Yoko AlenderFoto: Erlend Štaub
Inimesed
17. september 2019, 09:24

Yoko Alender põles läbi: leppisin, et ka mina jään vahel haigeks, väsin ära ja vajan abi (71)

"Tegin sel kevadel vahetult enne 40. sünnipäeva läbi justkui restardi. See algas erakorralise meditsiini osakonna korduvkülastustega ja jätkus intensiivsemalt umbes kolmekuulise uute elu- ja töömustrite õppimisega ja kestab tegelikult tänaseni," paljastab poliitik Yoko Alender oma blogis, et koges läbipõlemist. 

"Olen tänulik, et see juhtus ja ei tahaks minna tagasi eelnevasse aega. Mõistan enamvähem miks elasin seni nii ja miks nüüd sooviksin elada pigem nii ja naa. Lühidalt võtab muutuse kokku kujund, et viimased 20 aastat olen olnud justkui innukaks reisijaks kiirelt tuhiseva rongi peal, edaspidi sooviksin pigem vändata jalgrattaga, olla ise lenksu taga, valida suunda ja tempot, vahepeal maha tulla ja jalutada, kogeda vahetult ümbritsevat."

Nelja lapse ema Yoko kirjutab, et läbipõlemine tähendas tema jaoks ka leppimist sellega, et temagi jääb vahel haigeks, väsib ära ja vajab abi. "Ka mina olen vahel nõrk, ärritun, olen kurb ja see kõik käib ka elu juurde. Ja samal ajal võin olla tugev, õnnelik, rahul ja ambitsioonikas."

Rahulikuma, enesesõbralikuma ja tähelepanelikuma elu kujundamise ja harjutamisega tegeleb Alender enda sõnul tänaseni. "Olen selle protsessi jooksul leidnud palju uusi sõpru, pidanud hulga sügavaid vestlusi, vahetanud kogemusi ja üha enam veendunud, et vaimne tervis on selle sajandi üks suurimaid väljakutseid üldse."

Pikemalt loe Yoko Alenderi kogemusest tema blogist.