vabal ajal musitseerinud koos ... vaalade, lindude ja putukatega. Nimekas õppejõud on muusika ja looduse suhetest aastaid kirjutanud ning andnud välja mitmeid loodusteemalisi raamatuid ja plaate.

Seda, et umru on muusikamaailmas tõusev täht, tõestab ka mullusügisene artikkel ajakirjas Paper Magazine. Väljaanne märkis, et muusikult on PC Musicu hõlma all ilmunud EP pealkirjaga "search results" (2018). Eesti juurtega umru on teinud koostööd ka Ameerika artisti Dorian Electraga. 

Charli XCX astus mullu detsembris üles ka Tommy Cashi Tallinna kontserdil. Briti staari uuel plaadil leiduvad ka koostööd selliste artistidega nagu Troye Sivan, Lizzo, Christine and the Queens, Yaeiji, Sky Ferreira jt.