Heidy TammeFoto: Teet Malsroos
Inimesed
13. september 2019, 17:18

Heidy Tamme: „Olge palun ka loomade suhtes inimlikud, elame ju nendega koos!“ (16)

Tallinnas Alexela kontserdimajas leiab 28. oktoobril Tiigrioru ehituse toetuseks aset vägev heategevuskontsert „Tiigri tee”, kus esinevad Ivo Linna, Heidy Tamme, Alen Veziko, Karl Madis, Sissi, Artjom Savitski, Uku Suviste, Ott Lepland, Hanna-Liina Võsa, Kaire Vilgats ja Luisa Rõivas. Õhtut juhivad Saara Kadak ja Jan Uuspõld.

Heidy, mida mõtlesid ja mida ütlesite, kui sind paluti projektis osalema?

Olin kohe nõus! Heade asjade eest tahan ma alati seista. Ma ei mõtle siis üldse, et mis formaadis asi toimub. Kas orkestrit on, kas lava on? Kui sinu poole sellise palvega pöördutakse, siis järelikult on leitud mingisugune kontakt ja usaldus, et teed midagi oma väikese osalusega isamaale ja annad sellega mingi ilusa tõuke, mis muidu ei saa kuidagi hoogu sisse.

Kas sinu repertuaaris on palju loomadega seotud laule?

Kohe tuleb meelde Aarne Oidi laul „Tüdruk ja kana“. Kindlasti on neid laule veel kuskil mälulaekas, aga siis ma peaks läbi käima terve oma repertuaari, kus on väga palju laule. Kõik laulud läbivad siiski seda inimlikkust ja armastust ja seda võib igal hetkel suunata, kas inimeste või loomade poole.

Mul on naabril kassipojad, 10–20 tükki. Nad jooksevad ringi. Teen ukse lahti - tulevad minu juurde ja ma annan neile pisikestele süüa. See on inimlikkus loomade suhtes, sest me elame ju nendega koos.

Kui räägime sellest konkreetsest tiigrist, keda tagasi koju ootame, siis ega kõigil pole võimalik minna metsa ja saada mingisugust kogemust ja kontakti loomadega. Meil on ju tavalised koduloomad – kassid, koerad, kilpkonnad.  Sellepärast ongi tore, et meil on loomaaed, kuhu teisi loomi vaatama saab minna ja lapsed saavad kasvõi päevagi seal veeta.

Kui sul paluti esile tuua oma tiigrilikke jooni, meenutasid, kuidas kord tänaval möirgasite tiigrina ja peletasite sellega pahategija minema. See lugu oli võimas ja levis internetis kulutulena. Kas oled sellele ka isiklikult vastukaja saanud?

Ei ole saanud. Võib-olla keegi kuskil kirjutab sellest, aga seda ma ei tea. Kui see info kuskil on, siis ma huvi pärast läheks ja loeks, et mida keegi arvab. Mõni arvab, et see on väljamõeldis ja mis ta seal seletab. See on aga minu isiklik kogemus, mis on väga tugevasti mind vapustanud, sest nüüd selles eas ma tean, mida tähendab hääle jõud ja võim. Häälega võib tappa, häälega võib äratada, häälega võib kõike teha: tõsta inimeste meeli, neid šokeerida.

Häälel on nii suur spekter, et me ise ka ei tea seda. See on nagu meie DNA, PIN-kood. Kui näiteks telefonis rääkida kellegagi, siis kohe kuuleme, mis meeleseisundis see inimene on. Hääles on niivõrd palju selliseid värve, millest meil pole aimugi.

Kui olulisel kohal on sinu elus heategevus?

Tegelikult me teeme iga päev midagi head, ükskõik kui kuri keegi ei oleks. Kasvõi midagi spontaanset. Need võivad tihti olla väga väikesed asjad, kasvõi seesama kassipoegadele söögi andmine. Ma tahangi tähelepanu osutada inimestele selles osas, et olge kogu aeg tähelepanelikud, sest täiesti ootamatult võib olla keegi hädas.

Eile ma sõitsin rongis, läksin WC-sse ja nägin, et nurgas üks naine nutab. Küsisin, kuidas saan aidata. Ta ütles, et need on isiklikud mured. Aga vähemalt sain teada, et pole tervisemure. Te ei tea iial, millal vajate kellegi inimese lihtsat peatumist ja küsimist: „Kas kõik on korras?“

Mida veel saaksime kõik üheskoos teha, et tiiger Pootsmanile valmiks kiiremini tema uus kodu Tiigriorg?

Saaksime olla aktiivsemad. Räägime alati rahast, aga raha on ainult lõpptulem. Kogutakse alati raha kokku, aga ei koguta inimesi kokku. Väga tihti öeldakse, et saatke raha arvele, aga meile ei öelda, mida selle rahaga konkreetselt tehakse. On olnud igasuguseid kogemusi. Väga kurb, kui tehakse suuri üritusi, aga ei teavitata, kuhu need summad paigutati.

Me inimestena peame olema ärkvel ja kogunema kokku, panema selle teema laulma. Omal ajal laulsime ja tantsisime tarkade meeste juhtimisel, saades kätte iseseisvuse. Sellistel üritustel on suur jõud. Ka sellel „Tiigri tee“ kontserdil on suur jõud ja sellepärast ma kohe nõus olingi. Peab olema kindel ja teadma, et kogutud raha läheb tõesti sinna, kuhu see on määratud. Kõik, mis sellesse projekti panustatakse, peab olema selline ühtne, läbipaistev, vägev ettevõtmine, et kõik tunnevad, et nad on oma osa andnud.

Ja et tulemus ongi: näete, nüüd läheme ja tervitame varsti kõik koos seda tiigrikest. See on see, millepärast tahaksin ka mina oma panuse anda.