Osa Sillamäe uue promenaadi projektistFoto: Youtube/ Sillamäe LV
Eesti uudised
16. september 2019, 11:59

VIDEO | Vaata, mida ehitatakse Sillamäele nelja miljoni euro eest! (9)

Sillamäe linnavalitsus ja Nordecon AS sõlmisid lepingu Sillamäele 640 meetri pikkuse rannapromenaadi ehituseks. Lepingu raames ehitatakse välja rannaala puhke- ja vaba aja veetmise võimalustega. Lepingu maksumus on 4,055 miljonit eurot.

„Sillamäed tuntakse eripärase arhitektuuriga rohelise linnana, kus keskväljakult viivad mere äärde trepid ja lai bulvar, millest tänaseks, eriti pärast rekonstrueerimist 2017. aastal, on saanud linna au ja uhkus. Meie eesmärk on aga kasutusele võtta ja korrastada ka rannaala, kus kavatseme välja ehitada rannapromenaadi – Mere puiesteest kuni tulevase reisikai ja väikesadamani,“ sõnas Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg. „Sillamäe kesklinnast saab kindlasti lemmikkoht nii linnaelanikele kui külalistele. Lähiaastate perspektiivis on plaanis rajada promenaadi sadamapoolsesse otsa jahi- ja paadisadam, mis toob kindlasti meile külalisi ka merd mööda.“

„Sillamäed mäletavad inimesed nõukogude ajast sõna otseses mõttes kinnise linnana – see on aga nüüdseks täiesti muutunud ning linn on kõige paremal moel avatud nii maalt kui merelt tulijaile. Mul on hea meel, et Nordecon saab anda oma panuse linnaruumi kaunimaks ja mitmekesisemaks muutmisele: uue promenaadiga tekib praegu natuke metsikule alale väga mitmekülgne ja erinevaid tegevusvõimalusi pakkuv promenaad ning vaba aja veetmise ala. Sillamäe on võtnud ette ehituse, mille tulemus ei ole mitte tavaline promenaad jalutamiseks, vaid erinevaid väljakuid, vaatamisväärsusi, ronimisvõimalusi sisaldav põnev linnaruum, mis pakub ka ehitajale väljakutset,“ ütles Nordecon ASi juhatuse esimees Gerd Müller.

Promenaadi ja linna ühendamiseks rekonstrueeritakse üks olemasolev sild ja ehitatakse juurde kaks uut valgustusega silda. Promenaadi põhitee on mõeldud jalakäijatele, jalgratturitele ja sportlastele.

Kavandatav rannapromenaad asub Sillamäe linna põhjaosas, Sõtke jõe ja mere vahelisel alal. Tulevase rannapromenaadi pikkus on ligikaudu 640 meetrit ja see paikneb paar aastat tagasi põhjaliku uuenduskuuri järel Sillamäe uueks uhkuseks saanud Mere puiestee ja sadama juurde ulatuva Veski tänava vahel.

Lisaks rajatakse vaatetorn ja erinevad mängu- ja spordiväljakud. Promenaadi äärde ehitatakse mitmetasandiline vaatetorn, majakas, vabaõhulava, kohvik, rajatakse valgustus trepistikele ja sildadele, rõhutatakse ka väärtuslike puude võrasid. Promenaadile ehitatakse ka seitse valgustatud ja aurugeneraatoritega varustatud purskkaevu. Järgmises etapis on promenaadi sadamapoolsesse otsa kavas rajada ka jahi- ja paadisadam.

Sillamäe rannapromenaadi kaheosaline ehitushange oli jaotatud kahte ossa: promenaadi ehitus ja juurdepääsusildade ehitus. Tööd algavad septembris 2019 ja antakse tellijale üle 31.detsembril 2020. aastal.