Marten KuningasFoto: Erki Pärnaku
Inimesed
16. september 2019, 15:52

Marten Kuningas lapsepõlvest: isa oli palju ära ja ma ei saanud temaga oodatud sidet

"Spontaanselt või teadlikult tahtsid nad kõik vanematest eristuda," rääkis Vikerraadio saates "Käbi ei kuku..." lavastaja Neeme Kuningas oma lastest Tanelist, Martenist ja Lisannast. Neemega oli saates külas muusikust poeg Marten Kuningas.

"Ma ei tea, kas just tuntusest, aga mind teati. Tundub, et ka koolis nad häbenesid või vältisid seda teadmist, et nad on minu lapsed," sõnas Neeme. Teatripere kõik kolm last on käinud Tallinna 21. keskkoolis. "See eristumine oli kui majakas ja soov, et mitte minu jalajälgedes käia," arvas Neeme. "Ehkki juba keskkooli lõpus rääkisin neile, et ooperilavastaja elu on kihvt elukutse. 

Marten meenutas lapsepõlve ja seda, millised suhted olid tal kuus aastat vanema venna Taneliga: "Olin kohati võibolla talle tüütu jõnglane, ehkki ta hoolitses minu eest." Marten tunneb, et Tanel oli talle rohkem eeskujuks kui mängukaaslaseks. "Püüdsin sarnane olla ja tema jälgedes käia," nendib ta.

Marten tunnistas, et lapsepõlves tuli tal ette nii mõningaidki pahandusi, mille eest isa teda nurka seisma pani. Isa autoriteet mõjus Martenile eeskujuna, aga ka hirmutas. "Ma väiksena natuke kartsin isa. Ühelt poolt ma imetlesin teda, ta oli suur eeskuju, aga teiselt poolt kartsin, sest ta oli palju ära ja alati ei saanud sellist sidet nagu oleks oodanud. Ema oli jälle vastukaaluks alati olemas ja sellevõrra nunnutas liigagi," ütles Marten.

Täispikka saadet saad järelkuulata siin: